Ερέχθειο και η Καρυάτιδα που λείπει…

  Το Ερέχθειο είναι αρχαίος ναός στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αθηνά και στον Ποσειδώνα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 421 π.Χ και ολοκληρώθηκε το 406 π.Χ. Ο αρχιτέκτονας που το έφτιαξε ήταν ο Φειδίας και ο Μνησικλής. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το Πεντελικό μάρμαρο και ο ρυθμός είναι ο Ιωνικός.

    Το κύριο οικοδόμημα είναι διακοσμημένο με μορφές θεών, ηρώων και κοινών θνητών. Οι μορφές είναι ολόγλυφες, δηλαδή δουλεμένες σε όλες τις πλευρές. Η νότια πρόσταση του Ερέχθειου είναι περισσότερο γνωστή. Την οροφή αντί για κίονες τη στηρίζουν έξι αγάλματα Κορών, οι περίφημες Καρυάτιδες.

     Καρυάτις ονομάζεται το γλυπτό που έχει γυναικεία μορφή και χρησιμεύει στην στήριξη κτηρίων. Η λέξη Καρυάτις στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει κόρη από τις Καρυές, μια πόλη κοντά στη Σπάρτη.

     Η ονομασία Καρυάτιδες δόθηκε αργότερα, στην αρχή τα αγάλματα αυτά ονομάζονταν Κόρες. Οι έξι κόρες έχουν λυγισμένο το ένα πόδι, φορούν ένα δωρικό πέπλο και τα μαλλιά τους είναι μακριά, χτενισμένα προς τα πίσω και δεμένα χαλαρά. Οι βραχίονες λείπουν από όλες. Οι Καρυάτιδες που στήριζαν τμήμα της οροφής του Ερέχθειου  σήμερα βρίσκονται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης  τοποθετημένες σε ειδικό εξώστη  και είναι ορατές από παντού. Η θέση της έκτης Καρυάτιδας είναι κενή διότι είχε απαχθεί από τον λόρδο Έλγιν και τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

 Χρυσοβαλάντης Αρμουτσής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης