Αστέρες του Σύμπαντος

ΗΛΙΟΣ

Ο ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος, το πιο φωτεινό σώμα

Αστέρες

 του ουρανού και το  κοντινότερο άστρο στη γη με απόσταση 149,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Η θερμοκρασία του ήλιου είναι περίπου 5.800oC.    Με την ενέργεια που ακτινοβολεί, κρατάει την γη σε κατάλληλη για την ύπαρξη ζωής θερμοκρασία και προσφέρει τη δυνατότητα στα φυτά, με την φωτοσύνθεση τους, να αποθηκεύουν ενέργεια απαραίτητη για τη ζωή στον πλανήτη.

ΑΣΤΕΡΕΣ  – Ταξινόμησηηλιος

Εκτός της λαμπρότητας, οι αστέρες έχουν και άλλο χαρακτηριστικό, το χρώμα τους, που έχει σχέση με τη θερμοκρασία της επιφάνειά τους.

Έτσι παρατηρούνται αστέρες με σχεδόν όλα τα χρώματα της ίριδας: γαλάζια, λευκά, κίτρινα, κόκκινα κλπ.  Οι κόκκινοι είναι οι λιγότερο θερμοί, ενώ οι γαλάζιοι οι περισσότερο θερμοί. Ακριβώς όπως μια σιδερόβεργα σε αναμμένο τζάκι, στην αρχή αρχίζει να κοκκινίζει (ερυθροπύρωση) και διαδοχικά θερμαινόμενη αλλάζει χρωματισμούς σε πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό και όταν θερμανθεί πολύ σε γαλάζιο (λευκοπύρωση).

Με βάση λοιπόν το χρώμα των αστέρων, οι  αστρονόμοι τους διαχωρίζουν σε 7 «φασματικούς τύπους” O, B, A, F, G, K ,M.Αριστερά: διάγραμμα Χέρτζσπρουνγκ-Ράσελ:φασματικός τύπος.  Τα αστέρια κατατάσσονται ακόμη, βάσει του διαστημικού μέγεθούς τους. Καθένας από αυτούς τους τύπους διακρίνεται σε 10 αριθμητικές επιμέρους υποκατηγορίες.0, Ia, Ib: Υπεργίγαντες,II: Φωτεινοί γίγαντες,III: Γίγαντες,IV: Υπογίγαντες,V: Νάνοι,VI: Υπονάνοι,VII: Λευκοί νάνοι. Τα περισσότερα αστέρια εκπέμπουν ενέργεια μετατρέποντας το υδρογόνοσε ήλιο.

 

Διαστάσεις Μεγαλύτερος αστέρας είναι ο υπεργίγαντας αστέρας R Δόρατος και ακολουθεί ο Μπετελγκέζκαι ο Αντάρης που είναι περίπου 800 φορές μεγαλύτερος του Ήλιου.

διαστάσεις

Ηλικία Οι αστέρες έχουν ηλικία μεταξύ 1 δισ. και 10 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο παλαιότερος που έχει ανακαλυφθεί, ο HE 1523-0901, είναι περίπου 13,2 δισεκατομμυρίων ετών. Μηλιοςφερικά αστέρια μπορεί να είναι 13,7 δισεκατομμυρία ετών, (η ηλικία του σύμπαντος).                                            Όσο πιο ογκώδες το αστέρι, τόσο μικρότερος ο χρόνος ζωής του, κυρίως επειδή τα ογκώδη αστέρια έχουν μεγαλύτερη πίεση στους πυρήνες τους, αναγκάζοντάς τους έτσι να καίνε υδρογόνοπολύ πιο γρήγορα.

Τα πιο μεγάλα αστέρια διαρκούν κατά μέσο όρο μόλις ένα εκατομμύριο χρόνια, ενώ αστέρια της ελάχιστης μάζας (κόκκινοι νάνοι) καίνε τα καύσιμά τους πολύ αργά και ζουν δεκάδες έως εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρόνια.

Πηγές : https://el.wikipedia.org/wiki/https://gr.dreamstime.com/

Εργάστηκαν οι μαθητές: Χρήστος-Αγγελος Κ.., Ελισαβετ Ε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης