Ο Μέγας Θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος!

Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος γεννήθηκε την άνοιξη του 1480 σ’ ένα χωριό στη Βόρεια Πορτογαλία, την δυτικότερη χώρα της Ευρώπης. Οι γονείς του ήταν και οι δύο από πλούσιες, αρχοντικές οικογένειες. Λόγω της υψηλής κοινωνικής θέσης των γονιών του ο Φερδινάνδος έλαβε σπουδαία μόρφωση. Μπήκε στη βασιλική αυλή στη Λισαβόνα για να υπηρετήσει ως ακόλουθος. Ήταν η καλύτερη προετοιμασία για τα επίλεκτα επαγγέλματα στην Πορτογαλία του τέλους του 15ου αιώνα. Η χώρα γινόταν τότε μία από τις ισχυρότερες του κόσμου αποκτώντας τον έλεγχο στις θάλασσες.

Το 1496, ο έφηβος Μαγγελάνος προβιβάστηκε σε ακόλουθο ιππότη. Εργάστηκε στο ναυτικό του βασιλιά, εφοδιάζοντας τα πλοία με ότι χρειαζόταν, όταν σάλπαραν για μακρινά και ριψοκίνδυνα ταξίδια. Λόγω των μεγάλων ανακαλύψεων του Χριστόφορου Κολόμβου και του Βάσκο ντα Γκάμα όλοι ήθελαν να αναζητήσουν την τύχη τους στη θάλασσα, σαλπάροντας από τη Λισαβόνα και περιπλέοντας την Αφρική προς την Άπω Ανατολή για να φέρουν στην Ευρώπη διάφορα μπαχαρικά και πετράδια.

Το 1505 ήρθε και η σειρά του Μαγγελάνου να συμμετέχει σε μια τέτοια αποστολή προς την Ινδία και την Άπω Ανατολή. Με 22 πλοία πομπή οι Πορτογάλοι ήθελαν να πάρουν τον έλεγχο στον Ινδικό Ωκεανό με οποιοδήποτε κόστος. Όταν επέστρεψε από αυτήν την αποστολή, ζήτησε από τον Πορτογάλο βασιλιά να στήσει τη δική του επιχείρηση και έκανε τα πάντα για να τον εντυπωσιάσει. Ο βασιλιάς όμως απέρριψε όλα τα αιτήματά του. Το πιο μεγαλειώδες όμως σχέδιό του ήταν να βρει μια εντελώς καινούρια διαδρομή προς τα νησιά των μπαχαρικών. Η τρελή του ιδέα ήταν να φτάσει στην Ανατολή πλέοντας προς δυσμάς, κάτι που κανένας ναυτικός δεν είχε επιχειρήσει ποτέ! Ο βασιλιάς για ακόμη μία φορά του αρνήθηκε!

Ο Μαγγελάνος όμως δεν το έβαλε κάτω και αποφάσισε να δει αν μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ισπανία. Σε μια εποχή που η Πορτογαλία και η Ισπανία βρίσκονταν στα μαχαίρια για το ποια χώρα θα διεκδικήσει περισσότερες περιοχές στον χάρτη, που οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι η γη είναι επίπεδη και δεν υπάρχει άλλως ωκεανός έρχεται ο Μαγγελάνος να ταράξει τα νερά με τις πρωτοποριακές του ιδέες και τα σχέδια του. Ο Βασιλιάς της Ισπανίας δέχεται τελικά να χρηματοδοτήσει την αποστολή του Φερδινάνδου.  Μετά από σκληρή δουλειά και πολλές δυσπιστίες προς το πρόσωπό του, το 1519 ο στόλος του αποπλέει από την Ισπανία με πέντε πλοία και πάνω από 230 άνδρες.

Ύστερα από πολλές δυσκολίες και πολλές περιπέτειες το 1520 βρίσκουν τον δρόμο που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό και το 1521 φτάνουν στην νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού και μερικές μέρες μετά στις Φιλιππίνες. Εκεί αποκτά αρκετούς φίλους αλλά περισσότερους  εχθρούς ο Μαγγελάνος. Πάνω σε μια σκληρή μάχη μεταξύ κάποιων που προσηλυτίστηκαν από τον Μαγγελάνο χριστιανοί και κάποιων που ήταν αντίθετοι, τραυματίζεται από φαρμακωμένο βέλος και τελικά σκοτώνεται από δόρυ. Μετά τον θάνατό του και από κάποιες διαμάχες που προέκυψαν μεταξύ των ναυτικών τα πλοία συνεχίζουν το ταξίδι τους και φτάνουν τελικά το 1522 στην Ισπανία μετά από σχεδόν τρία χρόνια.

Είχαν διανύσει πάνω από 80.000χλμ και είχαν αποδείξει ότι ο Μαγγελάνος είχε δίκιο: είναι δυνατόν να πλέεις προς μια κατεύθυνση συνεχώς μέχρι να επιστρέψεις εκεί από όπου ξεκίνησες. Είχαν ολοκληρώσει τον πρώτο περίπλου της Γης!

Ο Μαγγελάνος έμεινε λοιπόν στην ιστορία σαν ο πατέρας όλων των ταξιδιών γύρω από τον κόσμο. Είναι αυτός που ανακάλυψε το πέρασμα το οποίο ενώνει τους δύο μεγαλύτερους ωκεανούς του πλανήτη μας. Με τον τρόπο του υπήρξε και επιστήμονας σε μια εποχή που όλοι ήταν σίγουροι πως η γη ήταν ακίνητη στο κέντρο του σύμπαντος και αυτός απέδειξε στην πράξη ότι η γη είναι στρογγυλή.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης