ΑΠΟΨΕΙΣ «Φτάνει Πια» της Κουλάκη Κατερίνας

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

  ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

της Κουλάκη Κατερίνας (Α Λυκείου)

Στο άρθρο αυτό θα ήθελα να θίξω ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό θέμα που με απασχολεί πολύ και έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας και δεν είναι άλλο από την έξαρση της βίας κατά των γυναικών. Τα φρικτά εγκλήματα που διαβάζουμε τα τελευταία χρόνια με αιτία το φύλο είναι κάτι που με προβληματίζει και με αγχώνει αφάνταστα. Όλα όσα ακούω και διαβάζω καθημερινά με κάνουν να νιώθω την ανάγκη να δείξω πως αντιλαμβάνομαι εγώ αυτό το τρομερό ζήτημα ,με στοιχεία για τα εγκλήματα αυτά. Νομίζω ότι σαν μία νέα γυναίκα 15 ετών είναι χρέος μου να μη σιωπώ για όσα με φοβίζουν. Γιατί ο κόσμος αυτός όπως τον βλέπω είναι τρομακτικός και δεν τον θέλω έτσι για το μέλλον μου.

Το φαινόμενο της έμφυλης βίας, δυστυχώς, είναι πλέον πολύ συχνό και δε το χωράει ο νους μου. Σχεδόν κάθε μέρα ακούμε για έναν νέο βιασμό, μία νέα γυναικοκτονία, ακόμη και σε κορίτσια της ηλικίας μου. Είναι πέρα απ” τη λογική το 2023 να μιλάμε για τέτοια εγκλήματα και μια λέξη με βασανίζει: γιατί;

Απ” τη μια βλέπουμε τόσες ιστορίες εκμετάλλευσης κοριτσιών, που τα αντιμετωπίζουν όχι σαν ανθρώπους,αλλά σα μέσο για να βγάλουν χρήματα ως αντικείμενα διεστραμμένης σεξουαλικής ευχαρίστησης. Είναι το λιγότερο εφιαλτικό να ξέρουμε πως βασανίζονται τόσο νέα κορίτσια μ” αυτό το τρόπο, που δεν έχουν τη σωματική δύναμη να αντισταθούν και να καταλήγουν συχνά να μισούν τον εαυτό τους σα να μην είναι τάχα θύματα τεράτων, αλλά οι ίδιες υπαίτιες για το κακό που τους γίνεται. Είναι ασύλληπτο!

Παράλληλα, μέσα στο τελευταίο μόνο χρόνο έχουν δολοφονηθεί 10 γυναίκες, οι 5 απ’ αυτές μαμάδες, γιατί οι σύντροφοι τους προτίμησαν αντί να χωρίσουν, να τους πάρουν την ζωή μία για πάντα . Επέλεξαν να δώσουν τόσο πόνο σε τόσους ανθρώπους, να αφαιρέσουν τη ζωή των γυναικών αυτών παρά να τις αφήσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους μακριά από εκείνους. Γιατί στα μάτια τους αυτές δεν είναι άνθρωποι, αλλά πράγματα που τους ανήκουν και δε διανοούνται να χάσουν. Τι διαστροφή η νοοτροπία αυτή και πόσο βαθιά ριζωμένη!

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους για αυτό. Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια των ετών 2019-2022 έχουνε σημειωθεί συνολικά 59 γυναικοκτονίες, 17 τη χρονιά του 2019 , 30 το 2021 και 12 το 2022. Οι παρακάτω 10 χαρακτηριστικές ιστορίες δείχνουν τη τραγική όψη και τις διαστάσεις που έχει πάρει η έμφυλη βία στην Ελλάδα τελευταία.

  • 17/1/2021 Χανιά, Κρήτη

Η 54χρονη Βασιλική βρέθηκε νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος. Δολοφόνος της ο 48χρονος σύντροφος της ο οποίος την δολοφόνησε με 14 μαχαιριές. Ήθελε, είπαν, να τον αφήσει.

  • 5/4/2021 Μακρινίτσα, Πήλιο

Η 28χρονη Κωνσταντίνα και ο αδερφός της βρήκανε τραγικό θάνατο μέσα στο πατρικό τους σπίτι από τον πρώην σύζυγο της γυναίκας , επειδή δεν μπορούσε να αποδεχτεί το χωρισμό τους.

  • 11/5/2021 Γλυκά Νερά, Αττική

Η 20χρονη Καρολάιν Κράουτς δολοφονήθηκε από τον 32χρονο σύζυγό της μπροστά στα μάτια του 11 μηνών παιδιού τους. Ο άντρας για να δικαιολογήσει τη δολοφονία,είχε σκηνοθετήσει εισβολή από αγνώστους που υποστήριξε ήταν οι δράστες, κάτι που τα στοιχεία απέδειξαν ψευδές. Δε το διανοούνταν πως η νεαρή σύζυγος του σκεφτόταν να τον εγκαταλείψει.

  • 16/7/2021 Φολέγανδρος, Κυκλάδες

Μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό η 26χρονη Γαρυφαλλιά, αφού πρώτα κακοποιήθηκε με φρικτό τρόπο, δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της στη Φολέγανδρο, όπου είχαν πάει διακοπές. Ο 30χρονος την έσπρωξε, την πέταξε στα βράχια και την άφησε να πνιγεί. Είχε τολμήσει να αντιμιλήσει.

  • 3/8/2021 Λάρισα

Η 48χρονη Μαρία, μητέρα τριών παιδιών, δολοφονήθηκε από τον 54χρονο εν διαστάσει σύζυγό της με οκτώ σφαίρες στο θώρακα και το κεφάλι. Ο δράστης εισέβαλε στην ταβέρνα του αδερφού της γυναίκας και την πυροβόλησε εκεί. Δε δεχόταν το τέλος της σχέσης τους.

  • 22/9/2021 Ρόδος, Δωδεκάνησα

Η 32χρονη Δώρα (Ντόρα) Ζαχαριά στη Ρόδο δέχθηκε δυο σφαίρες από τον 40χρονο πρώην σύντροφό της, την ώρα που πάρκαρε το αυτοκίνητό της. Η Ντόρα είχε αναφέρει στους συγγενείς της ότι φοβόταν πως θα έχει την ίδια τύχη με την Καρολάιν. Είχε επίσης καταθέσει νωρίτερα δύο μηνύσεις σε βάρος του δράστη για άσκηση σωματικής βίας. Κανείς τελικά δε τη προστάτεψε και έχασε τη ζωή της.

  • 9/12/21 Αλεξανδρούπολη

Η 29χρονη Τζεβριέ, μητέρα τριών παιδιών κατέληξε μετά από άγριο ξυλοδαρμό που δέχθηκε από τον 30χρονο σύζυγό της. Οι συγγενείς της αναφέρουν σε κατάθεσή τους ότι η ζωή της γυναίκας ήταν μια κόλαση, καθώς την είχε αποκόψει από όλους και την κακοποιούσε συνέχεια. Του άνηκε και μπορούσε να της κάνει ό,τι ήθελε.

  • 3/3/2022 Θεσσαλονίκη

Η 41χρονη Βίκυ δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της. Ο δράστης, εισέβαλε στο καφενείο που διατηρούσε η γυναίκα, την πυροβόλησε και έπειτα αυτοκτόνησε θέλοντας να αποφύγει τις συνέπειες. Εκείνη τραυματίστηκε σοβαρά και λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της. Από το τραγικό επεισόδιο τραυματίστηκε και η 17χρονη κόρη της 41χρονης, η οποία βρισκόταν μπροστά στη δολοφονία της μητέρας της.

  • 24/6/2022 Κουκάκι, Αθήνα

55χρονος σκοτώνει την 46χρονη σύζυγό του στο σπίτι τους στο Κουκάκι. Ο 55χρονος δολοφόνησε τη σύζυγό του με μαχαίρι, καταφέρνοντας της βαριές και βίαιες μαχαιριές στον λαιμό και στο θώρακα. Έπειτα, τηλεφώνησε στον 24χρονο γιο τους και τον ειδοποίησε για την αποτρόπαια πράξη του. Μάλλον κι αυτός θα είχε δει τις «συμβουλές» προς υποψήφιους γυναικοκτόνους για άμεση παράδοση, ως προτιμότερη επιλογή αν ήθελαν να αποφύγουν βαρύτερη ποινή, που είχαν δοθεί από εκπρόσωπο των αστυνομικών σε τηλεοπτική συνέντευξη μήνες νωρίτερα.

  • 1/8/2022 Ζάκυνθος , Επτάνησα

Ένας 49χρονος άνδρας δολοφόνησε με μαχαίρι την 41χρονη σύζυγό του. Ο δράστης, μετά από καβγά, είχε ξυλοκοπήσει άγρια τη σύζυγό του, ενώ κατόπιν της κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι στον θώρακα και στον λαιμό. Αφού τη μαχαίρωσε, πήγε κανονικά στη δουλειά, όπου και εκεί τον συνέλαβαν οι αρχές.

Η φριχτή λίστα είναι ατελείωτη.

Είναι απλά τραγικό, δεν ξέρω πως αλλιώς να το εκφράσω . Οι ζωές των γυναικών αυτών χάθηκαν, οι ψυχές των παιδιών και των αγαπημένων τους ανθρώπων μάτωσαν και το μοτίβο πίσω απ” τα αίτια των εγκλημάτων αυτών είναι το ίδιο: γυναίκες ιδωμένες ως πράγματα που ανήκουν στον άντρα. Πότε άραγε θα καταλάβουμε όλοι πως κανείς δεν είναι ιδιοκτησία του άλλου; Πότε η κοινωνία μας θα πάψει να μεγαλώνει τα αγόρια της με το αίσθημα του ιδιοκτήτη γυναικών-αντικειμένων; Πότε και πώς θα δούμε επιτέλους πως τα φύλα είναι ίσα; Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε,να ευαισθητοποιηθούμε, να φροντίσουμε να βγαίνουν σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία μας που θα αγαπάνε τις γυναίκες και θα τις σέβονται σαν ίσες όπως και πραγματικά είναι.

Είναι χρέος όλων μας, όταν βλέπουμε ή μαθαίνουμε για περιστατικά έμφυλης βίας να μιλάμε , να συντασσόμαστε,να μη φοβόμαστε να πάρουμε θέση και να γίνουμε εμείς η αρχή του τέλους αυτής της νοοτροπίας που οδηγεί σε τόσο κακό. Φτάνει πια!

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ 2

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης