Αλμυρές και Γλυκές Συνταγές

Συνταγή για αφράτα κεφτεδάκια

Υλικά :800 γραμ. Κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο,  3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη, 1 ώριμη τομάτα τριμμένη κι αυτή, 1/3 του φλιτζανιού ξίδι από κρασί, 1αυγό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο, 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη, από μία κουταλιά της σούπας βασιλικό,  δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένους, αλεύρι για πανάρισμα,  ελαιόλαδο για τηγάνισμα.

gjehrΕκτέλεση

Απλώνουμε σε ένα μπολ τον κιμά και τον περιχύνουμε με ξίδι, στη συνέχεια κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά (ψωμί, κρεμμύδια, αυγό, μυρωδικά αλάτι και πιπέρι). Ζυμώνουμε καλά το μίγμα να ενωθεί, κατόπιν σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες ενώ στο μεταξύ έχουμε ζεστάνει το ελαιόλαδο (τόσο σε ποσότητα ώστε να καλύπτει το μισό κεφτέ όταν τηγανίζουμε). Τηγανίζουμε σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάν για 3 λεπτά από κάθε πλευρά και βάζουμε τους έτοιμους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί…

 

Συνταγή από τον Κων/νος Α

Συνταγή για Μακαρονόπιτα

Υλικά: 500 γραμ. Μακαρόνια Νο 6, 500 γραμ.φύλλο κρούστας, 1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο, 4 αυγά, 2 φλιτζάνια παρμεζάνα(τριμμένη), αλατοπίπερο(όσο θελουμε), μοσχοκάρυδο, 400 ml γάλα, 4 κουταλιές βούτυρο, 4 κουταλιές αλεύρι.

Εκτέλεση  Συνταγή Mακαρονόπιτας του Άγγελου Α. φωτ.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό φροντίζοντας να παραμείνουν “αλ ντέντε”. Με τις 4 κουταλιές βούτυρο, το το αλεύρι και το γάλα φτιάχνουμε μια πυκνή “μπεσαμέλ”, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά, το τριμμένο τυρί και τα καρυκεύματα.

Ανακατεύουμε ζωηρά. Ρίχνουμε και βρασμένα μακαρόνια και πάλι ανακατεύουμε. Έπειτα βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα. Απλώνουμε πάνω τους μια ομοιόμορφη στρώση με το μίγμα μακαρονίων. Κλείνουμε από πάνω με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης βουτυρωμένα.

Σε προθερμανσμένο φούρνο την ψήνουμε για 40 λεπτά στους 200 ο C, ως να ροδίσει η επιφάνειά της. Την αφαιρούμε από τον φούρνο και αφού κρυώσει κόβουμε κομμάτια και “σερβίρουμε”.

 

Συνταγή του Άγγελου Α.

 

Συνταγή για Τρουφάκια

Υλικά: 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 3 κουταλιές της σούπας κακάο, 3 κουταλιές σούπας βούτυρο, τρούφα για επικάλυψη, καρύδα προαιρετικά.Συνταγή για  Τρουφάκια της Σοφίας Κ.

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα, το κακάο, το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς για 10 λεπτά (ως να δέσει τα υλικά και ξεκολλάνε από τον πάτο).Αδειάζουμε μετά σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει – να σφίξει λίγο.Στη συνέχεια πλάθουμε τα μπαλάκια και τα περιφέρουμε στην τρούφα. Τα έτοιμα τα τοποθετούμε σε κατάλληλο σκεύος για σερβίρισμα.

Καλή απόλαυση!

Συνταγή της Σοφίας K.

Συνταγή για τρουφάκια με μπισκότα

 

Υλικά: 600 γραμ. μπισκότα, 1/2 βιτάμ, 250 γραμ. άχνη ζάχαρη, 3 αυγά, 3 κουταλιές του γλυκού κακάο, 1 ποτήρι καρύδια, 200 γραμ. τρούφα και ινδοκάρυδο.

Εκτέλεση

Κόβουμε τα μπισκότα στα 4 και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη, μετά ρίχνουμε τα αυγά, το κακάο, τα καρύδιΣυνταγή για  Τρούφάκια της Σοφίας Τσ. φωτ.α και τα χτυπάμε όλα μαζί.Στη συνέχεια πλάθουμε σε μπαλάκια και τα περιφέρουμε σε ένα πιάτο με ινδοκάρυδο ή σκέτη τρούφα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες και είναι έτοιμα.

.

Συνταγή της Σοφίας Τσ.

Συνταγή για κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες.

Υλικά: κοτόπουλο, κομμένο σε 8 μερίδες, 1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό, 6 πατάτες μέτριες, 4 κουλιές της σούπας λάδι,από 1/2 κουτάλι αλατι, μαυροπιπέρο και ρίγανη, θυμάρι 2 πρέζες, 3 σκελίδες σκόρδο,έναν κύβο κοτόπουλο, ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια, 50 ml παρθένο ελαιόλαδο, 200ml μέλι και μουστάρδα.

Εκτέλεση

Συνταγή για Kοτόπουλο Λεμονάτο Δημήτρη Κ.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Βάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και  σοτάρουμε τις πατάτες  να πάρουν χρώμα. Βάζουμε πιπέρι, αλάτι και θυμάρι φρέσκο. Ανακατεύουμε ως να γίνουν χρυσαφί και τις μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.                                                              Για την μαρινάδα :   Στον πολυκόφτη βάζουμε το σκόρδο, τον κύβο κότας, τη ρίγανη, τα ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το νερό, το θυμάρι, το μέλι, τη μουστάρδα, και χτυπάμε ως να ενωθούν τα υλικά.                 Ρίχνουμε τη μαρινάδα πάνω στο κοτόπουλο και αλείφουμε ώστε να πάει παντού η μαρινάδα. Όσο περισσότερη ώρα μαρινάριστει, τόσο νοστιμίζει. Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω στις πατάτες και φροντίζουμε να πάει παντού η μαρινάδα που περίσσεψε . Μετά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά και ξεσκεπάζουμε ψήνοντας για ακόμα 30-45 λεπτά. Όσο  ψήνουμε Φροντίζουμε να ρίχνουμε μαρινάδα πάνω στο κοτόπουλο .Σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι.

http://akispetretzikis.com/recipe/2555/kotopoylo-lemonato-me-patates

Συνταγή για κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτεςτου Δημήτρη Κ.

Συνταγή Αρακά λαδερού

Υλικά: 500 γραμ. αρακά, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 καρότα, 3 μέτριες πατάτες, άνηθο, μαϊντανό, αλατοπίπερο, 250 γραμ. σάλτσα  τομάτας, 250 ml νερό, ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

Συνταγή για Αρακάς λαδερό του Βαγγέλη Γ.φωτ.

Σε μια χύτρα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά ως να γυαλίσουν. Έπειτα βάζουμε τον άρακα και ανακατεύουμε ζωηρά. Προσθέτουμε μετά τη σαλτσα τομάτας, το νερό, τα μπαχαρικά και το αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα περίπου. Σβήνουμε το μάτι και βάζουμε τον μαϊντανό και το άνηθο, ανακατεύουμε και είναι έτοιμο.

Καλή όρεξη!

Συνταγή από τον Βαγγέλη Γ.

Συνταγή για κρέπες

Υλικά : 2 αυγά σε θεμοκρασία δωματίου, 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 πρέζα ζάχαρη, 1/4 κουταλάκι αλάτι, 1 και 1/4 φλυτζάνι γάλα φρέσκο, 2 κουταλιές βούτυρο λιΣυνταγή για κρέπες του Δημήτρη Μ. φωτ.ωμένο.

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε και βάζουμε και το γάλα. Πάντα ανακατεύοντας ρίχνουμε προσεκτικά και λίγο λίγο το αλεύρι γιατί το μίγμα μας πρέπει να είναι αρκετά ρευστό.

Τέλος,σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε για κάθε κρέπα του τηγανίζουμε 3 με 4 στάλες ελαιόλαδο. Με μια κουτάλα βάζουμε τη ζύμη και στριφογυρίζοντας το τηγάνι μας προσέχουμε να απλώθει ομοιόμορφά παντού. Αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα, αφού πάρει χρώμα, για  να ψηθεί και από την άλλη.

Συνταγή για κρέπες του Δημήτρη Μ.

Συνταγή για μυλόπιτα

Υλικά: 1 φαρίνα, 250 γραμ. Βούτυρο, 5 αυγά, 150 ml γάλα, 1”baking powder”,1βανίλια, 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα, 1/2 κούπα σταφίδες χοντροκομμένες, κανέλλα, γαρύφαλλο, 4 μήλα τριμμένα και 1 κούπα ζάχαρη.

Εκτέλεση

Συνταγή Μηλόπιτας του Κωνσταντίνου Ρ. φωτ

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να σπρίσουν,και προσθέτουμε σιγά σιγά τη φαρίνα, το “baking”, τη βανίλια, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και χτυπάμε ως να δέσει. Μετά  χωρίς χτύπημα βάζουμε τα καρύδια, τις σταφίδες, τα μήλα,την κανέλλα, το γαρίφαλλο και ανακατεύουμε.Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί μαςκαι βάζουμε τη ζύμη μας μέσα.\Τέλος, σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε για 1 ώρα στους180ο C.

 

Συνταγή για μυλόπιτα του Κων/νου Ρ.

ΣΥΝΤΑΓΠίτσα

Υλικά:

 400 γρ. Αλεύρι,  200 γρ. Γάλα, 9 γρ. Μαγιά, 50 ml σπορέλαιο, μισό κουταλάκι ζάχαρη, κέτσαπ, ρίγανη,  αλλαντικά,  κασέρι, μανιτάρια, πιπεριές (προαιρετικά)

Εκτέλεση

γγωωυ

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το γάλα, τη μαγιά, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να κάτσει για 30 λεπτά και μετά την  πλάθουμε. Στη συνέχεια απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί και βάζουμε  την κέτσαπ, τα αλλαντικά, το κασέρι και ότι άλλο θέλουμε. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα.

Καλή απόλαυση!

Κουκιώτης Χρήστος-Άγγελος Στ1΄

Συνταγή Τιραμισού

Υλικά:

375 γρ. Μασκαρπόνε,  120 γρ. ζάχαρη άχνη,  1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας, 110 γρ. Μαυροδάφνη, 300 γρ. καφέ εσπρέσο, ρόφημα,  450 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη,  50 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια, 36 σαβαγιάρ,  1-2 κ.σ. κακάο, για το πασπάλισμα,  30 γρ. κουβαρτούρα, σε ξύσμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗΣυνταγή της Ελισάβετ Ε.  Τιραμισούφωτ.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, την μαυροδάφνη, τα 75 γρ. καφέ και χτυπάμε με σύρμα μέχρι ομογενοποιηθεί το μείγμα. Με μαρίζ παίρνουμε ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου και χτυπάμε ξανά μέχρι να σφίξει. Όταν γίνει το τυρί μας ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να πάρει την μορφή γιαουρτιού. Μόλις γίνει το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη. Σε μπολ βάζουμε 225 γρ. ζεστό καφέ, προσθέτουμε τα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Παίρνουμε ένα σαβαγιάρ από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στο μπολ με τον καφέ και το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 25*32. Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της βάσης (18 σαβαγιάρ). Από πάνω στρώνουμε την μισή κρέμα. Παίρνουμε πάλι ένα σαβαγιάρ από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στο μπολ με τον καφέ και στρώνουμε από πανω κάθετα στα προηγούμενα. Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 18 σαβαγιάρ και σκεπάζουμε την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 6 ώρεσ μέχρι να δέσει το γλυκό και τέλοσ πασπαλίζουμε το κακάο, ξύσμα κουβερτούρασ και κόβουμε σε κομμάτια.

Ελισάβετ Ε.

 

Συνταγή για Πελμένι

 

Υλικά: Για τη ζύμη , 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 αυγό, 1/2 του φλιτζανιού νερό και  1/2 κουταλάκι αλάτι.

Για τη γέμιση θέλουμε 150 γραμ. Κιμά βοδινό, 150 γραμ. Κιμά χοιρινό, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και μαυροπίπερο.

ΕκτέλεσηΣυνταγή του Χρήστου Κ.  Πελμένι Ρωσία

Αρχικά ζυμώνουμε το αλεύρι με το αλάτι, το αυγό και το νερό ως να αποκτήσουμε μια σφιχτή, εύπλαστη ζύμη. Στη συνέχεια την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πολύ λεπτά φύλλα και χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι κόβουμε κυκλικά δισκάκια.

Αφού τσιγαρίσουμε σε καυτό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, βάζουμε και τον κιμά. Ανακατεύουμε συνεχώς ως να ροδίσει, χωρίς όμως να απορροφηθούν όλα τα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε μικρές δόσεις κιμά στο κέντρο των δίσκων ζύμης και κλείνουμε τη γέμιση σχηματίζιντας μισοφέγγαρο.

Βράζουμε αλατόνερο και μέ την πρώτη βράση ρίχνουμε μέσα τα πελμένι. Τα βράζουμε για 10 με 15 λεπτά (όσο χρειαστεί η ζύμη). Τέλος, αφού τα σουρώσουμε, τα περιχύνουμε με λυωμένο βούτυρο και τα σερβίρουμε.

 

Συνταγή του Χρήστου Κ.

Συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά

Υλικά: 1 ποτήρι λάδι, 2 ποτήρια σιμιγδάλι (1 ποτήρι  χοντρό, 1 ποτήρι ψιλόσιμιγδάλι), 3 ποτήρια ζάχαρη,4 ποτήρια νερό, 1 φέτα λεμόνι, κανέλλα, γαρύφαλλο(προαιρετικά).

Εκτέλεση

Παρασκευή του σιροπιού. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό με τη ζάχαρη, με μια φέτα λεμόνι. ΜΣυνταγή χαλβά με σιμηγδάλι  του Κωνσταντίνου Στ.έχρι να βράσει το σιρόπι, σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το σιμιγδάλι να το καβουρδίστει μέτρια,ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Σβήνουμε, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι, απομακρύνουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Πριν σφίξει, προσθέτουμε ότι επιπλέον ό,τι θέλουμε για άρωμα και γεύση.Μετά βάζουμε το μίγμα σε φόρμα για 20 λεπτά να σφίξει. Έτοιμος !

Συνταγή χαλβά σιμιγδαλένιου από τον Κων/νο Στ

https://www.iefimerida.gr/gastronomie/syntagi-gia-halba-simigdalenio

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης