Η ελιά και οι καρποί της

Η ελιά είναι ένα ευλογημένο και πολύ συμβολικό δέντρο! Είναι σύμβολο της ειρήνης και της νίκης. Σε αρκετές χώρες δεν υπάρχουν ελιές καθώς είναι ένα σπάνιο δέντρο. Υπάρχει κυρίως στην Μεσόγειο και κάποιοι μπορούν να παίρνουν από εμάς, τις μεσογειακές χώρες, τους καρπούς της. Ο καρπός της ελιάς είναι βασικός για την Μεσογειακή διατροφή που θεωρείται πολύ υγιεινή.

Από τις ελιές παίρνουμε το ελαιόλαδο, το οποίο έχει πολλές χρήσεις. Η βασική χρήση του είναι στη διατροφή, καθώς μαγειρεύουμε. Επίσης, το λάδι χρησιμοποιείται σε διάφορα φάρμακα, σε καθαριστικά, ενώ ακόμη, μπορούμε να φτιάξουμε διάφορες θεραπευτικές ή καλλυντικές  κρέμες.

Στο ελληνικό έδαφος , καλλιεργούνται περίπου 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Στην χώρα μας παράγονται περίπου 300.000 τόνοι λάδι. Τα μέρη που φημίζονται περισσότερο για το ποιοτικό τους λάδι είναι: η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Χαλκιδική, η Λέσβος και η Άμφισσα.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από τη θεά Αθηνά στην Ακρόπολη.

Μιλώντας για την ελιά στο σχολείο μας, μάθαμε πολλά γι αυτήν και τους καρπούς της…  Τους μαζέψαμε, τους συντηρήσαμε και τέλος τους γευτήκαμε και τους απολαύσαμε!

 

Χρυσάνθη Κουνουπάκη, Χρύσα Καββάδα, Μαρία Καζαντζίδου (΄Δ Τάξη)

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης