Ενισχυτική διδασκαλία: νέοι στόχοι, νέες προοπτικές

Όσοι έχουμε ασχοληθεί έστω και λίγο με την ενισχυτική διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σίγουρα θα συμφωνήσουμε πως είναι ένα από τα δυσκολότερα «πόστα». Η ενισχυτική είναι κατά τη γνώμη μου για εμάς τους εκπαιδευτικούς  ένα στοίχημα τόσο με τους εαυτούς μας όσο και με τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Ο ενισχυτικός ρόλος του εκπαιδευτικού αναπληρωτή της ενισχυτικής  αποτελεί ρόλο- κλειδί, αν βέβαια και ο ίδιος τον αντιμετωπίσει έτσι, για την πρόοδο του παιδιού που επέλεξε την ενισχυτική διδασκαλία τόσο για την ημερήσια σχολική του απόδοση όσο και για την αύξηση της αυτοπεποίθησής του.

Για πολλούς η ενισχυτική είναι παραγκωνισμένη, για άλλους θεωρείται περιττή και για άλλους μια διαδικασία επίπονη λόγω εκπαιδευτικού ωραρίου που πολλές φορές δυσκολεύει τους μαθητές να συμμετέχουν στην παρακολούθηση. Πολύς λόγος έχει γίνει κατά καιρούς για τμήματα ενισχυτικής που κλείνουν ή κινδυνεύουν να κλείσουν, για έλλειψη αριθμού μαθητών λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, για αρνήσεις εκπαιδευτικών να επανδρώσουν τα τμήματα αυτά και να προσφέρουν τα μέγιστα στη μάθηση.

Η ενισχυτική  αποτελεί ένα δυναμικό και άκρως  ζωντανό και αποδοτικό μέρος της καθημερινής διδασκαλίας, μια πλευρά της εκπαίδευσης  ανεξερεύνητη, άγουρη αλλά και εν δυνάμει εξελισσόμενη, όταν δοθεί στα χέρια εκπαιδευτικών που με το μεράκι και την προσωπική τους κατάθεση ψυχής θέλουν να την κάνουν να αναδειχθεί σε πρωτεύον πεδίο της μαθησιακής διαδικασίας.

Βήμα- βήμα, ας  προσεγγίσουμε  τους μαθητές με αγάπη, ενσυναίσθηση, κατανόηση και ας προσπαθήσουμε τα αδύναμα σημεία τους να τα κάνουμε  δύναμη ουσιαστική και γνώση που θα τους μεταλαμπαδεύσουμε, ώστε να πατήσουν γερά στα πόδια τους και να αναδείξουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους!

Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, εμπιστοσύνη και στήριξη…

Ας εργαστούμε και φέτος  για το καλό των παιδιών και για να κάνουμε ακόμα πιο φωτεινές και πολύχρωμες τις μέρες που περνούν εδώ ζητώντας μάθηση και ουσιαστική γνώση!

Αντζουλέτα Αραβαντινού, Middle Mountain College News, 4-12-2022 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 334 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης