April Fools” Day Όσα δε γνωρίζουμε για την Πρωταπριλιά από τους μαθητές του ΣΤ2

Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο της Πρωταπριλιάς. Είναι ένα έθιμο με παγκόσμια διάσταση όπου οι άνθρωποι λένε ψέματα και κάνουν φάρσες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γίνεται το ίδιο σε όλες τις χώρες; Ποιες είναι οι πιο γνωστές φάρσες; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά αλλά και προτάσεις για πρωταπριλιάτικες φάρσες θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε παρακάτω!

Πιθανές εκδοχές για το πώς ξεκίνησε το έθιμο

  1. Παρόλο που η ακριβής προέλευση της Πρωταπριλιάς παραμένει άγνωστη, η γιορτή έχει πιθανότατα τις ρίζες της στη ρωμαϊκή γιορτή “Hilaria” ή τη Μεσαιωνική «Γιορτή των ανόητων». Επρόκειτο για γιορτές στις οποίες η κατώτερη τάξη συχνά ντυνόταν και μιμούνταν τους βασιλιάδες και τις βασίλισσες χωρίς να ανησυχούν για το αν θα τους κόψουν τα κεφάλια, τουλάχιστον για αυτή τη μέρα. Η παλαιότερη καταγραφή της γιορτής υπάρχει στα Παραμύθια του Καντέρμπουρι το 1392 από τον Βρετανό ποιητή Geoffrey Chaucer όπου αναφέρεται μία αλεπού που έκανε φάρσα σε έναν κόκορα την 1η Απριλίου.

  2. Μία άλλη εκδοχή θέλει το έθιμο να ξεκίνησε από τους Κέλτες, λαό της βόρειας Ευρώπης, που ήταν ψαράδες και συνήθιζαν την 1η Απριλίου να ξεκινάνε το ψάρεμα. Τα ψάρια όμως δεν πιάνονταν εύκολα κι έτσι έλεγαν ψέματα για τα πόσα ψάρια έχουν πιάσει.

  3. Μια ακόμα εκδοχή έρχεται από τη Γαλλία και εξηγεί πως οι άνθρωποι γελούσαν με τα χαζά ψάρια, που κολυμπούσαν όλα μαζί τον Απρίλιο και έτσι ήταν εύκολο να τα πιάσουν γι’ αυτό και οι Γάλλοι κολλάνε ψάρια ο ένας στην πλάτη του άλλου μέχρι και σήμερα.

  4. Η πιο πιθανή εξήγηση φαίνεται να είναι ότι το 1564 ο πάπας Γρηγόριος ο 13ος (Pope Gregory the 13th) άλλαξε από το Ιουλιανό ημερολόγιο στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, μεταφέροντας την πρωτοχρονιά από 1η Απριλίου σε 1η Ιανουαρίου. Οπότε αυτοί που δεν ήξεραν ότι άλλαξε η πρώτη μέρα του χρόνου και τη γιόρταζαν την 1η Απριλίου αποκαλούνταν April Fools. Κάποιοι συνέχιζαν να κάνουν πλάκες και να στέλνουν δώρα την πρωταπριλιά κι έτσι καθιερώθηκε το έθιμο.

  5. κοσμος

Πώς γιορτάζει κάθε χώρα την Πρωταπριλιά

Στο Ηνωμένο Βασίλειο (και σε άλλες χώρες που επηρεάζονται από τις παραδόσεις του ) είναι η Ημέρα των ανόητων του Απριλίου (April Fools Day)! Στην πραγματικότητα διαρκεί μόνο μισή μέρα: όταν ξεγελάτε κάποιον πριν από τις 12 πμ, μπορείτε να του πείτε ότι « Είναι ο ανόητος του Απριλίου». Αλλά αν το κάνετε μετά τις 12 πμ, είστε εσείς ο ανόητος!

Στη Σκωτία είναι η ημέρα “ του Ανόητου του Απριλίου” ή Ημέρα του «Hunt the gowk»- όπου Gowk ονομάζουν έναν κούκο που συμβολίζει ένα ανόητο άτομο. Στην πραγματικότητα η Πρωταπριλιά εκεί διαρκεί δύο ημέρες! Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας κάνει φάρσα ο ένας στον άλλο, ενώ στις 2 Απριλίου είναι η Ημέρα της Taillie, όπου τοποθετούν χάρτινες ουρές (ή πινακίδες για «κλωτσιές»!) στις πλάτες των άλλων!

Στην Ελλάδα η παράδοση υποστηρίζει ότι εάν κάποιος καταφέρει να κάνει μια πετυχημένη φάρσα, όλο τον χρόνο θα έχει καλή τύχη καθώς και ότι θα καταφέρει να έχει καλές καλλιέργειες!

Στη Βραζιλία η Πρωταπριλιά ονομάζεται «Dia das mentiras» (Η ημέρα των ψεμάτων) ή «Dia dos bobos» (Η ημέρα των ανόητων).

Στο Μεξικό, η “Πρωταπριλιά” γίνεται στις 28 Δεκεμβρίου, επειδή είναι λίγες μέρες μετά τον εορτασμό της γέννησης του Ιησού. Día de los Santos Inocentes (Day of the Holy Innocents = Ημέρα των Αγίων Αθώων) είναι μια μέρα για κάθε είδους πρακτικά αστεία, αλλά πρέπει να προσέχουν αν δανείζουν χρήματα. “Inocente palomita que te dejaste engañar en este Día de los Inocentes, que en nadie debes confiar.” ( << Αθώο περιστέρι, αφήνεις τον εαυτό σου να ξεγελαστεί αυτήν την Ημέρα των Αθώων, όταν κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται. >>)

Στην Ουκρανία, είναι επίσης γνωστή ως Ημέρα Χιούμορ ή Ημέρα του Γέλιου. Στην Οδησσού, ένα λιμάνι στη βορειοδυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, φιλοξενείται το Humorina, ένα φεστιβάλ χιούμορ με παρελάσεις, υπαίθριες παραστάσεις και άλλες μορφές ψυχαγωγίας από κλόουν και άλλους διασκεδαστές. Στην Ουκρανία, η Ημέρα της Πρωταπριλιάς είναι εορτασμός, όχι επίσημη αργία.

Στην Ιαπωνία, η Πρωταπριλιά ονομάζεται «Shigatsu Baka», που σημαίνει April Fool. Πολλές Ιαπωνικές εταιρείες λένε αστεία την Πρωταπριλιά, για παράδειγμα, η Toei Animation Co. που είναι Ιαπωνικό στούντιο κινουμένων σχεδίων (ή «Anime») αστειεύτηκαν ότι το Dragon Ball Super ξεκίνησε τη νέα σεζόν με τίτλο << Επιβίωση νέων μελών της κοινωνίας >>.

Στη Σουηδία όταν ξεγελάς κάποιον λένε: «April, April, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill!» (Που σημαίνει: «Απρίλιος, Απρίλιος, ανόητη ρέγγα, μπορώ να σε εξαπατήσω όπου θέλω!») μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο, αλλά το αστείο δεν είναι πλήρες χωρίς αυτό!

Στη Γαλλία τα παιδιά κολλάνε ένα χάρτινο ψάρι στην πλάτη του θύματος και φωνάζουν «Poisson d’Avril» («April Fish»!) Αυτή η παράδοση ανάγεται στην παλιά εποχή, όταν οι άνθρωποι έβαζαν νεκρά ψάρια στο πίσω μέρος των πουκάμισων των φίλων τους! Σήμερα, τα πραγματικά ψάρια έχουν αντικατασταθεί με χαρτί σε σχήμα ψαριού. Καταστήματα και αρτοποιεία προσφέρουν επίσης ειδικά γλυκά σε σχήμα ψαριού. Το έθιμο να κολλάς ένα χάρτινο ψάρι στην πλάτη κάποιου άλλου τηρείται επίσης στην ΙταλίαPesce d’Aprile»).

Στην Ινδίαεκτός από τις συνηθισμένες φάρσες, αυτή τη μέρα γιορτάζουν την αρχή της άνοιξης με το φεστιβάλ Holi και οι άνθρωποι ρίχνουν έγχρωμη σκόνη ή νερό στα «θύματά» τους.

Στην Πολωνίαδε γίνεται σημαντική δουλειά αυτήν την ημέρα, επειδή ξέρουν ότι όλα είναι δυνατά. Πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην παραπλανηθείτε, γιατί όπως λένε: «Prima Aprilis, uważaj, bo się pomylisz!» («Ημέρα ανόητων Απριλίου, προσέξτε – μπορεί να κάνετε λάθος!»)

Στην Πορτογαλία  ημέρα του ανόητου του Απριλίου είναι ημερολογιακά την Κυριακή και τη Δευτέρα πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής. Η περίσταση καλεί να ρίξεις αλεύρι σε κάποιον και οι περισσότεροι άνθρωποι στοχεύουν στο πρόσωπο.

Στη Γερμανία η πιο συνηθισμένη φάρσα (‘Aprilscherz’) είναι να στέλνεις κάποιον για να κάνει μια δουλειά που δεν υπάρχει!

Φάρσες που έμειναν στην ιστορία

ασπρ

  1. Το 1857 το τηλεοπτικό κανάλι B.B.C έδειξε ένα διαφημιστικό, στο οποίο αγρότες καλλιεργούσαν δέντρα με μακαρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι ξεγελάστηκαν και τηλεφώνησαν στο τηλεοπτικό κανάλι ρωτώντας πώς γίνεται. Το B.B.C τους είπε να βάλουν μακαρόνια σε μία κονσέρβα, ώστε να φυτρώσει ένα μακαρονόδεντρο!

  2. Το 1860 αρκετοί Λονδρέζοι έλαβαν πρόσκληση για να παρακολουθήσουν την Ετήσια Τελετή μπάνιου των «λευκών λιονταριών» στον Πύργο του Λονδίνου. Μαζεύτηκαν εκατοντάδες κόσμου έξω από την Πύλη αλλά συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχαν λιοντάρια.

  3. Το 1976 o αστρονόμος Πάτρικ Μουρ είπε στο Β.Β.C ράδιο ότι στις 9:47 οι πλανήτες Πλούτων και Ζεύς θα ευθυγραμμιστούν με τη Γη. Αυτό θα προκαλούσε σε οποιονδήποτε πηδούσε στη γη εκείνη την ώρα, να βιώσει την αίσθηση ότι αιωρείται στον αέρα! Παρόλο που ήταν φάρσα πολλοί άνθρωποι κάλεσαν και ισχυρίστηκαν ότι είχαν την αίσθηση πως αιωρούνταν.

  4. Το 1980 το τηλεοπτικό κανάλι B.B.C ανακοίνωσε ότι το Big Ben θα γινόταν ψηφιακό και οι δείκτες του θα πωλούνταν σε δημοπρασία την 1η του Απρίλη. Πολύς κόσμος διαμαρτυρήθηκε για την αλλαγή αλλά τελικά ήταν φάρσα!

  5. βιγ

  6. Το 2005 η NASA ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι είχε ανακαλυφθεί νερό στον Άρη. Οι αναγνώστες ενθουσιάστηκαν αλλά πηγαίνοντας παρακάτω κατάλαβαν ότι ήταν φάρσα βλέποντας μια φωτογραφία με ένα ποτήρι νερό πάνω από μία σοκολάτα Mars (=Άρης)!!!

  7. αρησ

Προτάσεις για Πρωταπριλιάτικες φάρσες

  1. Ξεκινάμε με κάτι πολύ απλό για το σπίτι ,όπου το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καλύψετε με μία διάφανη όζα ένα σαπούνι του μπάνιου έτσι όσο και να προσπαθεί κάποιος δεν θα τα καταφέρει να κάνει αφρό ποτέ.

  2. μπανιο
  3. Αφού είμαστε στο μπάνιο , μπορείτε επίσης να ανοίξετε το τηλέφωνο του μπάνιου και να τοποθετήσετε μέσα έναν κύβο knorr. Αυτό δεν θα είναι ντουζ αλλά σούπα!

  4. Εντάξει με αυτή την ιδέα πιστεύω ότι θα πάθουν όλοι σοκ. Αυτό που βλέπεις μπορείς να το φτιάξεις και μόνος σου από πηλό και στο τέλος να το βάψεις. Αηδία ε;

  5. τουαλ
  1. Τοποθετήστε μια κόρνα σαν στοπ πίσω από κάποια πόρτα. Είναι σίγουρο ότι όποιος πάει να την ανοίξει, θα πηδήξει από τον φόβο του. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε το ίδιο κάτω από μια καρέκλα γραφείου!

  2. ποντ

  1. Μια και μιλάμε για γραφείο μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κομμάτι χαρτί κάτω από το ποντίκι του υπολογιστή κι αφήστε τους άλλους να αναρωτιούνται γιατί δεν λειτουργεί! Θα το ανακαλύψουν διαβάζοντας το μήνυμά σας “Πρωταπριλιά!”

  2. πληκ
  3. Άλλη μια πρόταση είναι να βάλετε ένα κομμάτι χαρτί που να φαίνεται σαν την άκρη χαρτονομίσματος κάτω από το πληκτρολόγιο. Κανένας δεν θα αντισταθεί οπότε θα βρεθεί προ εκπλήξεως!

  4. Μπορείτε να φτιάξετε και έναν λεκέ στο πληκτρολόγιο. Απλά ρίξτε λευκή κόλλα πάνω σε μια γυάλινη επιφάνεια και αφήστε την να στεγνώσει. Είναι έτοιμο!

  5. λάμπα
  1. Aν ξέρετε ότι κάποιος φοβάται τις κατσαρίδες, μπορείτε να κόψετε ένα χαρτί στο σχήμα μιας, να το βάψετε μαύρο και μετά να το κολλήσετε μέσα σε ένα πορτατίφ. Άντε κι όνειρα γλυκά.

  1. φρου

 

 

 

  1. Πολλά μπορείτε να κάνετε και στην κουζίνα, όπως καμουφλάζ τροφίμων! Τι θα λέγατε να μετατρέπατε τα κρεμμύδια σε μήλα; Ή καλύτερα να γεμίζατε τα ντόνατ με μαγιονέζα; Μήπως να κάνατε μπισκότα γεμιστά με… οδοντόκρεμα;

  2. σαντικεικ

Ή κέικ με… αφρό ξυρίσματος; Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είστε παρόντες στη φάρσα για να προλάβετε τα θύματά σας από πιθανή δηλητηρίαση!

τουρτ

  1. Εκτός από αυτή την πεντανόμιστη φάρσα που είναι ότι πρέπει για τους λάτρεις των γλυκών και πολύ ασφαλής. Είναι ένα συνηθισμένο κέικ σε σχήμα μπανάνας καλυμμένο με κρέμα. Κεράστε τους φίλους και γνωστούς σας με αυτές τις ασυνήθιστες μπανάνες.

  2. φρου
  1. Αυτή η φάρσα μπορεί να γίνει σε όλα τα δωμάτια! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να γεμίσετε τα ρούχα και να τα τοποθετήσετε στο πάτωμα, ώστε να φαίνεται σαν κάποιος να έχει λιποθυμήσει (στην καλύτερη περίπτωση!).

  2. ξαπλα
  1. Έχετε φίλο που έχει κόλλημα με τις τσίχλες; Κόψτε ένα ορθογώνιο κομμάτι από πλαστελίνη, στο μέγεθος της τσίχλας και τυλίξτε το στο χαρτί. Σίγουρα δεν θα καταφέρει να κάνει τσιχλόφουσκες!

  2. πλ

Εσείς πάντως θα καταφέρετε να ξεγελάσετε τους πάντες και θα διασκεδάσετε όπως ελπίζουμε να διασκεδάσατε διαβάζοντας το άρθρο μας! Και του χρόνου!!!

απριλ

Πηγές

https://youtu.be/hiiM4k2njB0

https://blogs.sch.gr/mdoulgke/2021/03/27/april-fool-s-day/

https://youtu.be/amj0H6r-jSA

https://www.growingajeweledrose.com/2014/03/april-fools-pranks-for-kids.html

Εικόνες

από το Διαδίκτυο (pixabay, istock, shutterstock, sta

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης