
Γνωρίζετε τι συμβαίνει στη Βιομηχανία ρούχων και υποδημάτων στη Σερβία; Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η ΜΚΟ Clean Clothes Campaign στη Σερβία οι μισθοί είναι χαμηλοί, τα ωράρια εξαντλητικά, οι υπερωρίες απλήρωτες, οι χώροι παραγωγής αποπνικτικοί, τα αφεντικά και διευθυντικά στελέχη αλαζονικά και οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν άδειες ούτε καν αναρρωτικές. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αυτοί που επιβλέπουν στους θαλάμους παραγωγής τούς φωνάζουν συνέχεια και τους καταπιέζουν με την εντολή των διευθυντών, τους απειλούν ότι θα τους απολύσουν για το παραμικρό, ακόμη και για να πάνε στην τουαλέτα. Σύμφωνα με εργαζόμενους σε εργοστάσιο παραγωγής υποδημάτων για ιταλική μάρκα στην πόλη Βράνιε το περασμένο καλοκαίρι λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας είκοσι άτομα λιποθύμησαν και η διεύθυνση απαγόρευσε να καλέσουν ασθενοφόρο. Εσείς, θα θέλατε να δουλεύετε σε εργοστάσιο με τέτοιες συνθήκες εργασίας;
Στην Ουκρανία, οι πιο φτωχές και ηλικιωμένες γυναίκες στις αγροτικές περιοχές γίνονται θύματα σκληρής εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους, γιατί πρέπει να εργάζονται για να επιβιώσουν. Σύμφωνα με την έρευνα της D.Putchak που αποτελεί μέρος του προγράμματος Clean Campaign Clothes οι μοδίστρες που ράβουν για διάσημες μάρκες ρούχων στα ουκρανικά εργοστάσια αμείβονται με τον χαμηλότερο μισθό στην Ευρώπη.
Με τέτοιες συνθήκες εργασίας παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ούτε οι αρχές ούτε η επιθεώρηση εργασίας κάνει κάτι για τους εργαζόμενους, αντίθετα η κυβέρνηση προσφέρει οικονομικά οφέλη στους ξένους επενδυτές και φτηνό εργατικό δυναμικό. Ο μέσος μισθός στη βιομηχανία ενδυμάτων φτάνει τα 218 Ευρώ και στη βιομηχανία υποδημάτων τα 225, ποσό το οποίο είναι πολύ μικρότερο από το μέσο αναγκαίο ποσό διαβίωσης για μια οικογένεια το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο εμπορίου είναι 590.
Πολλά ρούχα, λοιπόν, που αγοράζουμε έχουν ένα «βιοτικό ελάττωμα» . Οι άνθρωποι που τα παράγουν δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς από την εργασία τους. Ας το έχουμε καλά στον νου μας αυτό και ας κάνουμε με ευαισθησία τις επιλογές μας για την αγορά των ρούχων.
Μιχάλης Κατής, ΣΤ1
https://left.gr/news/ekstrateia-kathara-royha-apanthropes-synthikes-ergasias-stis-polyethnikes-viomihanies-endymaton
https://www.sfyouth.eu/index.php/el-gr/fair-train-game/item/download/199_1e924ac04fbd1e5088656c538f30b846