Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στάσεις,δηλαδή διαμαρτυρίες  γίνονται σε όλο τον κόσμο.Με αυτές ο λαός εκφράζει τα παράπονά του και γίνονται απ’ τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα.

 

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ

2

Η Στάση του Νίκα ήταν μια εξέγερση κατά του αυτοκράτορα Ιουστινιανού που έγινε στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 532 μ.Χ . Ομάδες οπαδών υποκινούμενες από εχθρούς του αυτοκράτορα προκάλεσαν λεηλασίες και βιαιοπραγίες ώστε να τον ρίξουν από τον θρόνο του. Ωστόσο ο αυτοκράτορας δεν ενέδωσε και τελικά σφαγιάστηκαν όλοι τους.

Τα γεγονότα αυτά είχαν διάρκεια μιας εβδομάδας και οι βίαιες ταραχές ήταν οι χειρότερες στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης αφού η μισή πόλη είχε καεί και υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες νεκροί.

ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΝΙΚΗΣΕ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ.

 

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

3

Στα μέσα του 1918 οι περισσότεροι Γερμανοί ήξεραν ότι έχασαν τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο,έτσι όταν τους ζητήθηκε μία τελευταία μάχη εναντίον του Βρετανικού ναυτικού στασίασαν.Αν  και η εξέγερση κράτησε λίγο έπεισε την ανώτατη διοίκηση να πάρει πίσω την απόφαση.Συνέλαβαν τους  στασιαστές και τους βασάνισαν.Αυτη η κίνηση ξεσήκωσε χιλιάδες κόσμο σε όλη τη Γερμανία και απαιτούσαν να τελειώσει ο πόλεμος και να υπάρξει δημοκρατία.Μετά τον κίνδυνο να υπάρξει εμφύλιος,στις 9 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η ίδρυση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

 

ΣΥΓΚΡΙΣΗ

4

Στη στάση του Νίκα αλλά και στη Γερμανική Επανάσταση έχουμε  δυσαρεστημένο λαό ο οποίος εναντιώνεται στη κάθε αυτοκρατορία.Οι λόγοι είναι διαφορετικοί όπως και η διάρκεια.Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε βασανιστήρια και άσχημες επιπτώσεις για τις αυτοκρατορίες.Η κυριότερη διαφορά τους είναι πως στη Στάση του Νίκα δε νίκησε κανείς σε αντίθεση με τη Γερμανική Επανάσταση άλλαξε το πολίτευμα σε Δημοκρατικό.

5

 

ΠΗΓΕΣ:

https://www.rizospastis.gr

ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ:

atpreveza

 

Αναστασία Κατσαούνη, Ιωάννα Κύργια, Μερσάντα Μερκάι, Χρήστος Τσακίρης, Ε΄τάξη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης