ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ;

Σεισμός

Ονομάζεται η ανατάραξη και δόνηση του εδάφους, που προκαλείται από το ξαφνικό σπάσιμο και τη μετακίνηση των τεκτονικών πλακών.

Εικόνα2

 

Οι σεισμοί είναι ένα από τα πιο τρομακτικά φαινόμενα που βιώνουμε εδώ στη Γη και ευθύνονται για αμέτρητες καταστροφές.

Εικόνα3

Συμβαίνουν όμως και στους άλλους πλανήτες;

ΕΡΜΗΣ

Εικόνα4

Ο Ερμής είναι ένας μικρός πυκνός πλανήτης που δεν έχει τεκτονικές πλάκες. Επομένως, δεν εμφανίζει σεισμούς λόγω κίνησης τεκτονικών πλακών. Η επιφάνεια του είναι γεμάτη χαράδρες και πτυχώσεις που μαρτυρούν έντονη δραστηριότητα στο εσωτερικό του πλανήτη. Αυτό οφείλεται στο ότι ο Ερμής έχει έναν ασυνήθιστο μεγάλο πυρήνα που καθώς ψύχεται αναγκάζει ολόκληρο τον πλανήτη να συσταλεί. Αυτή η συστολή παραμορφώνει την επιφάνεια του Ερμή και προκαλεί σεισμούς. Οι σεισμοί αυτοί είναι επιφανειακοί και μικρότερης έντασης από ότι οι σεισμοί που συναντάμε στη Γη.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Εικόνα5

Η Αφροδίτη μοιάζει πολύ σε διαστάσεις με τη Γη αλλά δεν έχει τεκτονικές πλάκες ούτε φαίνεται να συστέλλεται όπως ο Ερμής. Οπότε δεν έχουμε σεισμούς από αυτές τις αιτίες. Όμως, έχει πολυάριθμα και μεγάλα ηφαίστεια. Οι εκρήξεις των ηφαιστείων οι οποίες συνοδεύτηκαν από σεισμούς στο παρελθόν και σμίλεψαν την επιφάνεια της δημιουργώντας ρήγματα, πτυχώσεις και πεδιάδες από λάβα. Σήμερα παραμένει άγνωστο αν γίνονται σεισμοί στην Αφροδίτη. Εξάλλου τα ηφαίστεια της είναι ανενεργά.

ΑΡΗΣ
Εικόνα6

 

Το ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανίχνευσε κατά πάσα πιθανότητα τον πρώτο του σεισμό στο έδαφος του Άρη . Είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται σεισμός σε άλλο πλανήτη πέρα από τη Γη και το δορυφόρο της, τη Σελήνη.

• Η επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» ταρακουνήθηκε από το μεγαλύτερο σεισμό που έχουμε καταγράψει ως τώρα στον Άρη , περίπου 5 ρίχτερ. Μάλιστα ήταν και ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχουν καταγράψει οι επιστήμονες, αφού κράτησε για 10 ολόκληρες ώρες.
• Ο αριθμός μπορεί να μην ακούγεται μεγάλος για την Γη επειδή στη Γη ο πιο ισχυρός σεισμός που είχε καταγραφεί ήταν 9,5 ρίχτερ .
• Ωστόσο αυτά είναι δεδομένα για τον Άρη ο οποίος θεωρείται από τους επιστήμονες σεισμικά ανενεργός μέχρι το 2019.

ΣΕΛΗΝΗ

Εικόνα8
Στη Σελήνη έχουν καταγραφεί σε γενικές γραμμές ασθενείς σεισμοί. Σχετικά ρηχοί 1,5 – 5,5 Ρίχτερ και η διάρκεια τους ξεπερνούσε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τα 10 λεπτά. Οι αιτίες που προκαλούν σεισμούς παραμένουν άγνωστες. Αν και πιθανότατα να σχετίζονται με τη δύναμη που ασκεί η Γη στη Σελήνη .

ΓΗ
Εικόνα9

Η Γη είναι ο χειρότερος πλανήτης σε σχέση με τους άλλους πλανήτες για να ζήσει κανείς σε σχέση με τους σεισμούς. Κάθε χρόνο καταγράφονται 500.000 σεισμοί, εκ των οποίων οι 2.000 είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ και άνω. Οι αιτίες είναι πολλές αλλά ταυτόχρονα είναι και αυτές που κάνουν τη Γη βιώσιμη και μπορούμε να ζούμε σε αυτή .

Εικόνα10

Αν η Γη καταστραφεί και οι άνθρωποι θελήσουν να ‘’μετακομίσουν’’ στον πλανήτη Άρη, πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι και στους άλλους πλανήτες γίνονται σεισμοί…

 ΠΗΓΕΣ:
Ζωή Περχανίδου – Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης