10936854_805076402880741_1043484359_o

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Β’ ΤΑΞΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

     γράφει η μαθήτρια Αργύρη Ηλιάνα (Β΄Γυμνασίου)

 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15

   Στο σχολείο μας συγκροτήσαμε Περιβαλλοντική ομάδα 46 μαθητών της Β’ τάξης και 4 εκπαιδευτικών και, σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτος 2014-15, υλοποιούμε πρόγραμμα που αφορά τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μας, με τίτλο: ’’Προϊόντα από τον τόπο μας, με τον κόπο μας’’.

Η ομάδα μελετά τα τοπικά γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα με στόχο να γνωρίσει τον πλούτο της Αιτωλοακαρνανικής γης και να υιοθετήσει την παραγωγή και κατανάλωση τοπικών προϊόντων. Η μελέτη αφορά: Α) Την καταγραφή τοπικών προϊόντων, τη συμβολή τους στην πολιτισμική μας ταυτότητα, μέσω των ηθών και εθίμων που σχετίζονται με αυτά και την ανάδειξη της διατροφικής αξίας τους . Β) Τη μελέτη της παραγωγής, συντήρησης, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης των προϊόντων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αυτάρκεια της τοπικής κοινωνίας.

Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ είναι νομός γεωργό-κτηνοτροφικός, διότι είναι πλούσιος σε νερά (λόγω του Αχελώου και των πολλών λιμνών), αλλά και λόγω των ορεινών(Βάλτος, Ξηρόμερο, Ναυπακτία) και πεδινών εκτάσεων(Κάμπος Αγρινίου). Μέχρι το 2005 υπήρχαν 11.000 καπνοκαλλιεργητές, όμως μετά σταμάτησε η καλλιέργεια του καπνού και εμφανίστηκαν νέες, εκτός βέβαια από την ελιά που υπάρχει εδώ και αιώνες. Σήμερα παράγουμε σιτηρά, ρύζι, τριφύλλι, σπαράγγια, ακτινίδια, κηπευτικά, αρωματικά φυτά(δενδρολίβανο, μελισσόχορτο , ρίγανη), στέβια, εσπεριδοειδή.

   Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο πρώτος Νομός σε όλη τη χώρα στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, και παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας χωρίς φυτοφάρμακα, λιπάσματα και χημικά.

Εκτρέφονται αιγοπρόβατα και βοοειδή και έτσι υπάρχει μεγάλη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και κρεάτων αλλά παράλληλα έχουμε μεγάλη παραγωγή μελιού και ψαριών. Με την ομάδα μας, μέχρι στιγμής, έχουμε πραγματοποιήσει επισκέψεις στον Αγροτικό συνεταιρισμό Ένωση Αγρινίου, την εταιρία Παπαθανασίου και το ελαιοτριβείο Μελιάδη. Επίσης, έχουμε εκδώσει ημερολόγιο 2015 με θέμα τα τοπικά προϊόντα(ελιά, λάδι, σπαράγγι, αρωματικά φυτά, ρύζι, ζωοτροφές, τυρί, κρέατα).

Eπαμένες δράσεις της Ομάδας μας, για το δεύτερο τρίμηνο:

-Κατασκευή θερμοκηπίου-φυτωρίου αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.

-Παρασκευή αρωματισμένου ελαιόλαδου.

-Εκπαιδευτική επίσκεψη στα εργοστάσια ΚΡΕΑΤΑ ΑΫΦΑΝΤΗΣ, ΕΛΙΕΣ ΕΝΩΣΗΣ AGRINO.

-Διοργάνωση bazaar-έκθεσης τοπικών προϊόντων.

Με τα χρήματα που θα εξασφαλίσουμε από τις πωλήσεις των ημερολογίων και το bazaar, θα επισκεφθούμε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, η οποία κατευθύνει τους μαθητές σε Επιστήμες Ζωής, Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος.

Η ομάδα αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει:

ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΧΕΛΩΟΥ, ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΫΦΑΝΤΗ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, AGROSET ΓΕΩΡΓΙΟΥ, AGRINO, ΑΝΘΗΡ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΜΕΛΙΑΔΗ για την αρωγή που παρέχουν με τις διευκολύνσεις, τις πληροφορίες και τη χορηγία.

Για την Π.Ο. οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Τσιούφη Χριστίνα (χημικός)

Ζωγράφου Πατρούλα (φυσικός)

Παπασωτήρης Γιώργος ( πληροφορικής)

Υφαντής Γιώργος (θεολόγος)

Μέλος της Π.Ο. ομάδας, μαθήτρια του Β1’ τμήματος:

   Αργύρη Ηλιάνα                                             

Σχολιάστε

Top