Γέροι και Κορέλες

Στη Σκύρο πάλι, έχουμε Διονυσιακές απόκριες. Τις Κυριακές της αποκριάς,  ξεχύνονται στους δρόμους του νησιού οι Γέροι και οι Κορέλες (κουρέλα, κουρέλι από το λατινικό coriellym).   Η φορεσιά του «Γέρου», που τη φορούν τα παλικάρια, είναι η πιο εντυπωσιακή. Μαύρη κάπα με κουκούλα, μάσκα στο πρόσωπο και ζωσμένος με 30 ή 40 κουδούναι προβάτων.

Με χορευτικό βάδισμα, μαζί με τη συνοδεία του, την «Κορέλα» και τον «Φράγκο», φτιάχνουν ένα θορυβώδες σύνολο, φοβερό στην εντύπωση.(Τα κουδούνια στην αρχαιότητα, τα είχαν  κρεμασμένα στις ασπίδες τους, για να  φοβερίζουν οι πολεμιστές τους εχθρούς. Ίσως το έθιμο να έχει μια τέτοια έννοια, να ξορκίσει δηλαδή κάθε κακό).

Βέβαια σχεδόν σε όλη τη χώρα μας το μασκάρεμα ήταν απλό. Έψαχνες τα σεντούκια και φόραγες ότι θα έκανε την αναγνώρισή σου δύσκολη. Οι άντρες ντύνονταν γυναίκες και καλύτερα γριές, οι γυναίκες  φορούσαν ρούχα παππούδων. Γενικά όλοι φορούσαν κάτι πρόχειρο και αντί για μάσκα έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Τέλος, έκαναν χωρατά – αστεία και διασκέδαζαν που “αγνώριστοι” πείραζαν τους πάντες και αυτοί το δέχονταν αδιαμαρτύρητα.

3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης