Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ:

Κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα η αυτοκρατορία συγκλονίστηκε από ταραχές που δίχασαν τους κατοίκους της και έφεραν σε δύσκολη θέση το κράτος. Η αιτία τους ήταν οι αποφάσεις που πήραν ο Ίσαυρος Λέων Γ’ και Κωνσταντίνου Ε΄ χωρίς να ενημερώσουν τους  βυζαντινούς . Για αυτό και ο λαός χωρίστηκε σε δύο αντιχόμενες παρατάξεις:

  • Οι εικονομάχοι, που στήριζαν τις αποφάσεις του αυτοκράτορα, να πάρουν διοικητικά μέτρα για την εκκλησία  και
  • Οι εικονολάτρες που ήταν υπέρ της προσκύνησης και της λατρείας των εικόνων .

Καμία πλευρά δεν υποχωρούσε και η κάθε μία υποστήριζε με φανατισμό τις απόψεις της .

Ο διχασμός αυτός κράτησε περίπου έναν αιώνα και είχε δυσάρεστες συνέπειες για όλους. Ανάμεσα στον 8ο και 9ο αιώνα πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν . Πολλοί ναοί και μοναστήρια έκλεισαν. Πολλά έργα τέχνης, εικόνες και ψηφιδωτά καταστράφηκαν .

Ζ’ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΉ ΣΎΝΟΔΟΣ:

Κατά τη διάρκεια της Εικονομαχίας ταράχτηκαν ακόμη και οι σχέσεις ανάμεσα στο Βυζάντιο και τη Δυτική εκκλησία. Την εσωτερική αυτή διαμάχη την σταμάτησε η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος που την συγκάλεσε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Εκεί αποφασίστηκε ότι «κατά την προσκύνηση των εικόνων η λατρεία των πιστών απευθύνεται στα ιερά πρόσωπα που απεικονίζονται πάνω της και όχι στο υλικό » .

 eikonomaxoi

ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ:

Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας αναφέρεται η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική εορτή σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων στη Βασιλεύουσα από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα.

Την χρονιά εκείνη εορτάσθηκε στην Κωνσταντινούπολη η αναστήλωση των εικόνων με λαμπρούς πανηγυρισμούς και λιτανεία και έτσι σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα εορτάζεται σε όλους τους Χριστιανικούς ναούς η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ:

Στην Ελλάδα, από την περίοδο που βασιλιάς της χώρας ήταν ο Γεώργιος ο Α’, καθιερώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να προσέρχεται ο βασιλιάς στη Μητρόπολη Αθηνών και να απαγγέλλει παρά το Δεσποτικό το Σύμβολο της Πίστεως.

Το έθιμο αυτό έφθασε μέχρι την περίοδο που βασιλιάς της Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Β’. Σήμερα συνεχίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τη Κυριακή της Ορθοδοξίας στο τραπέζι βρίσκονται  μόνο νηστίσιμα γεύματα .

 

ΠΗΓΕΣ

https://www.giortazo.gr/2023/03/κυριακή-της-ορθοδοξίας-τι

ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΉ

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Γιατί ονομάστηκε έτσι και τι γιορτάζουμε | ekriti.gr

 

Ιωάννα Κύργια, Μερσάντα Μαρκάι, Ζωή Περχανίδου, Κωνσταντίνα Σωτηριάδου – Ε’ ΤΑΞΗ

15.03.2023

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης