ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Συντάκτες άρθρου: Οι μαθήτριες του ΣΤ1 Σταματία Γκ. και Άννα Π.

Σήμερα ο κάθε ένας από εμάς που συνδέεται στο διαδίκτυο δεν θεωρείται πια χρήστης, αλλά συμμέτοχος και συμμετέχει ανεβάζοντας στο διαδίκτυο πληροφορίες, εικόνες, και video, επικοινωνεί με φίλους ή άτομα που έχει γνωρίσει στο διαδίκτυο, σχολιάζει τις ιδέες τους, ενώ ταυτόχρονα δέχεται σχόλια για τις δικές του ιδέες. Συμπεριφέρεται στο διαδίκτυο με διαδραστικό τρόπο, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που έχουν δώσει άλλοι και προσφέροντας τις δικές του πληροφορίες για να τις μοιραστεί με άλλους. Και αυτό γίνεται από εκατομμύρια συμμέτοχους, με αποτέλεσμα το διαδίκτυο να προσφέρει ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών και νέων ιδεών που συνεχώς ανανεώνεται.

Στο κόσμο του διαδικτύου συμμέτοχοι είναι και τα παιδιά μας. Για τα παιδιά, το διαδίκτυο είναι ο χώρος όπου μπορούν να κοινωνικοποιούνται εκτός του σχολείου και της γειτονιάς τους. Μπορούν να γνωρίσουν και να επικοινωνούν με νέους φίλους με τους οποίους μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα. Το διαδίκτυο αποτελεί επίσης μέσο για προετοιμασία των σχολικών τους εργασιών ως πηγή πληροφοριών και γνώσεων και χώρος αναψυχής.

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ένα πολύ ευρύ θέμα που δεν αφορά μόνο τους νέους αλλά όλη την κοινωνία ειδικότερα δε τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Όπως φαίνεται, οι έφηβοι, σε αυτό το ταξίδι στις λεωφόρους της γνώσης που τους προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, είναι μόνοι τους, χωρίς ενήλικες δίπλα τους, γονείς ή εκπαιδευτικούς. Ακόμη, επειδή οι ενήλικες δεν μιλούν τη γλώσσα των παιδιών, δεν μπορούν να τους πείσουν, να τους ακούσουν και να συζητήσουν μαζί τους για τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες τους.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι άμεσα συνδεδεμένα και αποτελούν προέκταση των προβλημάτων της πραγματικής ζωής του καθενός. Χαρακτηριστικά, ένας που περνά καλά στον πραγματικό κόσμο, δεν θα έχει, ούτε θα δημιουργήσει σε άλλους πρόβλημα στον εικονικό κόσμο του διαδικτύου.

Κάθε χρόνο, τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα γιορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Μπορείται να ενημερωθείτε για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα https://saferinternet4kids.gr/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης