ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Παναγιώτης Νομικός, Υπεύθυνος Προγράμματος «Αθλητικά Μονοπάτια»

20230504_183450

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΙΟΓΡΑΦΟ

ΜΑΡΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΡΗ

1.Πως αποφασίσατε να έρθετε στην Νίσυρο; Τι είναι τα ¨Αθλητικά Μονοπάτια” και τι σχέση έχουν με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Υπάρχει συμμετοχή από τα παιδιά στο χειμερινό πρόγραμμα; 

Δεν αποφάσισα εγώ ακριβώς να έρθω στην Νίσυρο, ήταν κάτι το οποίο το επιλέγει το πρόγραμμα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του οποίου είμαι υπεύθυνος εδώ. Οι υπεύθυνοι διαλέγουν σε ποιο νησί θα πάμε, είναι και λίγο θέμα τύχης βέβαια, αλλά σε ένα βαθμό μας επιλέγουν για το που θα πάμε βασισμένοι και στο χαρακτήρα μας. Τα “Αθλητικά Μονοπάτια” είναι ένα πρόγραμμα προώθησης της αθλητικής παιδείας, μέσω δράσεων που προάγουν την ψυχική και σωματική υγεία. Σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Α&Π σε συνεργασία με το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών που ζουν μόνιμα σε απομακρυσμένα νησιά της χώρας. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στη Νίσυρο, τα παιδιά στο νησί είναι συνολικά 130, όλων των ηλικιών  εκ των οποίων εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα είναι τα 86 και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο.

2. Πως αποφασίσατε να γίνεται γυμναστής; Έχετε κάνει καμία άλλη δουλεία εκτός από αυτήν;

Ήτανε μια απόφαση που στηρίχθηκε στο ότι από μικρός ασχολούμαι με τον αθλητισμό, μου άρεσε πολύ η γυμναστική και έβλεπα ότι τα ερεθίσματα που παίρνω από ένα καθηγητή της φυσικής αγωγής μου αρέσουν. Η προηγούμενη μου δουλειά ήταν υδραυλικός στην οικογενειακή μας επιχείρηση αλλά πιο μικρός είχα δουλέψει και σε βουλκανιζατερ.

3. Η Νίσυρος ήταν η αρχική σας επιλογή για τοποθέτηση;

Η Νίσυρος ήταν μια προσωπική επιθυμία για μένα. Ήθελα να έρθω μια και είχα μάθει ότι θα συμμετείχε για πρώτη φορά το νησί της Νισύρου στο πρόγραμμα των “Αθλητικών Μονοπατιών”, το είδα κάπως σα πρόκληση αυτό. Δήλωσα, λοιπόν, συμμετοχή για να έρθω εδώ μια και πίστευα ότι θα ήταν μια εμπειρία πολύ ιδιαίτερη αφού παρ’ ότι δεν είναι μεγάλο νησί,  έχει πολλά παιδιά σε σύγκριση με άλλα ακριτικά νησιά που έχουν το πολύ 50 παιδιά το καθένα.

4.Πως φαντάζεστε την ζωή σας στην Νίσυρο στο μέλλον; Θέλετε να συνεχίσετε να μένετε εδώ;

Σίγουρα θα ήθελα να συνεχίσω έστω για ακόμα μια χρονιά. Φαντάζομαι την ζωή μου να συνεχίζεται όπως είναι τώρα, κάθε μέρα προγράμματα για τα παιδιά, δραστηριότητες εξωσχολικές που γεμίζουν το χρόνο των παιδιών ενεργητικά και θετικά. Επίσης, θα δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιες δράσεις ώστε να μπορούν να φύγουν τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είτε στην Αθήνα είτε σε κάποιο άλλο νησί έτσι ώστε να έχουν αλληλεπίδραση και με άλλα παιδιά από το ίδιο πρόγραμμα και να ανταλλάξουν απόψεις, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και γενικά να επεκτείνουν τους ορίζοντες τους όσο γίνεται με τη βοήθεια του προγράμματος “Αθλητικά Μονοπάτια”.