Διαδικτυακή Ξενάγηση στον « ΑΡΧΕΛΩΝ »

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ο Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας.Την Πέμπτη 27/03/2025,η πρώτη γυμνασίου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί διαδυκτιακά και να πάρει  συνέντευξη από μία εθελόντρια στον  ΑΡΧΕΛΩΝ.  Μας εξήγησε διάφορα πράγματα σχετικά με την θαλάσσια χελώνα, αλλά και για τον χώρο του ΑΡΧΕΛΩΝ στον οποίο νοσηλεύονται οι τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες. Μετά από σχετική ερώτησή μας μάθαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για την προέλευση της ονομασίας ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εθελόντρια μας διηγήθηκε μια ιστορια για το πώς βρέθηκε ο πρώτος σκελετός θαλάσσιας χελώνας στο Μεξικό ο οποίος  θεωρείται πως είναι  εκατομμυρίων ετών και ονομάστηκε ΑΡΧΕΛΩΝ. Κάτι ακόμα που  μοιράστηκε μαζί μας είναι μια από τις δυσκολότερες διασώσεις που είχαν ποτέ με μια χελώνα από την Νάξο ονόματι Σωτήρης! Ο υπεύθυνος του κέντρου μας εξήγησε χαρακτηριστικά όλο το χρονικό  της διάσωσής του. Οι διασώστες χρειάστηκαν τρεις ώρες για να τον σώσουν λόγω σοβαρού τραυματισμού στο καβούκι του.Η κατάσταση του ήταν κρίσιμη και  γιατροί από το εξωτερικό χρειάστηκαν να παρέμβουν για να αναρρώσει πλήρως. Επί 3 χρόνια χρειάστηκε να νοσηλευτεί  στο κέντρο μέχρι που ανάρρωσε και κατάφερε να ξανακολυμπήσει. Ο Έβερεστ είναι η γηραιότερη χελώνα του κέντρου. Είναι 60-70 χρονών και ζυγίζει 96 κιλά κατι ασυνήθιστο για τις χελώνες. Βρίσκεται στο κέντρο επειδή κάποιος τον χτύπησε στο κεφάλι προκαλώντας του σοβαρό πρόβλημα στο νεύρο. Τέλος υιοθετήσαμε και εμείς μια χελώνα, την Φοίβη, η οποία έχει σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι που της προκάλεσε τύφλωση. Ήρθε από την Κέρκυρα και βρίσκεται στο κέντρο 2 χρόνια, όμως λέγεται ότι μπορεί να ελευθερωθεί σύντομα. Στο κέντρο υπάρχουν αρκετές χελώνες με παρόμοιους τραυματισμούς αλλά εμείς επιλέξαμε να σας αναφέρουμε μόνο αυτές τις τρεις.

FUN FACTS ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ

-Μία χελώνα γεννάει περίπου 115-120 αβγά κάθε 2 χρόνια, αλλά δυστυχώς φτάνει μόνο το 60% στη θάλασσα.
-Εάν συναντήσουμε νεογέννητα χελωνάκια που προσπαθούν να πάνε προς την θάλασσα δεν τα αγγίζουμε, επειδή η πορεία τους προς την θάλασσα δυναμώνει τα πτερύγια και την αναπνοή τους. Για να τα βοηθήσουμε μπορουμε να σκάψουμε ένα αυλάκι για να κάνουν την πορεία τους χωρίς εμπόδια ή να βάλουμε από πάνω τους μια πετσέτα δημιουργώντας  τους σκιά για να γίνει η διαδρομή τους προς την θάλασσα πιο εύκολη.
-Δεν πρέπει να ακουμπάμε τις χελώνες με τα χέρια, επειδή μπορεί αυτές να μας μεταδώσουν μικρόβια καθώς και εμείς σ΄αυτές.
-Οι χελώνες θέλουν ζεστό περιβάλλον για αυτό κατά την ανάρρωσή τους τοποθετούνται στο θερμοκήπιο χελώνας στο κέντρο διάσωσης.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε τα τρία είδη θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα:
- Η γνωστή σε όλους καρέτα-καρέτα (έχει καφέ, κοκκινωπό καβούκι)
-Η πράσινη χελώνα ή Μίδας
- Η δερματοχελώνα ( έχει λωρίδες από μαύρο δέρμα στο καβούκι της) οπού είναι σπάνιο να την συναντήσεις

                                                                                      Μπρισίλντα Ντρέκα, Ευγενία Κονιδάρη, Middle Mountain College News, 1-4-2025 

1

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-01 095852

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 402 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης