Ένα ταξίδι στα Ζαχαροχώρια

  Ζαγοροχώρια  46 χωριά σκαλωμένα στον Εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου στη Βόρεια Πίνδο του νομού Ιωαννίνων.

  Εκεί βρίσκεται το φαράγγι του Βίκου ένα ζωντανό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με το μεγαλύτερό βάθος παγκοσμίως.

   Ξεκινάμε από τις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι, τους Ασπράγγελους, χωριό το οποίο  κάψανε ολοσχερώς οι Γερμανοί.  Πιθανόν  να συναντήσετε  την Κικίτσα ένα φιλικότατο γαϊδουράκι. Συνεχίζουμε προς τους Κήπους και συναντάμε τα υπέροχα τοξωτά γεφύρια του Καλογερικού και του Κοκκόρι όπου σας συστήνω να πετάξετε πέτρα η ξύλα για να θαυμάσετε την ροή του ποταμού,  αφού πρώτα εξερευνήσετε τον πιο παραδοσιακό οικισμό του Δίλοφου με τον τεράστιο πλάτανο.

   Λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, ανηφορικά προς το βουνό συναντάμε το ερειπωμένο Καπέσοβο. Εκεί, υπάρχει και η περίφημη  σκάλα του Βραδέτου όπου ενώνει το Καπέσοβο με το Βραδέτο. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε και αξίζει να περπατήσετε στα  γραφικά χωριουδάκια τόσο του Τσεπέλοβου και στο Σκαμνέλι.  Μπορείτε να απολαύσετε γιαννιώτικες πίτες και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Επόμενη στάση ο γυφτόκαμπος όπου θα περιπλανηθείτε σε μια σαρακατσάνικη στάνη .

     Από την αντίθετη πλευρά συναντάμε τα υπέροχα χωριά  της Βίτσας και το Μονοδέντρι. Ήρθε η στιγμή για πρώτη φορά να αντικρίσετε και να θαυμάσετε το φαράγγι του Βίκου από ψηλά, αφού πρώτα κατηφορίσετε με τα πόδια στο ξεχωριστό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής χτισμένο στο χείλος της χαράδρας του Βίκου.  Αν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε τον ιερέα  να κάνει αγιογραφίες και να σας μιλήσει για την τεχνοτροπία τους. Από εκεί μπορείτε να φωνάξτε δυνατά και να ακούσετε την ήχο της φωνής σας. Φυσικά, οι πιο τολμηροί μπορούν να το θαυμάσουν και από πιο ψηλά στην θέση Οξυά λίγο έξω από το χωριό.

     Το πιο φανταστικό σημείο των Ζαγοροχωριών είναι η άνοδος της Τύμφης προς το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Πρώτα όμως κάνετε μια στάση στις όχθες του παρορμητικού Βοϊδομάτη και αν θέλετε μπορείτε να κάνετε Κανό- καγιάκ. Μετά από λίγα χιλιόμετρα θα διασχίσετε την όμορφη Αρίστη. Το εντυπωσιακό είναι ότι θα συναντήσετε ψηλά δέντρα ντυμένα με βρύα και αγελάδες να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους.

    Φτάνοντας στην κορυφή αντικρίζετε το Μεγάλο Πάπιγκο. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια του, πιείτε ζεστή  σοκολάτα στην Στέρνα και χαζέψετε κάθε παιχνιδιάρα γωνιά  της . Στον δρόμο προς το  Μικρό συναντάς τις γνωστές κολυμπήθρες, μικρές φυσικές πισίνες, όπου το καλοκαίρι μικροί,μεγάλοι κολυμπούν.

    Και ήρθε η ώρα να  καταλήξετε  στις Ελληνικές Άλπεις, στους Πύργους της Αστρακιάς.  Σηκώστε το κεφάλι, κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε. Εξερευνήστε τα μικρά υπέροχα μαγαζάκια, γευτείτε κολοκυθόσουπα και  σούπα κάστανο στα μπαλκόνια της φύσης.

 Φυσικά για μένα η καλύτερη εποχή είναι τα Χριστούγεννα με χιόνια.

Είναι ένα ταξίδι που κάνω κάθε χρόνο και ανυπομονώ  να το ξανακάνω του χρόνου!! 

Παπαγεωργίου Ιωάννης, Ε2

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης