British Easter-Βρετανικό Πάσχα-Έθιμα και παραδόσεις

  • Το Πάσχα στη Μεγάλη Βρετανία είναι πολύ σημαντική γιορτή. Υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα έθιμα, διαφορετικά από τα δικά μας, καθώς και σύμβολα που τα τελευταία χρόνια διαδόθηκαν ακόμα και στη χώρα μας.

    λα

    Easter Bunny – Πασχαλινός Λαγός

    Το σύμβολο του Πάσχα είναι ο Πασχαλινός Λαγός, ένα ευτυχισμένο κουνέλι που κρατάει ένα καλάθι με σοκολατένια αυγά. Αυτός φέρνει τα αυγά στα παιδιά και τα κρύβει την Κυριακή του Πάσχα. Το όνομά του σε πολλές ιστορίες είναι Peter Cottontail και βέβαια κυκλοφορεί και η σοκολατένια εκδοχή του που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους!

     

  • αυγο
    • Egg painting – Βάψιμο αυγών
    • Τα αυγά είναι ακόμα ένα σύμβολο του Βρετανικού Πάσχα γιατί εκφράζουν την Άνοιξη και τη νέα ζωή. Γι’ αυτό το βάψιμο των αυγών είναι πολύ δημοφιλές ιδίως στα μικρά παιδιά, που τους αρέσει να τα χρωματίζουν και να τα διακοσμούν με διάφορα σχέδια και χρώματα, συνήθως τη Μεγάλη Παρασκευή.

       

  • δεντρο
    • Easter egg tree – Δέντρο με πασχαλινά αυγά

    Τα πασχαλινά δέντρα με αυγά στα κλαδιά, είναι κάτι το συνηθισμένο όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία. Τη δεκαετία του 1890, η συνήθεια αυτή, είχε γίνει πραγματική τρέλα στην Νέα Υόρκη. Πολλοί Αμερικανοί, άδειαζαν προσεκτικά τα περιεχόμενο των αυγών, τα έβαφαν με ζωηρά χρώματα για το Πάσχα και συνήθιζαν, με κορδέλες ή κλωστές, να τα κρεμούν στα κλαδιά των δέντρων.

    Όπως το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έτσι και το Πασχαλινό Αυγόδεντρο, κατά πάσα πιθανότητα έφτασε στην Αμερική με Γερμανούς μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στην Πενσυλβάνια. Μάλιστα, οι γυναίκες εκεί θεωρούσαν ότι τα Αυγόδεντρα ήταν ένα είδος γούρι, ειδικά όταν το ζητούμενο ήταν να πιάσουν παιδί.

  • παρελαση
  • Easter bonnet & parade – Πασχαλινόκαπέλο & παρέλαση

Το Πάσχα οι Βρετανοί συνήθιζαν να φοράνε ειδικά καπέλα που έφτιαχναν οι ίδιοι με πασχαλινά και ανοιξιάτικα διακοσμητικά. Σε πολλά σχολεία διοργανώνεται παρέλαση όπου κάθε παιδί φοράει το καπέλο που έφτιαξε (καινούριο κάθε χρόνο) και στο τέλος κερδίζει βραβείο η καλύτερη δημιουργία!

 βασ

  • Maundy Thursday – Μεγάλη Πέμπτη

Κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη η Βασίλισσα της Αγγλίας πηγαίνει στη λειτουργία του Αβαείου του Γουέστμινστερ (Westminster Abbey ο πιο διάσημος ναός του Λονδίνου) αλλά και σε διάφορους άλλους ναούς ανά τη χώρα και μετά την τελετή προσφέρει χρήματα στους άπορους. Συγκεκριμένα δίνει δύο ειδών πουγκιά, ένα κόκκινο με χρήματα για ένδυση και προμήθειες και ένα λευκό με συμβολικό νόμισμα μέσα, αξίας τόσης όσα και τα χρόνια της σε pence (υποδιαίρεση της αγγλικής λίρας).

 τσουρεκι

  • Good Friday & Hot Cross Buns – Μεγάλη Παρασκευή & ζεστά ψωμάκια με σταυρό

Την Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα νηστείας και αργίας για τους Βρετανούς, παρασκευάζονται τα hot cross buns, μικρά γλυκά ψωμάκια σαν τσουρέκια με σταφίδες, φρούτα και μπαχαρικά. Ονομάστηκαν έτσι από το σχήμα του σταυρού που έχουν πάνω τους, είτε με ζαχαρόπαστα είτε σκαλισμένο με μαχαίρι.

 κυν

  • Easter Egg Hunt on Easter Sunday – Κυνήγι πασχαλινών αυγών την Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα μετά τη Θεία Λειτουργία τα παιδιά μαζεύονται σε κήπους και αυλές και ψάχνουν τα αυγά που έκρυψε ο Πασχαλινός Λαγός. Κρατάνε ένα καλάθι και όποιο μαζέψει τα περισσότερα είναι ο νικητής, ιδίως αν είναι σοκολατένια αφού θα τα φάει κιόλας!

 κυ

  • Easter egg rolling game – “Αυγοκύλημα” την Κυριακή ή τη Δευτέρα του Πάσχα

Την Κυριακή ή τη Δευτέρα του Πάσχα λαμβάνει χώρα ένα παραδοσιακό παιχνίδι στη Μεγάλη Βρετανία, το eggrolling που σημαίνει κύλημα αυγών και συμβολίζει το κύλισμα της πέτρας που έκλεινε τον τάφο του Χριστού. Μικροί και μεγάλοι παίρνουν βραστά χρωματιστά ή και σοκολατένια αυγά και ανεβαίνουν σε έναν λόφο όπου αφήνουν τα αυγά τους να κυλήσουν. Νικητής είναι αυτός που το αυγό του θα φτάσει πρώτο και ακέραιο στο τέλος του λόφου.

Πηγές:

άρθρο από εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

https://metro.co.uk/2018/03/29/maundy-money-given-queen-today-holy-thursday-7425455/

https://www.languageconnections.com/blog/top-easter-egg-traditions-around-the-world/

https://www.youtube.com/watch?v=TnaUVkLWOJE

https://www.youtube.com/watch?v=jD9mR2JinMo

https://www.youtube.com/watch?v=3fh6-C3S1hs

Εικόνες απότοΊντερνετ (shutterstock, istock, getty images etc)

Συγγραφική ομάδα Στ1

Ιφιγένεια Γιουμουσίδου

Αμαλία Καρύπογλου

Χαράλαμπος Καρύπογλου

Χρήστος Μποζακτσόγλου

Στράτος Προύσαλης

Παύλος Ρίμπας

*με την καθοδήγηση της δασκάλας Αγγλικών κας Μαρίας Νικοπούλου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης