Ο έμπορος Κλεομένη πηγαίνει να πουλήσει ρούχα στους Σπαρτιάτες

 

Το καλοκαίρι, ο έμπορος Κλεομένης πήγε στη Σπάρτη για να πουλήσει το εμπόρευμά του. Καθώς έφτασε στη Σπάρτη άρχισε να παρατηρεί περίεργα πράγματα.

 

Αρχικά, βλέποντας κάποιους ανθρώπους του έκανε εντύπωση η ενδυμασία τους. Τους είδε να φορούν πολύ φαρδιά και αέρινα ρούχα, με πολλά χρώματα. Στη συνέχεια, καθως προχωρούσε έκατσε κάπου για να φάει. Όταν τον είδαν οι ντόπιοι τον προσκάλεσαν για φαγητό, αλλά δεν του άρεσαν οι καινούργιες γεύσεις που δοκίμασε. Παρόλα αυτά, τους ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τους και σηκώθηκε για να φύγει. Καθώς προχωρούσε χάθηκε και δεν ήξερε προς τα που να πάει. Όταν συνάντησε κάποιους Σπαρτιάτες του έδωσαν οδηγίες και τον έστειλαν στην Απέλλα.

 

Αυτό όμως που τον ξάφνιασε περισσότερο ήταν η ζωή των γυναικών. Διαπίστωσε ότι η θέση της γυναίκας στην αρχαία Αθήνα ήταν να βρίσκεται μόνο στο σπίτι και να ασχολούνται με τα οικιακά για να γίνουν καλές μητέρες. Αντιθέτως στη Σπάρτη η θέση της γυναίκας ήταν διαφορετική. Πιο συγκεκριμένα, είχαν τη δυνατότητα να βγουν έξω από το σπίτι και να πάρουν μέρος σε γιορτές της πόλης, να μάθουν γράμματα, αλλά και να έχουν ωραίο και γερό σώμα. Έτσι θεωρούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες αποκτούν ηθικό χαρακτήρα και γίνονται άξιες μητέρες.

 

Ελένη Κοκολάκη – Α3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης