Διαδίκτυο

ΑΠΟ: ΣΛΗΜΙΣΤΙΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - Μάι• 26•15

Internet-help1

Το διαδίκτυο είναι ένα δίκτυο υπολογιστών όπου είναι συνδεδεμένοι πολλοί άνθρωποι , καθημερινά, σε όλο τον κόσμο.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο διαδίκτυο, μπορούν να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους, να ενημερώνονται, να παίζουν παιχνίδια, να βλέπουν ταινίες κ.α.

Όμως αυτή είναι η καλή πλευρά των πραγμάτων. Στο διαδίκτυο υπάρχουν και πολλά αρνητικά. Για παράδειγμα η επικοινωνία με τους άλλους ίσως μας δημιουργήσει προβλήματα. Μπορεί να μιλήσουμε με κάποιον άγνωστο, χωρίς να το ξέρουμε, να του δώσουμε στοιχεία μας ή να δώσουμε κάπου ραντεβού, νομίζοντας ότι είναι κάποιος άλλος. Επίσης μπορεί να παραπλανηθούμε από κάποιες πληροφορίες και να τις πιστέψουμε, ενώ μπορεί να μην είναι πραγματικές. Ακόμη, ένας άλλος κίνδυνος του διαδικτύου είναι ο εθισμός. Ο εθισμός μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες στα μάτια, στο σώμα, ή ακόμα και στην ψυχολογία του ανθρώπου.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να γίνει το διαδίκτυο, ασφαλές. Κάποιοι από αυτούς είναι: να μην μιλάμε με αγνώστους, να μην δίνουμε στοιχεία μας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.α.), να μην δίνουμε σημεία συνάντησης με κάποιον από το διαδίκτυο, να μην πιστεύουμε όλες τις πληροφορίες του διαδικτύου, κι αν κάτι μας φανεί περίεργο, καλό είναι να συμβουλευτούμε τους γονείς μας ή τον δάσκαλό μας. Ωστόσο δεν πρέπει να σερφάρουμε πολύ ώρα στο διαδίκτυο. Αυτό, μπορούμε να το πετύχουμε βάζοντας ένα πρόγραμμα με λίγες ώρες την εβδομάδα.

Γι’ αυτό, το διαδίκτυο, χρειάζεται προσοχή και πρέπει να ξέρουμε τους κινδύνους και τους τρόπους για να τους αντιμετωπίσουμε.

 

Αθηνά Τσακυριού-Βαλεντίνα

ιντερνετ1

 

Το διαδίκτυο αποτελείται από πολλούς υπολογιστές που βρίσκονται  σκορπισμένοι στον πλανήτη μας.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο μπορούν να κάνουν όμορφα πράγματα, όπως να ψάξουν και να βρουν φωτογραφίες για μια χώρα που τους αρέσει και που δεν έχουν ταξιδέψει. Επίσης μπορούν να βρουν πληροφορίες για διάφορα θέματα και να παίζουν πολλά και ωραία παιχνίδια.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι στο διαδίκτυο που εμείς πρέπει να προσέχουμε. Για παράδειγμα, μπορεί να μιλάμε με τον φίλο μας και να μπει ένας άγνωστος στην συζήτηση μας. Επίσης, όταν παίζουμε παιχνίδια, μπορεί να πεταχτεί μία διαφήμιση στην οθόνη να μας ζητήσει τα στοιχεία μας, για να κερδίσουμε δήθεν ένα δώρο.

Στο διαδίκτυο κάνουμε όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα, όμως πρέπει να προσέχουμε τους κινδύνους.

 

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ

Τα υπέρ και τα κατά του διαδικτύου

safer-internet

Το διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο σύστημα διασύνδεσης δικτύων υπολογιστών και αποτελεί το πλέον μέσο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης ιδιαίτερα για τους νέους της εποχής μας .

Το διαδίκτυο μας προσφέρει  την δυνατότητα πολύ εύκολα  και γρήγορα να ενημερωθούμε για πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις που αφορούν τόσο στον τόπο μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τους περισσότερους ανθρώπους το διαδίκτυο είναι ένας τρόπος ανέξοδης ψυχαγωγίας  σε καθημερινή βάση, γιατί μπορούμε να δούμε πολλά βιντεάκια μικρού μήκους ή ακόμα να κατεβάσουμε ολόκληρες ταινίες, να ακούσουμε τραγούδια της επιλογής μας  κ.λ.π.

Ωστόσο μέσα από αυτό το τέλειο, με πολλές ατέλειες, εργαλείο μπορούμε πολύ εύκολα να κοινωνικοποιηθούμε, να γνωρίσουμε  διαφορετικές κουλτούρες, νέα πρόσωπα, κ.ά.

Δυστυχώς  όμως το διαδίκτυο κρύβει πολλούς κινδύνους. Με αφορμή ένα περιστατικό που έγινε πέρυσι στην τάξη μας, δηλαδή στην πέμπτη δημοτικού,  ξέρουμε όλοι μας πόσο οδυνηρό μπορεί να είναι το να δημοσιεύονται πολύ προσωπικά πράγματα για ένα άτομο. Μερικά παιδιά έγραψαν κάποιες εκφράσεις που νευρίασαν και τρομοκράτησαν μερικά κορίτσια από το τμήμα μας. Έτσι ξεκίνησαν συζητήσεις γύρω από το πρόβλημα με τη δασκάλα μας και τελικά ήταν η αιτία να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα για το διαδίκτυο.

Ο Η/Υ είναι ένα μέσο που  χρειάζεται στις μέρες μας. Σε μια εργασία για το σχολείο, για μια επαγγελματική δουλειά ,για να στείλουμε ένα γράμμα κ.ά. Μας βοηθάει να επικοινωνούμε και να ψυχαγωγούμαστε. Πάντα όμως πρέπει να τον χειριζόμαστε με μέτρο αλλά και με μια σχετική ωριμότητα.

 

Μπαμπατζιάνη Σοφία

 

Το διαδίκτυο στις μέρες μας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που το χρησιμοποιούμε κάθε μέρα.

Κατασκευάστηκε το 1970. Ο λόγος που χρειάστηκε να δημιουργηθεί ήταν, ότι ο αμερικάνικος στρατός ήθελε ένα δίκτυο επικοινωνίας το οποίο δεν θα κατέρρεε σε περίπτωση καταστροφής μερικών κόμβων.

Μέσα από αυτό μπορούν υπολογιστές από όλο τον κόσμο να συνδεθούν μεταξύ τους για να ενημερωθούν, να επικοινωνήσουν, να κατεβάσουν ένα αρχείο που ενδιαφέρει τους χρήστες τους… Οι άνθρωποι με αυτόν τον τρόπο επικοινωνούν, βρίσκουν πληροφορίες, βλέπουν βίντεο, παίζουν παιχνίδια, αγοράζουν προϊόντα, κ.ά.

Το διαδίκτυο έχει όμως και αρνητικά. Μέσω του διαδικτύου μπορούν πχ. να σου ασκούν λεκτική βία χωρίς να γνωρίζεις από ποιον προέρχεται, να σου καταστρέψουν τον Η/Υ, να εμφανιστεί παρά τη θέλησή σου ακατάλληλο περιεχόμενο, κ.ά.

Θα προτιμούσα το διαδίκτυο στο μέλλον να χρησιμοποιείτε μόνο για καλούς σκοπούς, για να μπορεί να μπαίνει ο καθένας με την άνεσή του και να μην φοβάται να μην πάθει κάτι ο Η/Υ του.

Κουκουνάς Δημήτρης

ιντερνετ

Πάρα πολλά παιδιά στον πλανήτη μας ηλικίας έξι έως 18 ετών πέφτουν συχνά θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού.  Η κύρια αιτία αυτής της ανεξέλεγκτης παράνοιας, κατά τη γνώμη μου, είναι η αδιαφορία των γονέων που αφήνουν τα παιδιά τους χωρίς επίβλεψη, για πολλή ώρα, μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

 

    <<Εκφοβισμός>> είναι μια λέξη η οποία συνοδεύεται από το επίθετο <<διαδικτυακός>> και σημαίνει ο φόβος μέσα από το διαδίκτυο.  Μπορεί να παραχθεί μέσα από απειλητικά, άγνωστα, καθώς και επαναλαμβανόμενα μηνύματα και εικόνες ή αδιάκριτες προσωπικές ερωτήσεις, όπου τα πρόσωπα (γνωστά ή άγνωστα) έχουν ίσως κάποιο πρόβλημα ή απαιτούν περισσότερη προσοχή με λάθος όμως τρόπο.

 

     Υπάρχουν πολλές πηγές μέσα από τις οποίες μπορεί να εμφανιστεί το φαινόμενο αυτό, όπως οι ιστοσελίδες γνωριμιών και συνομιλιών.

 

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να καταπολεμηθεί πρώτα από τα ίδια τα θύματα (να βρουν το θάρρος να μιλήσουν για το ζήτημα και να απευθυνθούν στους γονείς/κηδεμόνες τους) ή τους εκπαιδευτικούς που με τη σειρά τους θα πρέπει να συζητήσουν και να συμβουλέψουν τα παιδιά ή τους μαθητές τους.  Τέλος, από τις ιστοσελίδες καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος που συμβάλλουν στην καλή και ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο…

Βασάρα Φρόσω

Το διαδίκτυο είναι ένα σύστημα δικτύων υπολογιστών και είναι χρησιμο όσο και
επικίνδυνο. Χρήσιμο είναι για διάφορες πληροφορίες, για παιχνίδια κλπ. αλλά
επικίνδυνο είναι γιατί βάζοντας τα προσωπικά στοιχεία υπάρχει κίνδυνος
να παγιδευτούν τα παιδιά σε διάφορες κακές πράξεις.

Θεοδόσης  Αθανασίου

 

Σχολιάστε

Όροι Χρήσης schoolpress.sch.gr | Δήλωση προσβασιμότητας
Top