Εκπαιδευτική επίσκεψη της Ε΄ τάξης στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη

Απολλώνια Θεσσαλονίκης

Η Απολλωνία είναι χωριό και έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Μαδύτου, του δήμου Βόλβης, της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης. Πριν το σχέδιο Καποδίστριας και το πρόγραμμα Καλλικράτης, ανήκε στην επαρχία Λαγκαδά του νομού Θεσσαλονίκης. Μέχρι το 1927 ο οικισμός ονομαζόταν Παζαρούδα.

Λίμνη Βόλβη

Η λίμνη Βόλβη είναι λίμνη της Μακεδονίας. Βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 35χλμ, και 8χλμ δυτικά από την θάλασσα του Στρυμονικού κόλπου, στη λεκάνη της Μυγδονίας, στον Δήμο Βόλβης.

Λίμνη Κορώνεια

Η λίμνη Κορώνεια βρίσκεται  στο νομό Θεσσαλονίκης, στην λεκάνη της Μυγδονίας στην επαρχία Λαγκαδά. Ονομάζεται, επίσης, και λίμνη Αγίου Βασιλείου. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από τη Θεσσαλονίκη και από τη βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός. Σε συνδυασμό με την λίμνη Βόλβη περιλαμβάνεται από το 1975 στην διεθνή συνθήκη προστασίας Ramsar.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ

2

Στις 5 Απριλίου , την τελευταία μέρα του σχολείου πριν τις διακοπές του Πάσχα πήγαμε με το τμήμα της τετάρτης τάξης του σχολείου μας μια εκδρομή στο ΧΩΡΙΌ ΑΠΟΛΛΏΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΌΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΈΑ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΏΝ ΚΟΡΏΝΕΙΑΣ-ΒΌΛΒΗΣ.

Το πρωί της Παρασκευής φτάσαμε όλοι πολύ χαρούμενοι στο σχολείο.

Φτάνοντας στον προορισμό μας οι δάσκαλοι μάς ανακοίνωσαν ότι απέναντι από το κέντρο πληροφόρησης του φορέα διαχείρισης λιμνών Κορώνειας – Βόλβης έχει μια παιδική χαρά και ένα γήπεδο μπάσκετ στα οποία θα μπορούσαμε να παίξουμε. Εμείς κατεβήκαμε από το λεωφορείο ενθουσιασμένοι και τρέξαμε προς το πάρκο και το γήπεδο μπάσκετ για να φάμε το κολατσιό μας. Όλα τα παιδιά άρχισαν να παίζουν. Λίγη ώρα μετά πήγαμε  στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας- Βόλβης.

3

Στο Κέντρο Πληροφόρησης μπήκαμε σε μια αίθουσα, στο κέντρο της οποίας υπήρχε, πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι, ανάγλυφο των δύο λιμνών. Η υπεύθυνη του προγράμματος μας μίλησε για την ιστορία τους και για τη σημασία τους.

Στην αίθουσα είχε πολλά κείμενα στους τείχους για συγκεκριμένα ζώα και άλλα πολλά.

4

Έπειτα πήγαμε σε μια αίθουσα και μας πρόβαλαν ντοκιμαντέρ με περιεχόμενο πληροφορίες για την περιοχή και τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη .

Ύστερα μας δάνεισαν ποδήλατα για να κάνουμε όλοι μαζί ποδηλατάδα στο χωριό Απολλωνία. Την ώρα που κάναμε ποδήλατο είδαμε και έναν πελεκάνο να ταΐζει το μικρό του.

6

Στη συνέχεια πήγαμε στη λίμνη Βόλβη. Εκεί παρατηρήσαμε τα ζώα που ήταν μέσα τη λίμνη από το τηλεσκόπιο και τα κιάλια που μας έδωσαν.

8

Θα ακολουθούσε και η επίσκεψη στην Αγία Μαρίνα αλλά δυστυχώς δε προλάβαμε.

7

Τα θετικά των εκπαιδευτικών εκδρομών στα παιδιά σχολικής ηλικίας:

Οι εκδρομές πολλές φορές μαθαίνουν στα παιδιά καινούρια πράγματα ή πληροφορίες για έναν συγκεκριμένο τόπο ενώ γνωρίζουν πολλά  καινούρια μέρη και παραδόσεις. Τα παιδιά συναναστρέφονται και κάνουν παρέα με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους και έξω από το σχολείο. Επίσης, όταν τα παιδιά πηγαίνουν μια εκδρομή περνάνε καλά και αυτή η μέρα τους μένει χαραγμένη στη μνήμη τους.

9

ΠΗΓΕΣ :

Λίμνη Κορώνεια – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Απολλωνία Θεσσαλονίκης – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Λίμνη Βόλβη – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

Ομάδα εργασίας : Ιωάννα Κύργια , Σεβαστή Κουρουτζίδου , Ζωή Περχανίδου

Μάιος 2023 Ε τάξη  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης