ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΝΕΑ των Τορίζη Άννας & Φασουλάρη Μαρίας

Εξωτερική Άποψη του Γυμνασίου/ΛΤ Νισύρου
Εξωτερική Άποψη του Γυμνασίου/ΛΤ Νισύρου

ΔΡΑΣΕΙΣ & ΣΧΟΛΙΚΑ ΝΕΑ

των Τορίζη Άννα (Γ Γυμνασίου)

&

Φασουλάρη Μαρία (Β Γυμνασίου)

Είμαστε ένα πολύ δραστήριο και ανοιχτό στη τοπική κοινωνία μας σχολείο, τιμή μας και καμάρι μας. Απόδειξη πως φέτος απ’την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι τα Χριστούγεννα με αφορμή διάφορες γιορτές , αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα, διοργανώσαμε με τη βοήθεια των καθηγητών μας πολλές δράσεις, μερικές απ” τις οποίες πολύ θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ «NISYRIO»/ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «THE ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ PROJECT»-22 Σεπτεμβρίου 2022

nisyrio σεπτ 22 nisyrio σεπτ 22-2

Μας επισκέφτηκε η ομάδα εθελοντών Nisyrio για να μας παρουσιασεί τη δράση τους στην υποθαλάσσια περιοχή γύρω από τη Νίσυρο και να μας εξηγήσει το πως τα σφουγγάρια, σα ζωντανοί οργανισμοί που είναι , συμβάλλουν στο καθαρισμό των θαλασσών. Ήταν πολύ ενδιαφέρον και δε γνωρίζαμε τη σημασία τους στη βιοποικιλότητα, αλλά και τη συμβολή τους σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Οι εθελοντές,επίσης, μας ενημέρωσαν για τη δική τους  προσπάθεια  για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου με ζωντανά σφουγγάρια ώστε να αναβιωθεί ο θαλάσσιος βιότοπος της Νισύρου. Έχουν κάνει απίστευτη δουλειά!

ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – 25 Σεπτεμβρίου 2022

αθλητισμος-300x225

Κάθε χρόνο το σχολείο μας την ημέρα αθλητισμού οργανώνει και μια ιδιαίτερη δράση. Φέτος, λοιπόν, δημιουργήθηκε και οργανώθηκε απ’ το καθηγητή μας φυσικής αγωγής, τον κύριο Δημήτρη Ιντζέ, ένα φοβερό κυνήγι θησαυρού. Το σκεπτικό ήταν να λύσουμε γρίφους που αφορούσαν σημαντικά, γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά σημεία της Νισύρου καθώς περπατώντας θα πηγαίναμε να βγάλουμε φωτογραφίες τους ( αν μαντεύαμε βέβαια σωστά ποια τοποθεσία ζητούσε ο κάθε γρίφος) και έπρεπε σε συγκεκριμένο χρόνο να τις στείλουμε στο mail του σχολείου. Οι σωστότερες και γρηγορότερες απαντήσεις κέρδιζαν πόντους και χωρισμένοι σε 5 ομάδες, καθηγητές και μαθητές μαζί, θα κερδίζαμε αν συγκεντρώναμε τους περισσότερους πόντους. Μας άρεσε πάρα πολύ, γιατί μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για το νησί μας, αλλά και γυμναστήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε περπατώντας τόσο πολύ. Από τις 5 ομάδες που ήμασταν, κέρδισε η ομάδα με αρχηγούς τις κυρίες Μάχη Καζάρα ( φιλόλογος) και Αθηνά Παπαδοπούλου (μαθηματικός) ενώ τα υπόλοιπα μέλη της νικήτριας ομάδας ήταν η Άννα Τορίζη (γ γυμνασίου), η Καλλιόπη Νικιτιάδη (β λυκείου), η Ειρήνη Κουλάκη (γ λυκείου), η Νεφέλη Φιλίππου Κανάρη (β γυμνασίου), ο Γιώργος Χασαπλαδάκης (α λυκείου) και ο Αρμάντο Μπάλα (α γυμνασίου). Ήταν ένας φοβερός τρόπος για να ξεκινήσει η νέα σχολική μας χρονιά και το ευχαριστηθήκαμε όλοι, νικητές και χαμένοι!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ – Οκτώβριος 2022

ΛΟΥΤΡΑ ΛΟΥΤΡΑ 2

Συνδυασμός περιπάτου και μαθήματος, πήγαμε επίσκεψη ως τα Λουτρά του Μανδρακίου, τα ιστορικά κτίρια με ιαματικά, θερμά νερά που βρίσκονται ανάμεσα στο Μανδράκι και τους Πάλλους. Ενώ είναι ένα συγκρότημα κτιρίων απ τις αρχές του 20ου αιώνα, δεν είχαμε ιδέα πως αυτή η τόσο χαρακτηριστική τοποθεσία του νησιού μας, που τη προσπερνάμε στη βόλτα μας καθημερινά, έχει τέτοια ιστορία και παρελθόν που πάει και πιο πίσω απ’τον 20ο αιώνα τελικά. Μας μίλησε μάλιστα μια αρχιτέκτονας που στα πλαίσια της έρευνας της για διδακτορικό έχει μελετήσει πάρα πολλά λουτρά με θερμές πηγές στην Ελλάδα που τα χρησιμοποιούσαν για ιαματικό τουρισμό τόσο παλιά, αλλά και σήμερα ακόμη. Εκτός όμως απ” την ομιλία, συμμετείχαμε και σε ένα εργαστήρι σχεδίου όπου με τη καθοδήγηση της αρχιτέκτονα, διαλέξαμε και σκιτσάραμε σημεία της Α πτέρυγας των Λουτρών που ξεχωρίσαμε.΄Ηταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε με άλλο μάτι ένα μέρος το οποίο νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλά.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

28Η

Για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στις 27 Οκτωβρίου, το γυμνάσιο και λύκειο Νισύρου έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας. Πάνω σε κείμενο του Ν. Ποταμιάνου για το πως θα ήταν ο κόσμος αν δεν είχε νικηθεί ο φασισμός, εμείς οι μαθητες όλων των τμημάτων υπό τη διεύθυνση και οργάνωση της φιλολόγου/θεατρολόγου μας κυρίας Χριστιάνας Μόσχου αλλά και τη βοήθεια των καθηγητριών μας Καζάρα Μάχης (φιλόλογος) και Μπουλουκώστα Ελένης (βιολόγου/ειδικής αγωγής), εκφραστήκαμε υποκριτικά, τραγουδήσαμε και απαγγείλαμε, νιώσαμε τη σημασία της επετείου αυτής. Πέρα από τη παράσταση μας και τη βιντεοπροβολή, ακούστηκαν και ερμηνεύτηκαν υπέροχα κομμάτια, απ’το διάσημο αντιφασιστικό «Bella Ciao» μέχρι το «Φασισμό» του Θ.Μικρούτσικου και το «Άσμα Ασμάτων» του Μ.Θεοδωράκη μεταξύ άλλων. Ήταν μια πολύ συγκινητική και δυνατή παράσταση.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ-17 ΝΟΕΜΒΡΗ

17 νοε

17ΝΟΕ

Το σχολείο μας έχει παράδοση κάθε χρόνο, ανήμερα της επετείου εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου να παρουσιάζει παράσταση στην αίθουσα του Ζωσιμοπούλειου Θεάτρου για όλους τους κατοίκους του νησιού. Φέτος ήταν μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση που δόθηκε απ’τη χορωδία του σχολείου μας υπό τη μουσική διεύθυνση της μουσικού και διευθύντριας του τοπικού μας ωδείου κυρίας Καλλιόπης Πάχου. Τη καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο διευθυντής του γυμνασίου/λυκείου μας κύριος Γιάννης Κουλάκης και συνεργάστηκαν οι φιλόλογοι μας Κοντού Μαρία και Παπαδόδημα Λίνα όπως και ο νέος μας φυσικός κύριος Φούνταρης Ανδρέας . Μαζί μας έπαιξαν οι μουσικοί του νησιού μας κύριοι Καζάντης Ευγένιος, Καμπανής Νίκος, Κοντογιάννης Σιδερής, Λιόλιος Μάριος, Ορσάρης Κώστας , Παπαδέλιας Γρηγόρης, Σπυρόπουλος Φίλιππος και Τσουλάτος Φίλιππος. Ήταν συγκινητική και παθιασμένη μουσική παράσταση η οποία μόλις τελείωσε κατέληξε στη παραδοσιακή αντιφασιστική πορεία όλων μας στα στενά του νησιού με προορισμό το λιμάνι όπου ρίξαμε γαρύφαλα προς τιμή των πεσόντων στη θάλασσα, ανάψαμε φωτιά και τραγουδήσαμε όλοι μαζί τα «Μαλαματένια Λόγια»  του Γ. Μαρκόπουλου. Δε θα τη ξεχάσω τη φετινή επέτειο! Βίντεο όλης της παράστασης μας εδώ => ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ 17Η ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ – 2022

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – 28 Νοεμβρίου 2022

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διοργανωμένο απ’τη φιλόλογο/θεατρολόγο μας, κυρία Μόσχου, για την παγκόσμια μέρα θεάτρου στην εκπαίδευση, συμμετείχαμε σε ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήρι κοινωνικού θεάτρου που έγινε στη μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας. Μέσα από ασκήσεις και θεατρικό παιχνίδι μπήκαμε σε ρόλους που μας έκαναν να νιώσουμε και να συμπάσχουμε με τα προβλήματα των άλλων. Μας άρεσε πάρα πολύ.

ΤΟ STAND UP COMEDY ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  – 1 Δεκεμβρίου 2022

STAND UP SYMPHONY ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ

Κάτι πολύ διαφορετικό παρακολουθήσαμε στη μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας τη 1η Δεκεμβρίου. Είχατε ποτέ αναρωτηθεί αν συνδιάζεται η κωμωδία stand up με τη κλασσική μουσική; Και όμως, γίνεται και τη κάνει πιο ζωντανή, είτε τη βλέπεις από κοντά είτε σε ζωντανή σύνδεση, όπως εμείς. Ο κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος μαζί με τη κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν για παιδιά γυμνασίου/λυκείου μια διαφορετική μουσική παράσταση κλασσικής μουσικής. Με αστείο τρόπο, μας εξήγησαν τι είναι το κάθε μουσικό όργανο μιας ορχήστρας, πως η κλασσική μουσική δεν είναι μόνο για λίγους ή για τους μεγάλους μόνο και μας έκαναν να νιώσουμε ότι ξέρουμε περισσότερα κλασσικά κομμάτια απ” ότι νομίζαμε. Ήταν μάλιστα φοβερό πως στο Μέγαρο Μουσικής είχαν μαζευτεί μόνο παιδιά της ηλικίας μας απ “τη Θεσσαλονίκη, τους οποίους ο κωμικός τους έβαζε να συμμετέχουν στη παράσταση, αλλά ακόμη φοβερότερο που εκατοντάδες σχολεία, απ” όλη την Ελλάδα, εκείνη την ώρα σε ζωντανή σύνδεση, μεταξύ αυτών και εμείς, νιώθαμε πως συμμετέχουμε. Η κυρία Μόσχου μας το οργάνωσε, αλλά όλοι οι καθηγητές μας βοήθησαν να νιώσουμε πως ήμασταν και εμείς εκεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Φοβερή μέρα!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΝΟ» – 16 Δεκεμβρίου 2022

NO 4 ΝΟ 3 ΝΟ 2

Παίξαμε σε παράσταση γιαπωνέζικου παραδοσιακού θεάτρου «Νο» εδώ στη Νίσυρο, ποιός το περίμενε ότι θα γινόταν αυτό; Κι όμως, με πρωτοβουλία της κυρίας Μόσχου, προσκλήθηκε η θεατρολόγος/ειδικός στο γιαπωνέζικο θέατρο, κυρία Μέργου εδώ στο νησί και μας παρουσίασε ένα τελείως νέο κόσμο. Μάθαμε για την ιστορία και τα χαρακτηριστικά του θεάτρου αυτού, κάναμε σύγκριση με το αρχαίο ελληνικό δράμα αλλά και όσα ξέραμε για τη γιαπωνέζικη κουλτούρα, ακόμη και με τα anime που τόσο αγαπάμε, και μετά από ζέσταμα, με τις οδηγίες της κα Μέργου, παίξαμε σε ζευγάρια μικρά κείμενα θεάτρου «Νο» ντυμένοι με μάσκες και κιμονό, όπως δηλαδή και οι αληθινοί Ιάπωνες ηθοποιοί. Τρομερή και μοναδική εμπειρία!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ & ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ» – 23 Δεκεμβρίου 2022

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ Χ ΠΟΙΗΤΩΝ

Και πριν κλείσουμε για τα Χριστούγεννα, το γιορτάσαμε! Πρώτα κάναμε ένα ωραίο, χριστουγεννιάτικο πάρτι στη μεγάλη αίθουσα με φαγητά και γλυκά, αλλά και χυμούς που ετοίμασαν μαμάδες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ακούσαμε τόσα ωραία και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, χορέψαμε, γελάσαμε και μετά, για να χαλαρώσουμε, διαλέξαμε απ” τη συλλογή ταινιών που μας έφερε η κυρία Χαρά , τη παλιά ταινία «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών«. Μπορεί να μην ήταν χριστουγεννιάτικη, αλλά δε την είχαμε ξαναδεί, ήταν πολύ διαφορετική απ” ότι βλέπουμε συνήθως και στο τέλος μας άγγιξε πολύ. «Οh Captain, my captain» , λοιπόν.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης