Μικροχρηματοδότηση-Microfinance

μικροχρηματοδότηση συναντάται πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 80 συνήθως σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν όλοι οι επιχειρηματίες να δανειστούν χρήματα από τις τράπεζες και να πετύχουν τους στόχους τους.

Η χρηματοδότηση με ευνoϊκούς όρους είναι μια παροχή οικονομικών υπηρεσιών σε ανθρώπους που βγάζουν λίγα χρήματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν χρήματα από τις τράπεζες και τους οικονομικούς οργανισμούς. Όσοι προωθούν τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους πιστεύουν ότι θα βοηθήσει να γίνουν επενδύσεις σε επιχειρήσεις και να ξεφύγουν οι άνθρωποι από τη φτώχεια.

Το Τhe People Trust δίνει δάνεια μέχρι 10.000 ευρώ σε αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση ή να αναπτύξουν περισσότερο την επιχείρηση που έχουν, αλλά δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση από αλλού. Το δάνειο έχει διάρκεια αποπληρωμής έως 48 μήνες και περίοδο χάριτος 6 μήνες.

Ο Ρούντολφ χάρη στη μικροχρηματοδότηση κατάφερε να αξιοποιήσει το ταλέντο του, να δημιουργήσει την επιχείρησή του και να ζήσει με αξιοπρέπεια. Αν και δεν ξέρει να παίζει τσέλο, μπορεί να τα κατασκευάσει. Όμως το ξύλο και τα εργαλεία κοστίζουν. Και είναι δύσκολο να συγκεντρώσει τα κεφάλαια, πριν φτιάξει το πρώτο τσέλο. Στράφηκε στη μικροχρηματοδότηση για να ξεκινήσει. Πήρε δύο δάνεια συνολικού ύψους 13.700 Ευρώ για να φτιάξει το εργαστήριό του.

Ιδρύματα μπορούν να χορηγούν μέχρι και 25.000 ευρώ για να καλύψουν ανάγκες για επενδύσεις, για εξοπλισμό, για μίσθωση, για εγγύηση, για κόστη εκπαίδευσης ή για κεφάλαιο κίνησης.

Το παραπάνω ποσό μπορούν να λάβουν:

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις

Τα φυσικά πρόσωπα που ασχολούνται με επιχειρήσεις

Τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν για να μπουν στην αγορά εργασίας

Τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Το δάνειο μπορούν να λάβουν όσοι μένουν μόνιμα στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και δε χρειάζεται να δώσουν κάποια εγγύηση. Το επιτόκιο διαμορφώνεται ελεύθερα από την αγορά ενώ η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται από 12 μήνες έως 10 χρόνια.

Τα ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να παρέχουν σε αυτούς που θα λάβουν το δάνειο συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης σε τεχνικές διαχείρισης και στήριξη για να επιλύουν νομικά, φορολογικά και διοικητικά προβλήματα. 

Χρήστος Μποζακτσόγλου, Δημήτρης Βογιατζής, ΣΤ1 τάξη

 

https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7

https://gr.euronews.com/2016/04/04/microfinance-lending-small-thinking-big

Αλφαβητάρι Οικονομικών: Action Aid

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης