Άλκη Ζέη, μια αγαπημένη συγγραφέας

alki_zei2

Άλκη Ζέη

Το κορίτσι μιας εποχής…

 

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925.Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε το θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που  πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά.

 Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας ,στο τμήμα σεναριογραφίας.

Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.

Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμα τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου ΜΠΑΡΜΠΑ-ΜΥΤΟΥΣΗΣ,  που εμπνεύστριά του ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη.

school_france1

 Πρώτο της μυθιστόρημα είναι  ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ (1963), που το είχε εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους, Η ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ.

Η Άλκη μπορεί να επηρεάσει και μια ολόκληρη ζωή…

Η Άλκη, αναμφίβολα, αποτελεί ένα θαύμα. Έχει τον δικό της τρόπο  να εκφράζεται και να εξηγεί τα όσα συμβαίνουν στα βιβλία της και την τέχνη του να μιλάει στα παιδιά με «έντιμο» τρόπο. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι απλή, λιτή και πολλές φορές αστεία. Όταν κάποιος διαβάζει ένα από τα βιβλία της, αν αφήσει την φαντασία του ελεύθερη, βιώνει την ιστορία λες και παρευρίσκεται εκεί.

Τα μυθιστορήματά της αναφέρονται κυρίως στην περίοδο της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Η Κατοχή είναι και θα είναι για πάντα μια αξέχαστη περίοδος για την Άλκη Ζέη. Το διαπιστώνουμε στα περισσότερα γραπτά της. Μεγάλο μέρος των κειμένων της είναι αυτοβιογραφικό. Έτσι, βλέπουμε με ζωντάνια σημαντικά ιστορικά γεγονότα μέσα από την παιδική ματιά της!

 Η Ζέη αγαπάει αυτό που κάνει πάρα πολύ. Γι’ αυτό όλα τα κείμενα  που έχει γράψει, σε κερδίζουν απ’ την αρχή. Μόλις ξεκινήσεις  κάποιο βιβλίο της, αυτό σε  απορροφά  χωρίς να το καταλάβεις.

Παρακάτω θα σας περιγράψω ένα προσωπικό μου βίωμα:

 Στο δημοτικό έτυχε να έρθω σε επαφή με την μωβ ομπρέλα της.

04-exof-gr-mov-ombrela-met

Στην αρχή, επειδή δεν περιελάμβανε ούτε ένα μικρούλι σχεδιάκι, μου φάνηκε πολύ βαρετή. Μια μέρα λοιπόν, είπα, ότι θα την  δοκιμάσω. Όμως, μέχρι να πω μωβ, με είχε απορροφήσει,  χωρίς να το καταλάβω. Έτσι, σε ένα καλοκαίρι την άνοιξα τέσσερις φορές- ανεξάρτητα αν έβρεχε ή όχι. Θα έλεγε κανείς  ότι έχει έναν μαγνήτη μέσα της, που έλκει την καρδιά, όπως ο ήλιος τη Γη!

 Έχει γράψει έως τώρα 18 μυθιστορήματα, για παιδιά, νέους, αλλά και ενήλικες.

alki_zei

Η μαθήτρια του Α2  Μουσικού Γυμνασίου Αργολίδας Σιέρρου Εύα προτείνει:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΛΚΗ ΖΕΗ… ΚΑΙ  ΘΑ ΣΚΛΑΒΩΘΕΙΤΕ … χωρίς να χάσετε την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σας!

Υ.Γ.  Είχε 3 υποψηφιότητες για να πάρει κάποιο βραβείο

- ΤΟ 2004 ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΣΤΡΙΝΤ ΛΙΝΤΓΚΡΕΝ»

-ΤΟ 2009 ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ!

- ΤΟ 2015 ΜΕ ΤΟ «ΚΡΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ- ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ- ΧΡΟΝΙΚΟΥ- ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ!

 

ΟΜΩΣ, ΕΧΕΙ ΒΡΑΒΕΥΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ!

 

Δεν είναι και λίγα αυτά που κατέχει μέχρι τώρα!  Πιστεύω ότι στο μέλλον θα πάρει ακόμα περισσότερα! ΤΗΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ!! 

(Βιογραφικά στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο της «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013)                        

Ε. Σ., Α2 Γυμνασίου


Σχολιάστε

Top