Η Θεοτόκος στην Καινή Διαθήκη-Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Στα Ευαγγέλια γίνονται  αναφορές  όχι μόνο για τα πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με τον Ιησού, αλλά και για την παιδική και νεανική του ηλικία, καθώς και για τον τριετής δημόσιος βίος του Ιησού.

Παρόλα αυτά  η αναφορά στη Θεοτόκο είναι αποσπασματική και γίνεται περιορισμένα, κυρίως σε γεγονότα όπως ο Ευαγγελισμός  , η γέννηση Του και η εμπλοκή της Παναγίας με τον Ιησού κατά τη διάρκεια του δημόσιου βίου Του.

Μελετώντας λοιπόν όλες τις  αναφορές για το πρόσωπο της Παρθένου Μαρίας στα βιβλία της Καινής Διαθήκης προκύπτουν τα εξής :

α) οι πληροφορίες που προκύπτουν σχετικά με αυτήν είναι αποσπασματικές και συχνά ελλιπείς,

β) ο κάθε συγγραφέας τονίζει διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς της και παραθέτει διαφορετικά γεγονότα της ζωής της ,

 γ) όσα  καταγράφονται μέσα στην Καινή Διαθήκη για το πρόσωπό της είναι λιγοστά.

Στο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ του ΛΟΥΚΑ  1.26  γίνεται αναφορά  στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ .

Διαβάσαμε τους ανάλογους στίχους  και παρατηρήσαμε αγιογραφίες με θέμα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου .

25.-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΘΕΟΤΟΚΟΥ-4-666x399

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΛΕΜΗΣ

Σε αυτήν την εικόνα παρατηρώ τη Θεοτόκο, που φοράει μπλε ράσο και στο αριστερό της χέρι κρατάει ένα κόκκινο νήμα. Ακόμα παρατηρώ ότι κάθεται σε έναν <<Θρόνο>> με χρώμα κίτρινο προς χρυσαφί με κόκκινα και μπλε στολίδια. Επίσης βλέπω ότι ο αρχάγγελος που βρίσκεται δίπλα της κρατάει ένα κοντάρι και δείχνει τρία δάκτυλα του τον μεσαίο, τον αντίχειρα και το μικρό δάκτυλο. Ο Άγγελος φοράει ένα άσπρο ράσο. Επιπροσθέτως τα φτερά του έχουν χρώμα κίτρινο, με πράσινο, κόκκινο και λίγο άσπρο. Πίσω τους υπάρχει κίτρινο κάτι σαν τον ουρανό και πάνω από αυτό υπάρχει κάτι που μοιάζει με ήλιο και έχει μπλε χρώμα και από αυτό φαίνεται ότι φεύγουν κάποιες ακτίνες προς την Παναγία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΓΝΑΤΗΣ

Σε αυτήν την εικόνα βλέπω τον άγγελο Γαβριήλ και την Παναγία. Αυτή η εικόνα συμβολίζει το χαρμόσυνο νέο για την γέννηση του χριστού. Η Παναγία κάθεται σε ένα χρυσό σκαμπό και κρατάει μια βελόνα και κλωστή που έχει χρώμα κόκκινο, με φόντο μια εκκλησία και ο άγγελος κρατάει ένα χρυσό ραβδί. Ο ήλιος είναι μπλε και η Παναγία φοράει ένα μπλε φόρεμα. Τα δάκτυλα του αγγέλου δεν είναι όλα κλειστά και αυτό νομίζω είναι ένα σύμβολο. Το βλέμμα της Παναγίας είναι λίγο σκιρτώ και ταπεινό. Όταν η Παναγία αντικρύζει τον άγγελο μπροστά της μένει έκπληκτη και μόλις της είπε ότι θα γεννούσε τον υιό του Θεού τότε αυτή χάρηκε. Ήταν περήφανη που ο Θεός επέλεξε αυτήν να μεγαλώσει τον Χριστό

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΟΥΦΗ

Στην εικόνα αυτή αναπαρίσταται ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου σε ψηφιδωτή μορφή. Η Θεοτόκος κάθεται πάνω σε έναν χρυσό θρόνο. Φοράει έναν μπλε χιτώνα και πλέκει με κόκκινη κλωστή. Το κεφάλι της είναι λίγο σκυφτό, αυτό δείχνει την ταπεινότητα της προς τον Αρχάγγελο. Ο Αρχάγγελος κρατάει ένα χρυσό σκήπτρο, φοράει έναν άσπρο χιτώνα και τα φτερά του είναι χρυσά όπως και ο ουρανός. Από πίσω τους υπάρχει μια εκκλησία και ένα μικρό σπιτάκι. Ο ουρανός είναι χρυσός και σε αυτόν υπάρχει κάτι περίεργο που μοιάζει σαν σύννεφο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΗΣ

Στην εικόνα παρατηρώ την Παναγία να  κάθεται σε έναν βασιλικό θρόνο και  να πλέκει με κόκκινη κλωστή. Αυτό δείχνει την ανθρώπινη μορφή της. Εικονίζεται καθισμένη για να φανεί η υπεροχή της απέναντι στον άγγελο. Το ένα της χέρι είναι ανοιχτό και δηλώνει αποδοχή.  Ο αρχάγγελος Γαβριήλ αντί για κρίνο κρατάει ένα σκήπτρο το οποίο είναι σύμβολο του αγγελιοφόρου. Έχει απλωμένο το χέρι του δείχνοντας ότι μιλάει στην Παναγία. Τα πόδια του είναι ανοιχτά φανερώνοντας κίνηση. Στο κεφάλι του έχει μία κορδέλα που εκφράζει την προσευχή του. Ο ουρανός απεικονίζεται με χρυσό και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει περιστέρι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

Στην εικόνα παρατηρούμε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να πλησιάζει την Παναγία , η οποία κάθεται σε ένα σκαμνί και πλέκει. Θέλει να της μεταφέρει την χαρμόσυνη είδηση ότι θα γίνει η μητέρα του Χριστού .

EYAGELISMOS

ΣΕΛΙΣΑ ΝΤΕΜΙΡΑΪ

Σε αυτήν την εικόνα παρατηρούμε πως ο ζωγράφος απεικονίζει την εικόνα με πολύ έντονα χρώματα. Βλέπουμε τον Άγγελο να κρατεί ένα σκήπτρο και όχι τον κρίνο, με τον άλλο του χέρι προσπαθεί να δείξει στην Μαρία πως δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Η Θεοτόκος από την άλλη είναι σκυθρωπή, φαίνεται πως πριν έρθει ο άγγελος έπλεκε. Η Μαριάμ κάθεται σε ένα χρυσό σκαμνί με ένα κόκκινο μαξιλάρι από πάνω και κάτω. Ο χώρος στον οποίον γίνεται το γεγονός είναι ένας κλειστός χώρος, το περιστέρι δηλαδή το Άγιο Πνεύμα δεν υπάρχει στην εικόνα. Η Θεοτόκος φοράει ένα καφέ πανωφόρι και μια πράσινη φορεσιά, ο άγγελος από την άλλη το χρώμα του ρούχου του είναι γαλάζιο με μπλε, τα φτερά του πορτοκαλί με άσπρο. Η Μαριάμ φαίνεται στεναχωρημένη, σαν να έχει απορίες , σαν να παραξενεύτηκε μετά το χαρμόσυνο μήνυμα από τον άγγελο για την γέννηση του υιού του Χριστού. Παρόλα αυτά σίγουρα υπάρχει και χαρά μέσα της.

311487_627864_1000_1000_inner

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΤΟΒΑΣ

Στην εικόνα αυτή βλέπουμε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να κρατάει στο χέρι του τον κρίνο και να λέει το χαρμόσυνο νέο στην Παναγία , ότι θα γίνει μητέρα του θεού. Βλέπουμε την Παναγία ότι στην αρχή φοβήθηκε αλλά στην συνέχεια ο Αρχάγγελός Γαβριήλ της λέει ότι όλα θα γίνουν με την βοήθεια του θεού.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΥΚΑΡΟΣ

Στην εικόνα βλέπω την Παναγία να έχει σκυμμένο το κεφάλι και να νιώθει ταπεινότητα, διότι μπροστά της έρχεται ο αρχάγγελος Γαβριήλ για να της δώσει το χαρμόσυνο μήνυμα. Ο άγγελος κρατάει έναν λευκό κρίνο στο χέρι του. Η Παναγιά φοράει ένα πορτοκαλί φόρεμα και κάθεται σε έναν θρόνο. Υπάρχει ένα λουλούδι διπλά της αλλά και στα πόδια της  ένα μωρό τυλιγμένο με μια μπλε κουβέρτα. Αλλά το κυριότερό είναι πως από πάνω είναι ένας γερασμένος  άνθρωπος που συμβολίζει τον Θεό και 7 μωρά μαζί του. Το ένα έχει πάνω του ένα σταυρό που συμβολίζει το μαρτύριο του Χριστού. Επίσης το μπλε περιστέρι που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα. Κάτω από το σύννεφο υπάρχουν πολλά όμορφα βουνά και από κάτω λίγη   βλάστηση.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ

Στον πίνακα αυτό βλέπουμε το Θεό που στέλνει έναν άγγελο στη Γη για να πει το χαρμόσυνο μήνυμα στην Παναγία . Δείχνει ψηλά τον ουρανό όπου εκεί πετούν και άλλοι άγγελοι , οι οποίοι φαίνονται σαν μικρά παιδιά .Η Παναγία σκύβει ταπεινά το κεφάλι της κρατώντας στα χέρια της ένα κουβάρι με κλωστή . Ο άγγελος στο άλλο του χέρι κρατάει έναν κρίνο και τον προσφέρει στην Πανάγια .

367427_627906_1000_1000_watermarked

ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΤΣΕΜΕΚΙΔΗΣ

Σε αυτήν την εικόνα βλέπουμε τη χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ( ο οποίος φοράει μία ενδυμασία με Ροζ και Μπλε χρώμα) προς τη Θεοτόκο(η οποία φοράει μία ενδυμασία με Κόκκινο και Μπλε χρώμα).Από αυτήν την εικόνα εντυπωσιάζομαι από την λεπτομέρεια σε πολλά σημεία και ότι φαίνεται αρκετά αληθινό  .

O_Euaggelismos_ths_Theotokou_10

ΛΕΑΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ευαγγελισμός : αγγελία, καλή είδηση, καλή αγγελία.

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Είναι ο «πρωτοστάτης άγγελος», ο αγγελιοφόρος του Θεού, που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στην Μαρία. Παρόλο που ο αρχάγγελος βρίσκεται στο έδαφος, παρουσιάζεται με ορμή κίνησης. Ο Γαβριήλ με το αριστερό του χέρι κρατεί σκήπτρο, που συμβολίζει τον αγγελιοφόρο και όχι κρίνο.

Η Θεοτόκος. Η Θεοτόκος εικονίζεται καθισμένη, Εδώ φαίνεται η υπεροχή της απέναντι στον αρχάγγελο. Η εμφάνιση, του αρχαγγέλου και ο χαιρετισμός του, ταράζουν τη Θεοτόκο. Το νήμα που κρατούσε στο χέρι της, έπεσε από το φόβο της. Είναι σκεπτική με σκυμμένο το κεφάλι βυθισμένη στις σκέψεις της, ταπεινή και αμήχανη, δεν αμφιβάλλει, στη διαβεβαίωση του αρχαγγέλου ότι θα γίνει Μητέρα του Χριστού και «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου» συγκατατέθηκε ολόψυχα και η Θεοτόκος.

Το Άγιο Πνεύμα ολοκληρώνει την εικόνα ως περιστερά, σε φωτεινή ακτίνα που κατεβαίνει προς την Θεοτόκο από τον ουρανό.

Η Θεοτόκος Μαρία έχει μεγάλη αξία και σπουδαία θέση στην Εκκλησία, ακριβώς γιατί ήταν το πρόσωπο εκείνο που περίμεναν όλες οι γενεές, και αυτή έδωσε στον Λόγο του Θεού την ανθρώπινη φύση.

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης