Ο Θ. Γράβας με τους Τάσο και Κώστα Ώττα γράφουν για μια από τις σημαντικότερες μορφές της ραπ: Tupac Amaru Shakur

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Tupac γεννήθηκε την Τετάρτη 16 Ιουνίου 1971 στο Ανατολικό Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Το όνομα που πήρε όταν γεννήθηκε ήταν Lesane Parish Crooks το οποίο όνομα είχε και στο διαβατήριο του όμως το Tupac δεν είναι ψευδώνυμο. Αυτό το όνομα το πήρε στην βάπτιση του και ανήκε προηγουμένως σε έναν Ινδικό πολεμιστή. Ο Tupac δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του ο οποίος εγκατέλειψε την μητέρα του μόλις έμαθε πως είναι έγκυος στον Tupac. Αργότερα η μητέρα του παντρεύτηκε έναν άλλο άνδρα ο οποίος υιοθέτησε τον ίδιο και του έδωσε το επώνυμο Shakur. Ο καινούργιος του πατέρας κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσει ότι ο Tupac έλαβε μια εκπαίδευση σωστού επιπέδου το οποίο το κατάφερε και το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Tupac . Όμως η μητέρα του ήταν υπερασπιστής των δικαιωμάτων του μαύρου πληθυσμού, αναγκαζόταν πολύ συχνά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινιούνται από πολύ σε πόλη. Για αρκετά χρόνια η Βαλτιμόρη ήταν το σπίτι τους εκεί όπου πήγε στο δημοτικό και αργότερα ανατέθηκε στην σχολή τέχνης όπου σπούδασε μουσική παιδεία σκηνική ομιλία χορογραφία και φωνητικό. Το ραπ ήρθε στην ζωή του Tupac ως έφηβος. Τότε ήταν που άρχισε να γράφει και δικά του έργα. Σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε στην πόλη Merin city όπου εκεί ο Tupac λόγω των συνθηκών του «δρόμου» έγινε συχνά «φιλοξενούμενος» αστυνομικών σταθμών.

TUPAC1

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ

Ο νεαρός Tupac ένιωθε πολλή μοναξιά και ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη ραπ μουσική από τους Digital Underground το 1990. Ο Tupac αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να βρει την αναγνώριση που ήθελε με τους Digital Underground και αποχώρησε από αυτούς. Δημιούργησε το πρώτο του άλμπουμ, το 1991, με τίτλο «2Pacalypse now», το οποίο έγινε τελικά χρυσό και ξεχώρισε το σινγκλ «Brenda’s Got a Baby». Το 1993, ηχογράφησε το δίσκο «Strictly 4 my N.I.G.G.A.Z.», ο οποίος τον οδήγησε στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων και τον καθιέρωσε ανάμεσα στους κορυφαίους της ραπ. Πούλησε τελικά πάνω από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα στις Η.Π.Α. και ξεχώρισε το χιτ «Keep Ya Head Up».

Έναν χρόνο αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου 1994, κι ενώ η αυξανόμενη λάμψη του είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητική σε κάποιους, τον πυροβόλησαν πέντε φορές έξω από στούντιο ηχογράφησης. Σαν από θαύμα, συνήλθε από τα τραύματα του και τα επόμενα δύο χρόνια δημιούργησε μερικά από τα κορυφαία του τραγούδια. Στις 14 Φεβρουαρίου 1995 οδηγήθηκε στη φυλακή, για σεξουαλική επίθεση καθώς και για άλλες κατηγορίες, από την οποία απελευθερώθηκε στις 12 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου με εγγύηση του Suge Knight, ιδιοκτήτη της Death Row Records. Έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης παγκοσμίως που ένα άλμπουμ του καταφέρνει να φτάσει στο νούμερο ένα των αμερικανικών τσαρτ, ενώ βρίσκεται στη φυλακή. Συγκεκριμένα το «Μe against the world» που κυκλοφόρησε στις 14 Μαρτίου 1995, ήταν στην πρώτη θέση του Billboard από την 1η Απριλίου εώς τις 28 Απριλίου του ίδιου έτους.

Εν τω μεταξύ, είχε δημιουργήσει ένα ολόκληρο ρεύμα στη ραπ, το οποίο ο ίδιος ονόμασε Thug Life (Ζωή Αλήτη), εμπνευσμένος από τις κατηγορίες που του απέδιδαν. Μεγάλη επίσης ήταν η κόντρα του με διάφορους ράπερ της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα με τους Notorious B.I.G., Puff Daddy, Mobb Deep, Nas, Lil” Kim, Jay-Z, Chino XL και Junior Mafia.

TUPAC2

Στις 13 Φεβρουαρίου 1996, κυκλοφόρησε το «All Eyez on Me», το οποίο έφτασε στο νούμερο ένα και μάλιστα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Τον Αύγουστο του 1996 τελείωσε την παραγωγή του τελευταίου του άλμπουμ (The Don Killuminati: The 7 Day Theory), που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο και το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ του 2pac που φτάνει στο νούμερο 1 του Billboard.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΣ

Ο Tupac απεβίωσε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996 (σε μία ανεξιχνίαστη υπόθεση), ενώ βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του.

Πιο συγκεκριμένα, στις 7 Σεπτεμβρίου είχε πάει να παρακολουθήσει, στο γήπεδο MGM Grand του Λας Βέγκας, έναν αγώνα μποξ μεταξύ του Μάικ Τάισον (Mike Tyson) και του Μπρους Σέλντον (Bruce Seldon). Ο Τάισον δεν άφησε και πολλά περιθώρια στον αντίπαλο του και έτσι ο αγώνας τελείωσε στον πρώτο κιόλας γύρο, αναδεικνύοντάς τον ως νικητή. Αργότερα, ο Knight μαζί με τον Tupac μπήκαν σε μια μαύρη BMW 750iL sedan του 1996 ως οδηγός και συνοδηγός αντίστοιχα και κατευθυνόταν προς το 662 club.

Στις 11: 00–11: 05 μμ τους σταμάτησαν αστυνομικοί διότι έπαιζαν πολύ δυνατά μουσική από το στερεοφωνικό του αμαξιού και δεν είχαν πινακίδες.

Αργότερα στις 11:10 μμ. , ενώ σταμάτησαν σε ένα φανάρι στη διασταύρωση του East Flamingo Road και του Koval Lane μπροστά από το Maxim Hotel, ένα αμάξι με δυο γυναίκες σταμάτησε αριστερά τους. Ο Tupac, ο οποίος μιλούσε μέσα από το παράθυρο του αμαξιού αντάλλαξε λόγια με τις δύο γυναίκες και τις κάλεσε να πάνε στο Club 662.

Στις 11:15 μμ. , ένα λευκό, τετράθυρο, Cadillac σταμάτησε δεξιά τους. Ο σκοπευτής, που καθόταν στο πίσω μέρος του Cadillac, κατέβασε το παράθυρο και πυροβόλησε από ένα .40 S&W Glock 22 στην BMW του Tupac. Ο Tupac χτυπήθηκε τέσσερις φορές – δύο φορές στο στήθος, μία φορά στο χέρι, μία φορά στο μηρό. Μία από τις σφαίρες πήγε στο δεξί πνεύμονα του Tupac. Ο Knight χτυπήθηκε στο κεφάλι από έναν κατακερματισμό. Αμέσως εξαφανίστηκαν, ενώ η μαύρη BMW που οδηγούσε ο Knight, ξαφνικά έβαλε μπρος, έκανε αναστροφή και συγκρούστηκε στο πεζοδρόμιο στην απέναντι λωρίδα του δρόμου. Επιτόπου, έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί και τα ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο και να διερευνήσουν την σκηνή του εγκλήματος.

Στο νοσοκομείο, ο Tupac ήταν έντονα κατασταλμένος, τοποθετήθηκε σε μηχανήματα υποστήριξης ζωής και τελικά τέθηκε υπό ιατρικό επαγόμενο κώμα μετά από επανειλημμένες προσπάθειες να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Ενώ βρισκόταν στη μονάδα κρίσιμης φροντίδας το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Σεπτεμβρίου 1996, ο Tupac πέθανε από αναπνευστική ανεπάρκεια που οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή μετά την αφαίρεση του δεξιού πνεύμονα 6 ημέρες μετά τον πυροβολισμό του . Οι γιατροί προσπάθησαν να τον αναζωογονήσουν, αλλά δεν μπορούσαν να σταματήσουν την αιμορραγία. Η μητέρα του, η Afeni, έλαβε την απόφαση να διακόψει την ιατρική περίθαλψη. Κηρύχθηκε νεκρός στις 4:03 μ.μ. (PDT).

Αρκετές θεωρίες συνωμοσίας έχουν ακουστεί, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ο δολοφόνος, του όπως πολλοί θεωρούν καλύτερου ράπερ όλων των εποχών..

Βιβλιογραφία

Wikipedia :

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BA_%CE%A3%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81

Biography :

https://www.biography.com/musician/tupac-shakur

Lyricstranslate:

https://lyricstranslate.com/el/2pac-Changes-lyrics.html

Myfavouritelyrics :

https://el.myfavouritelyrics.com/2pac/changes/

The Mysterious Death Of Tupac Shakur

https://www.youtube.com/watch?v=vIz9lgLjZtY

 

Επιλογή τραγουδιών αντιπροσωπευτικών τραγουδιών

 https://www.youtube.com/watch?v=g4o4Ct_ZuLI 2Pac – all eyez on me (lyrics)

https://www.youtube.com/watch?v=gfF8jMN-2CM 2Pac – Changes (lyrics)

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης