Οι γυναίκες στην Ελληνική Επανάσταση

Η Ελληνική επανάσταση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1821. Η Φιλική Εταιρεία που οργάνωσε την Επανάσταση έδωσε το σύνθημα στις 25 Μαρτίου και ο πόλεμος ξεκίνησε από την Πελοπόννησο. Πολλοί γενναίοι άνδρες πολέμησαν, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Διάκος, ο Παπαφλέσσας, ο Μπότσαρης, ο Κανάρης, ο Μιαούλης, ο Ανδρούτσος και άλλοι πολλοί. Πολύ σημαντικό ρόλο για την Επανάσταση έπαιξαν και κάποιες γυναίκες. Οι πιο γνωστές είναι η Μαντώ Μαυρογένους και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

Η Μαντώ ήταν μια όμορφη, πλούσια και μορφωμένη γυναίκα. Γεννήθηκε στην Τεργέστη το 1796. Δεκαπέντε χρονών επέστρεψε στις Κυκλάδες. Πρόσφερε όλη την περιουσία της για να βοηθήσει την Επανάσταση. Με επιστολές της έπειθε τους Ευρωπαίους να υποστηρίξουν τον ελληνικό αγώνα. Το αρχοντικό της στη Μύκονο ήταν πάντα ανοιχτό στους Επαναστάτες. Η προσφορά τους στον αγώνα δεν αναγνωρίστηκε ποτέ και έζησε πολύ φτωχά στην ελεύθερη Ελλάδα.

Η Μπουμπουλίνα γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1776. Παντρεύτηκε δύο φορές Σπετσιώτες καραβοκύρηδες και έμεινε χήρα και τις δυο φορές κληρονομώντας μια τεράστια περιουσία. Όταν άρχισε η Επανάσταση, αρμάτωσε το σκάφος “Αγαμέμνων”, 30 μέτρα μήκος με δεκαοχτώ κανόνια και μπήκε στον αγώνα. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, αλλά τελικά την πυροβόλησαν μέσα στο σπίτι της για οικογενειακές διαμάχες.

Αυτές οι δύο γυναίκες έδειξαν πολλή γενναιότητα και θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους. Νιώθω ευγνωμοσύνη γιατί ζω ελεύθερη χάρη σ΄αυτές και θα ήθελα να τις μοιάσω.

Πηγή ¨1821, ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία”

Αναστασία Κατσαούνη, Δ2 18ο Δ.Σ. Ευόσμου

3 Σχόλια

  1. Γνωστές και άγνωστες γυναικείες μορφές της ελληνικής επανάστασης, που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για την ελευθεριά της πατρίδας μας.Μόνο μια λέξη τους ταιριάζει “ΑΘΑΝΑΤΕΣ”.
    ΜΠΡΑΒΟ !!!

  2. Γνωστές και άγνωστες γυναικείες μορφές της ελληνικής επανάστασης, που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για την ελευθεριά της πατρίδας μας.Μόνο μια λέξη τις ταιριάζει “ΑΘΑΝΑΤΕΣ”.
    ΜΠΡΑΒΟ !!!

Υποβολή απάντησης