Το μήνυμα του Γυμνασίου Μεσοβουνίων με Λυκειακές Τάξεις για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» στο Γυμνάσιο Μεσοβουνίων με Λυκειακές Τάξεις έγιναν δράσεις, για να ευαισθητοποιηθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές όσον αφορά στο κοινωνικό  φαινόμενο της βίας εναντίον των γυναικών. Εξάλλου, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων και κατά συνέπεια των γυναικών συγκαταλέγεται στις βασικές υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαφύλαξη των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν εφαρμόζει πολιτικές και προγράμματα, υποχρέωση των θεσμικών οργάνων της και υποχρέωση του καθενός από τα κράτη-μέλη ξεχωριστά.

Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1999. Η επιλογή της ημερομηνίας τιμά τη μνήμη των αδελφών Μιραμπάλ, που δολοφονήθηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία το 1960 λόγω της πολιτικής τους δράσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει την ανάγκη για δράση και ευαισθητοποίηση ενάντια σε μια παγκόσμια μάστιγα που πλήττει εκατομμύρια γυναίκες.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμφανίζεται σε πολλές μορφές: σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική, ακόμα και διαδικτυακή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, ενώ τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν σημαντικά κατά την πανδημία COVID-19, λόγω της απομόνωσης και των περιοριστικών μέτρων.

Αυτή η μορφή βίας δεν κάνει διακρίσεις. Επηρεάζει γυναίκες κάθε ηλικίας, φυλής, κοινωνικής τάξης ή μορφωτικού επιπέδου. Είναι ένα πρόβλημα που ριζώνει βαθιά στις ανισότητες των φύλων, τις πατριαρχικές αντιλήψεις και τα στερεότυπα που ενισχύουν την υποβάθμιση της γυναικείας ύπαρξης. Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων, η βία κατά των γυναικών έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, καθώς ενισχύει την ανισότητα και αποτρέπει την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή.

Οι Προκλήσεις και οι Λύσεις

Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών απαιτεί συντονισμένη δράση από κυβερνήσεις, οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών. Η υιοθέτηση και εφαρμογή αποτελεσματικών νομικών πλαισίων είναι ζωτικής σημασίας. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η στήριξη των θυμάτων μέσω ειδικών δομών, όπως καταφύγια, γραμμές υποστήριξης και ψυχολογική βοήθεια. Στην Ελλάδα, η Γραμμή SOS 15900 λειτουργεί ως ένα σημαντικό μέσο για την παροχή άμεσης βοήθειας και καθοδήγησης στα θύματα.

Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση αποτελούν θεμέλια για την πρόληψη. Η αλλαγή της κουλτούρας που επιτρέπει την ανοχή στη βία πρέπει να ξεκινήσει από τις νεότερες γενιές, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που προωθούν την ισότητα των φύλων και αποδομούν τα επιβλαβή στερεότυπα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν επίσης σημαντικό ρόλο, προωθώντας θετικά μηνύματα και αναδεικνύοντας τις ιστορίες των θυμάτων.

Η Σημασία της Στήριξης και της Συμμετοχής Όλων

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών μας καλεί όλους να αναλάβουμε δράση. Ο κάθε πολίτης μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή, σπάζοντας τη σιωπή και καταδικάζοντας τη βία. Η στήριξη των θυμάτων, η ενημέρωση και η αποδοκιμασία κάθε μορφής κακοποίησης είναι πράξεις που ενδυναμώνουν την κοινωνία στο σύνολό της.

Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις ίδιες τις γυναίκες. Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτισμικής προόδου. Η δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από τη βία είναι ευθύνη όλων μας. Με τη συλλογική δράση και την αποφασιστικότητα, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία όπου κάθε γυναίκα θα ζει με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία ©Adobe Stock/Atlas

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» δημιούργησαν τα παρακάτω βίντεο:

https://vm.tiktok.com/ZNe3SQUJ1/

https://www.instagram.com/reel/DCyrp3oobqG/?igsh=cXp0ajY2ZXN4OG50

20240423PHT20622-cl

 Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία ©Adobe Stock/Atlas

Άννα Μπαρζούκα, Δέσποινα Φερεντίνου, Middle Mountain College News, 25-11-2024

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 376 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης