Επίσκεψη στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Γράφει ο Πλαστρακης Θεολόγος.

Βιβλιοθήκη2Την Τετάρτη  8 Φεβρουαρίου, τα παιδιά  που συμμετέχουμε στην εφημερίδα  του σχολείου μας, επισκεφθήκαμε  την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου  Θεσσαλονίκης, με σκοπό να ξεναγηθούμε στους χώρους της και να μελετήσουμε την ιστορία της πόλης μας μέσα από το αρχείο των εφημερίδων που υπάρχει εκεί. Αρχικά, η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, κυρία Τσιτσιμίκλη, μας φιλοξένησε  στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου διεξάγονται λογοτεχνικοί διαγωνισμοί και παρουσιάσεις βιλίων νέων λογοτεχνών. Στη συνεχεία, μεταφερθήκαμε στον πέμπτο όροφο για να δούμε πώς δομείται η βιβλιοθήκη και πώς βρίσκουμε τα βιβλία με βάση το σύστημα Dewey.Τα παιδιά με τη βοήθεια των υπολογιστών έψαξαν διάφορες κατηγορίες βιβλίων και ανάμεσα στους 150.000 τίτλους που διαθέτει η βιβλιοθήκη, ανακάλυψαν τα ράφια με τα βιβλία που τους ενδιέφεραν: ελληνικά μυθιστορήματα και  ξένα, αλλά και  βιβλία από επιστήμες όπως η φυσική, η χημεία, τα μαθηματικά κ.ά. Αναμφίβολα, υπάρχει τεράστια ποικιλία από θεατρικά έργα, ποίηση, λογοτεχνία και βεβαίως αρχαίο δράμα π.χ. ο Φιλοκτήτης του Σοφοκλή, η Μήδεια του Ευριπίδη κτλ.

Βιβλιοθήκη7Κατεβαίνοντας στον τέταρτο όροφο, αντικρίσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον  θέαμα, το οποίο ήταν η συμπύκνωση πολλών περιοδικών σε ένα βιβλίο. Πιο αναλυτικά ήταν μία εκδοχή για να δει κανείς τα περιοδικά που τον ενδιέφεραν μαζεμένα σε έναν τόμο!

Προχωρώντας στο υπόγειο, μας περίμενε μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη!!! Ο υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος μας ενημέρωσε πώς μπορούμε, μέσω υπολογιστή, να βρούμε το θέμα κάποιας εφημερίδας απ’ τις παλιές που μας ενδιαφέρει, γιατί υπάρχουν εκεί ψηφιοποιημένες εφημερίδες από το 1880. Ακόμη είχαμε τη χαρά να πιάσουμε στα χέρια μας φύλλα εφημερίδων από το 1940, το 1950, το 1967, 1950,1974 κ.ο.κ. Διαβάσαμε από τις πηγές για τον πόλεμο,το βασιλιά, τη χούντα και το τέλος της, είδαμε τις διαφημίσεις της εποχής, τα ρεπορτάζ για τον αθλητισμό…Υπέροχη εμπειρία!!! Τέλος, για να κλείσει όμορφα η μέρα αυτή, κατηφορίσαμε προς τον Λευκό Πύργο και την Παραλία όπου βγήκαμε και κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες! Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τους Εναλλακτικούς!

Βιβλιοθήκη3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης