Τι είναι η Σαρακοστή;

Η Σαρακοστή είναι η περίοδος της καθαρτήριας διαδικασίας του σώματος και της ψυχής, με τη νηστεία και την αποχή από εκδηλώσεις χαράς. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, τελείται η Προηγιασμένη Ακολουθία. Οι πιστοί μπορούν να λάβουν Θεία Κοινωνία, η οποία όμως έχει προαγιασθεί την προηγουμένη Κυριακή. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ακολουθία αυτή ονομάζεται Προηγιασμένη.

Η Σαρακοστή είναι σχεδόν ταυτισμένη με τον μήνα Μάρτιο. Χαρακτηριστική είναι η φράση «Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή;», που συνηθίζεται να λέγεται για αυτούς που θέλουν να είναι σε όλα «μέσα».

 Εικόνα2

Η Σαρακοστή ή Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η νηστεία που κάνουμε πριν το Πάσχα. Πήρε το όνομά της από τον αριθμό τεσσαράκοντα (σαράντα), γιατί αρχικά είχε διάρκεια σαράντα ημερών, δηλαδή έξι εβδομάδων. Για την ακρίβεια ήταν οι σαράντα μέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αργότερα προστέθηκε κι αυτή η εβδομάδα, και η Σαρακοστή τώρα διαρκεί σαράντα οχτώ ημέρες.

Η Σαρακοστή αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα, η οποία ονομάζεται έτσι γιατί αρχίζει με τη νηστεία ο «καθαρισμός» των χριστιανών. Γιορτάζεται έντονα σε όλα την Ελλάδα , με διάφορα έθιμα και είναι επίσημη αργία.

Εικόνα3

Η Σαρακοστή διαρκεί μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.

Εικόνα4

Ο σκοπός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η προετοιμασία των πιστών. Οι χριστιανοί  μιμούνται τον Χριστό που νήστεψε στην έρημο σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες και νηστεύουν. Προσεύχονται και μετανιώνουν για τα λάθη και τις αμαρτίες τους. Προσπαθούν να κάνουν καλές πράξεις και να δίνουν ελεημοσύνη. Αγωνίζονται να καθαρίσουν το σώμα, το πνεύμα και τη ψυχή τους, για να νιώσουν με κατάνυξη τα Θεία Πάθη, αλλά και με χαρά την Ανάσταση του Χριστού. Μέσα στη Σαρακοστή οι άνθρωποι γίνονται καλύτεροι και προετοιμάζονται και για τη δική τους ανάσταση.

Εικόνα5

 Η νηστεία της Σαρακοστής βασίζεται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Τα φαγητά που αποφεύγουμε τη Σαρακοστή είναι
το κρέας, το ψάρι ( τα μαλάκια επιτρέπονται), τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.

Γι’ αυτούς που κάνουν πιο αυστηρή νηστεία, απαγορεύεται το λάδι και το κρασί τις καθημερινές, τη Μεγάλη Εβδομάδα και αυστηρά το Μεγάλο Σάββατο. Την Κυριακή των Βαΐων και την ημέρα του Ευαγγελισμού όσοι νηστεύουν, μπορούν να καταναλώσουν ψάρι, λάδι και κρασί.

 Εικόνα6

 

Πηγές κειμένου:

https://el.wikipedia.org

https://el..orthodoxwiki.org

https://www.athensvoice.gr

 

Πηγές εικόνων:

matia.gr

sinidisi.gr

didahi.gr

facebook.com/NeosKosmosAnalipsi

pulos-nestor.gr

Cretanmadazine.gr

 

Κωνσταντίνος  Καραλιόλιος

Σεβαστή  Κουρουτζίδου

Ανδρεάνα  Μαντζιούρη

Ραφαήλ Μέντσιος

Νεφέλη  Σαββίδου

Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης