ΠΟΣΠΕΡΙΖΟΝΤΑΣ «Νέα και Εκδηλώσεις απ’το Νησί» των Τορίζη Άννας και Φασουλάρη Μαρίας

Exif_JPEG_420

ΠΟΣΠΕΡΙΖΟΝΤΑΣ 

Νέα και Εκδηλώσεις απ’το Νησί

των Τορίζη Άννας  (Γ Γυμνασίου )

&

Φασουλάρη Μαρίας  (Β Γυμνασίου)

Η Νίσυρος είναι ένα νησί γεμάτο χρώμα, μουσική, κέφι και φυσικά πολλά πολλά πανηγύρια και εκδηλώσεις. Μερικά από αυτά που συνέβησαν φέτος απ” το Σεπτέμβριο ως και τα Χριστούγεννα του 2022 τα συγκεντρώσαμε και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

μουσικες

Στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν πάνω στο Παλαιόκαστρο 2 μαγικές συναυλίες Μεσογειακής μουσικής με ξακουστούς μουσικούς καλεσμένους όπως ο Ross Daly. Παίχτηκαν διασκευές αλλά και νέες συνθέσεις σε μια μίξη Κρητικής, Ποντιακής και Ανατολίτικης μουσικής. Και οι δυο βραδιές συνδιοργανώθηκαν απ΄το δήμο Νισύρου και είχαν ελεύθερη είσοδο για το κοινό το οποίο ταξίδεψε με τα φτερά της υπέροχης μουσικής.

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΣIMG-bebb8f0dcc561117c86d79da8ebb0039-V

Το εκκλησάκι είναι χτισμένο κοντά στο ηφαίστειο και η θέα που προσφέρει είναι εκπληκτική. Κάθε χρόνο την παραμονή του Τιμίου Σταυρού, στις 13 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι. Αφού ολοκληρωθεί ο Εσπερινός οι ντόπιοι προσφέρουν φαγητό που αποτελείται από κατσίκα γιαχνί με κριθαράκι, πατάτες, ρύζι, σαλάτα και λουκουμάδες για επιδόρπιο, ενώ το βιολί και το λαούτο αρχίζουν να παίζουν σημαίνοντας την έναρξη για το γλέντι.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ

κοτσιρας

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2022 στο λιμάνι του Μανδρακίου στην Νίσυρο, δόθηκε συναυλία από το Γιάννη Κότσιρα με χορηγία του Δήμου Νισύρου και δωρεάν είσοδο. Όλο το νησί μαζεύτηκε στο λιμάνι για να απολαύσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ερμηνευτή,αλλά και διασκευές αγαπημένων λαϊκών τραγουδιών.

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ (ΗΜΕΡΙΔΑ/ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ)

γεωπαρκο

Στις 21 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Ζωσιμοπούλειου Θεάτρου πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με πολλούς και αξιόλογους ομιλητές που, στα πλαίσια της προκριματικής διαδικασίας ένταξης, παρουσίασαν την αξία και τη σημασία της ένταξης του ηφαιστειακού γεωπάρκου της Νισύρου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.  Τη 1η Νοεμβρίου ακολούθησαν και τα εγκαίνια του γραφείου πληροφοριών του γεωπάρκου κάτω στο λιμάνι του Μανδρακίου. Σχετικά βίντεο εδώ => ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ   &  ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ ΣΤΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ ΤΗΣ UNESCO

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ-UNESCO

ΧΟΡΟΙ

Στις 2 Νοεμβρίου 2022, η τοπική ομάδα παραδοσιακών χορών χόρεψε Νισύρικους χορούς μπροστά στο Δημαρχείο της Νισύρου, στο Μανδράκι, προς τιμή των κριτών της  UNESCO που ήρθαν για να αξιολογήσουν το ηφαίστειο και τις υποδομές του νησιού ως υποψήφιο για ένταξη στη λίστα των γεωπάρκων παγκόσμιου ενδιαφέροντος και σημασίας.

Βίντεο εδώ => ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ

ΧΟΙΡΟΣΦΑΓΙΑ & ΚΑΖΑΝΕΜΑΤΑ

καζανεματα

Στις 5 Νοέμβριου 2022 έγινε πάνω στο βουνό, στο προαύλιο χώρο του Μοναστηριού της Ευαγγελίστριας η τοπική γιορτή των “χοιροσφαγίων και καζανεμάτων”. Έγινε μεγάλο γλέντι, με φαγητό που πρόσφερε ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος “ΔΙΑΒΑΤΗΣ”. Τα εδέσματα ήταν πεντανόστιμες τοπικές
”μπουκουνιές” (τοπική συνταγή χοιρινής τηγανιάς) με πατάτες. Υπήρχε ζωντανή μουσική από ντόπιους μουσικούς και έγινε μεγάλο πανηγύρι όπου όλοι περάσαμε υπέροχα αφού χορέψαμε τα “νισύρικα” μας.

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΕΙΟ

ΤΑΧΙΑΡΧΕΣ

ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ

Στις 8 Νοεμβρίου 2022,ανήμερα των Ταξιαρχών,έγινε επιτέλους ξανά στο ορεινό χωριό Εμπορειός το μεγάλο πανηγύρι κάτω απ την εκκλησία του Ταξιάρχη μετά από 2 χρονιά που είχε αναβληθεί λόγω covid . Είχε πολύ κόσμο, ζωντανή, παραδοσιακή μουσική και όλοι διασκεδάσαμε με τη ψυχή μας χορεύοντας και δοκιμάζοντας υπέροχες ντόπιες νοστιμιές όπως  το λαχταριστό, τοπικό κριθαράκι με το κιμά.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ » ΣΚΡΟΥΤΖ ΚΑΙ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ»

σκρουτζ

Στις 25 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα του Ζωσιμοπούλειου θεάτρου δόθηκε η παιδική παράσταση “Σκρουτζ και Τα Πνεύματα Των Εορτών” από τη παιδική σκηνή Γιάννη Χριστόπουλου και σε σκηνοθεσία Κέλλυς Σταμουλάκη, που επισκέφτηκε το νησί μας. Στο ρόλο του Σκρουτζ ο Σταύρος Νικολαίδης. Έπαιξαν επίσης οι Περικλής Τζαμαντάκης, Έφη Κιούκη, Πέτρος Γρύλος κ.α Η αίθουσα ήταν κατάμεστη με μικρούς και μεγάλους και η παράσταση εξαιρετικής ποιότητας.

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΖΩΣΙΜΟΠΟΥΛΕΙΟ

ΖΩΣΙΜΟΠ

Την ίδια βραδιά, 25 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Ζωσιμοπούλειου θεάτρου στο Μανδράκι, πραγματοποιήθηκε Χοροεσπερίδα διοργανωμένη από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικού και Νηπιαγωγείου του νησιού προς στήριξη των σχολείων. Με λαϊκή και νησιώτικη μουσική, πολύ χορό, αλλά και κληρώσεις δώρων. Έπαιξαν και τραγούδησαν ντόπιοι μουσικοί, όπως δείχνει και η αφίσα, και όλοι διασκεδάσαμε με τη καρδιά μας.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗΣ

μπαζααρ

Στις 10 Δεκεμβρίου  το πρωί στην πλατεία Ηλικιωμένης διοργανώθηκε το Χριστουγεννιάτικο παζάρι από τα σχολεία του νησιού. Χειροτεχνίες των μαθητών όλων των τάξεων (από τα νήπια ως τη Γ λυκείου) και τοπικές, χειροποίητες νοστιμιές  με τη συνδρομή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων,  συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον όλων των κατοίκων, οι οποίοι συνείσφεραν στο ταμείο των μαθητών. Χριστουγεννιάτικες μουσικές, χορός και γέλια γέμισαν τη πιο γνωστή πλατεία στο Μανδράκι.

SANTA RUN

σαντα ραν

Την ίδια μέρα με το παζάρι, το μεσημέρι, ακολούθησε το SANTA RUN όπου μαζευτήκαμε όλοι οι συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι,  στο λιμάνι. Εκεί μας μοιράστηκαν χριστουγεννιάτικα σκουφάκια και μπαλόνια και με το λεωφορείο φτάσαμε στην αφετηρία του αγώνα δηλαδή στη περιοχή Λουτρά περίπου 5 χιλιόμετρα απ’ το λιμάνι. Ο τερματισμός ήταν στην πλατεία Ηλικιωμένης όπου φτάνοντας μας δόθηκαν νερά και ποπ κορν ή μαλλί της γριάς. Ήταν μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία του προγράμματος αθλητισμού ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ σε συνεργασία με όλους τους Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων με στόχο την ευεξία αλλά και την ευαισθητοποίηση για την αξία της άσκησης, πάντα στο πνεύμα των ημερών.

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης