Mυστικό εκτροφής του μεταξοσκώληκα

wiki

Το 2690 π.Χ. η αυτοκράτειρα της Κίνας Σι Λιγκ Τσι ανακάλυψε τυχαία το μετάξι. Σύμφωνα με το μύθο μια μέρα που έπινε το τσάι της, έπεσε μέσα στο βραστό νερό από μια μουριά ένα κουκούλι μεταξοσκώληκα.  Προσπαθώντας να το βγάλει έξω από το φλιτζάνι της, τράβηξε μία εξαιρετικά λεπτή αλλά ανθεκτική κλωστή, την πρώτη μεταξωτή ίνα. Έτσι, ανακαλύφθηκε το μετάξι και η εκτροφή του μεταξοσκώληκα, που για χρόνια αποτελούσε προνόμιο της αυλής. Ήταν το μεγάλο μυστικό της Κίνας. Αν κάποιος έλεγε το μυστικό αυτό σε άλλους, μπορεί να καταδικαζόταν σε θάνατο.

Στην Δύση η καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα έγινε γνωστή από δύο μοναχούς (κατασκόπους) του Βυζαντίου  με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Οι μοναχοί με αφορμή την διάδοση του Χριστιανισμού, ταξίδεψαν στην Κίνα και μελέτησαν κάθε τι που είχε σχέση με τον μεταξοσκώληκα και την καλλιέργειά του. Όταν επέστρεψαν το 554 μ.Χ. στο Βυζάντιο, μετέφεραν κρυφά μέσα στις κούφιες μαγκούρες τους αυγά μεταξοσκώληκα. Με την βοήθεια των μοναχών και του Ιουστινιανού ήρθε η σηροτροφία ή αλλιώς μεταξοκαλλιέργεια στο Βυζάντιο και στην Δύση.

Σήμερα, η μεταξοκαλλιέργεια στην Ελλάδα ανθεί μόνο στο Σουφλί.

Μαρίτα Κ

ΠΗΓΕΣ:

http://vizantinaistorika.blogspot.com

https://pneymatiko.wordpress.com

Το 544 ο Ιουστινιανός  έστειλε δύο μοναχούς  στην Κίνα για να παρακολουθήσουν τον τρόπο εκτροφής του μεταξοσκώληκα και παραγωγής του μεταξιού και φεύγοντας το έκρυψαν καλά. Τα πρώτα χρόνια ήταν μυστικός ο τρόπο παραγωγής του  από τον υπόλοιπο λαό. Μετά από μερικά χρόνια το μυστικό αποκαλύφθηκε και η μεταξουργία αναπτύχθηκε σε όλη την Ελλάδα και περισσότερο στην Πελοπόννησο.

ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ Τ

ΠΗΓΗ:el.wikipedia.org 

Ο Ιουστινιανός προσπάθησε να βρει νέες διαδρομές για το ανατολικό εμπόριο, το οποίο δεν μπορούσε να αναπτυχθεί,  λόγω των πολέμων με τους Πέρσες. Ένα σημαντικό προϊόν πολυτελείας ήταν το μετάξι, το οποίο εισάγονταν και στη συνέχεια η μεταποίηση και η διακίνηση  γίνονταν στην Αυτοκρατορία. Προκειμένου να προστατευθεί η παραγωγή του μεταξιού, ο Ιουστινιανός χορήγησε το μονοπώλιο στα αυτοκρατορικά εργοστάσια το 541. Ο αυτοκράτορας αγνοώντας τους Πέρσες και θέλοντας να επιλύσει τα προβλήματα που του δημιουργούσαν στο εμπόριο του μεταξιού, δημιούργησε φιλικές σχέσεις με τους Αβησσυνίους, τους οποίους ήθελε να μεσολαβούν για τη μεταφορά Ινδικού μεταξιού στην αυτοκρατορία. Οι Αβησσύνιοι, ωστόσο, δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους Πέρσες εμπόρους στην Ινδία.

Πηγή: Βικιπαίδεια
Μαριάννα Π

Eξαιτίας της τεράστιας ζήτησης που είχε το μετάξι από την ανατολή, και το εμπάργκο που έκαναν οι Πέρσες κατά των Βυζαντινο-Περσικών πόλεμων, ο Ιουστινιανός το 544 έστειλε στην Κίνα δύο μοναχούς, ειδικά για το μετάξι, το οποίο εκείνη την εποχή είχε διαδοθεί σε μεγάλο βαθμό το χρησιμοποιούσε η εκκλησία και οι ευγενείς και ήταν πανάκριβο. Οι Βυζαντινοί μοναχοί με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για τη μετάδοση της Χριστιανικής θρησκείας περιηγήθηκαν στην Περσία και την Κίνα και κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων τους, παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία εκτροφής του μεταξοσκώληκα και παραγωγής του μεταξιού και φεύγοντας έκρυψαν μέσα στα κούφια μπαστούνια τους αρκετό μεταξόσπορο, γιατί απαγορευόταν η εξαγωγή τους. Στο τέλος της περιοδείας τους το 544 μετέφεραν το μετάξι στην Κωνσταντινούπολη, και από τότε περιήλθε η σηροτροφία στο Βυζάντιο. Στα πρώτα χρόνια η βυζαντινή αυλή κρατούσε μυστικό τον τρόπο παραγωγής του μεταξιού από τον υπόλοιπο λαό, που πίστευε ότι το μετάξι προερχόταν από κάποια φυτική ουσία. Αργότερα όμως η τεχνική ξέφυγε από τα ανάκτορα και η μεταξουργία αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, που ονομάστηκε από τότε Μοριάς, εξαιτίας της καλλιέργειας της μουριάς. Και το Βυζάντιο ήταν ο μοναδικός εξαγωγέας του περίφημου μεταξιού του σε όλην την Ευρώπη για περίπου 3 αιώνες.

Πηγή: Μεταφορά του μεταξιού από την Κίνα

Τη δεκαετία του 1970, η χώρα μας πραγματοποιούσε ακόμη και εξαγωγές ακατέργαστου μεταξιού. Σήμερα καταγράφονται, μόλις, 200 περίπου σηροπαραγωγοί, κυρίως στο Σουφλί και τις Σέρρες, με την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε 70 τόνους. Το μετάξι είναι φυσικό νήμα, βάφεται πολύ εύκολα, καίγεται δύσκολα και δεν προκαλεί δερματικά εξανθήματα. Κάθε κουτί μεταξοσκώληκα (εμβαδό 25 τ.μ και κόστος 12 – 15 ευρώ) περιέχει, περίπου, 20.000 αυγά τα οποία αφού εκκολαφθούν απαιτούν 40 δέντρα μουριάς για τη διατροφή τους. Η περίοδος της διατροφής διαρκεί 26 – 30 μέρες, με τις κάμπιες να τρώνε διαρκώς φύλλα (ακόμη και 5 φορές τη μέρα).

ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑΣ

ΜΑΘΗΤΡΙΑ: Κωνσταντίνα Χ.

Σχολιάστε

Top