Χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα έθιμα στα χωριά της Ελλάδας

‘Ήθη και έθιμα αναβιώνουν τις ημέρες των Χριστουγέννων σε όλα τα χωριά της Ελλάδος, ενώ μελομακάρονα και κουραμπιέδες μοσχοβολούν στα σπίτια των ανθρώπων. Ωστόσο, πολλά από τα παρακάτω έθιμα δεν είναι και τόσο γνωστά..

Ξεκινώντας το ταξίδι μας από τη Θράκη μαθαίνουμε ότι οι νοικοκύρηδες καίνε το Χριστόξυλο καθόλη τη διάρκεια των εορτών προκειμένου να ζεσταίνεται ο Χριστός, ενώ παράλληλα το σπιτικό τους γεμίζει ευλογία.

Στη μακρινή Άρτα οι νέοι και οι νέες του χωριού ανάβουν ένα πουρνάρι την παραμονή των Χριστουγέννων καθώς πηγαίνουν στα σπίτια των γνωστών τους, για να τους ευχηθούν. Η φωτιά, που ανάβουν, συμβολίζει το φως που άναψαν οι βοσκοί τη νύχτα της γέννησης του Χριστού.

Συνεχίζοντας σε ένα χωριό της Θεσσαλίας οι κοπέλες τα ξημερώματα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς αλείφουν την πιο κοντινή βρύση με βούτυρο και μέλι, έτσι ώστε να έχουν καλοτυχία όπως τρέχει γάργαρο το νερό. Δεν ξεχνούν να πάρουν λίγο νερό στη στάμνα τους για να ραντίσουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού.

χριστοψωμο

Κατεβαίνοντας προς την Πελοπόννησο βρίσκουμε τις νοικοκυρές να ζυμώνουν με ευλάβεια και χαρά την παραμονή των Χριστουγέννων το  «Χριστόψωμο», χαράζοντας επάνω διάφορα σχέδια με ζυμάρι χωρίς ποτέ να ξεχνούν τον σταυρό. Το ψωμί του Χριστού το μοίραζε ο νοικοκύρης και ευχόταν να υπάρχει πάντα στο σπιτικό του αφθονία αγαθών.

Πλέοντας προς την Κρήτη συναντάμε τη σπηλιά του Άι- Γιάννη, όπου έχει καθιερωθεί η αναπαράσταση της γέννησης του Θεανθρώπου. Οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούν με σεβασμό και ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία και προσεύχονται να έχουν υγεία και καλή τύχη.

Συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη από ήθη και έθιμα και όλοι οι άνθρωποι πρέπει να τα γνωρίζουν.

https://www.ellines.com/specials/25749-xristougenniatika-ethima/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης