ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 2ου ΓΕΛ ΓΕΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
21η Μαρτίου παγκόσμια ημέρα ποίησης και η πρώτη ημέρα της εαρινής ισημερίας και το σχολείο μας τη γιόρτασε με διαγωνισμό μαθητικών Χαϊκού. Τα Χαϊκού ( στα Ιαπωνικά 俳句,δηλαδή «αστείος στίχος» προφορά : Χάικου) είναι ίσως η πιο σύντομη μορφή ποίησης αποτελούμενη από 3 στίχους, περιγράφει συνήθως μια εικόνα της φύσης και εκφράζει ένα συναίσθημα.
Οι όμιλοι φιλαναγνωσίας και του πολιτιστικού Περιοδικού οργάνωσαν τον Διαγωνισμό. Μαθητές και μαθήτριες έγραψαν τα δικά του Χαϊκού, και τα έθεσαν στην ψηφοφορία του …. κοινού. Η κάλπη στήθηκε, τα μέλη των Ομίλων μοίρασαν τα ψηφοδέλτια σε μαθητές και καθηγητές , για να ψηφίσουν. Έγινε η καταμέτρηση και βγήκαν οι …. Νικητές!
Ήταν μία ευχάριστη επαφή με την ποίηση στην τόσο πεζή και αντιπνευματική εποχή μας!
Τη δράση συντόνισαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες των Ομίλων κ. Δημητροπούλου Ρία και κ. Τσαούση Ελένη.
Τα ποιήματα που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους:
1η ΘΕΣΗ
Χιονισμένες οι κορφές
ανθισμένα τα άνθη
κι όμως, εσύ ξεχωρίζεις…
Τα λουλούδια ανθίζουν
ο ήλιος ξαναβγαίνει
κι όλο με ζεσταίνει.
2η ΘΕΣΗ
Πεινάω πολύ
θέλω να φάω τούρτα,
μην μου την πάρεις
3η ΘΕΣΗ
Παγωμένη αίσθηση
τα χέρια σου τα νιώθω,
Δεκέμβριο θυμάμαι.
Όνειρα πολλά
και αν δεις η μαγεία
είναι η ζωή.
Εκδήλωση αφιερωμένη στα Τέμπη
Μια ομάδα μαθητών του σχολείου μας, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025, επέλεξε να τιμήσει με μια μικρή Μουσική εκδήλωση, τις ψυχές των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη Και τους συγγενείς τους. Έπειτα ακολούθησε μια ομιλία από τον πρόεδρο του 15μελους του σχολείου πάνω στο θέμα.
Τα παιδιά ερμήνευσαν Παύλο Σιδηρόπουλο, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου και Φοίβο Δεληβοριά. Ιδιαίτερα σημαντικός, ήταν ο στίχος από το τραγούδι του Σιδηρόπουλου σε στίχους/μουσική του Γ. Θεοδωράκη και Λ. Παπαδόπουλου: «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα»…
Ως μέλος της μουσική ομάδας, θεωρώ πως τέτοιες εκδηλώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το σχολείο και την μαθητική κοινότητα. Δίνεται η ευκαιρία στους θεατές να ενημερωθούν και να προβληματιστούν πάνω σε ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο τα τελευταία 2 χρόνια με πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Μαριλίνα Μίχα, Β’3.
Επίσκεψη των Ομίλων Φιλαναγνωσίας και Περιοδικού στο Μουσείο του Α. Κοντόπουλου και τη Βιβλιοθήκη Α. Παρασκευής
Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν οι μαθητές και μαθήτριες των Ομίλων Φιλαναγνωσίας και Περιοδικού καθώς και οι καθηγήτριές τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στις 29 Ιανουαρίου 2025 στη δημοτική βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο του ζωγράφου Αλέκου Κοντόπουλου και να γνωρίσουν τους κυριότερους σταθμούς της ζωής και της τέχνης του από τον υπεύθυνο του Μουσείου.
Το Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου στεγάζεται στην οικία – εργαστήριο όπου έζησε από το 1964 έως το 1975, εμπνεύστηκε και ζωγράφισε ο επιφανής ζωγράφος και διανοητής Αλέκος Κοντόπουλος. Η ίδρυση του Μουσείου έγινε μετά από δωρεά και κοινή επιθυμία του καλλιτέχνη και της συζύγου του Μαρσέλ Κοντοπούλου. Το μικρό αυτό Μουσείο, ξεπερνώντας τη φιλοσοφία του συνηθισμένου μουσείου τέχνης με την απλή παράθεση πινάκων, περιλαμβάνει τμήμα του σπιτιού και σχεδόν ανέπαφο το εργαστήριο του ζωγράφου.
Στους χώρους του είχαμε την ευκαιρία να δούμε αρκετούς πίνακες, χαρακτηριστικούς της εξελικτικής πορείας του καλλιτέχνη, όπως τους είχε αναρτήσει ο ίδιος στον προσωπικό του χώρο, σχέδια, προσωπικά αντικείμενα και σπάνιες αρχειακές φωτογραφίες, την πλούσια βιβλιοθήκη του και να μάθουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τη ζωή του καλλιτέχνη αλλά και για τα ρεύματα και τις τεχνοτροπίες της Ζωγραφικής τέχνης.
Ανεβαίνοντας στο εργαστήριό του συναντήσαμε ανέπαφα τα σύνεργα της ζωγραφικής του, τη γυάλινη παλέτα, το καβαλέτο, τα πινέλα, τα σωληνάρια, τη λευκή ποδιά εργασίας και έτσι φανταστήκαμε τον καλλιτέχνη στην ώρα της δημιουργίας του.
Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο του Μουσείου για την εξαιρετική ξενάγηση στη ζωή και στην καλλιτεχνική δημιουργία του Α. Κοντόπουλου.
Την επίσκεψη οργάνωσαν οι υπεύθυνες των Ομίλων Φιλαναγνωσίας και Περιοδικού : Ρία Δημητροπούλου και Ελένη Τσαούση.
Η απερίγραπτη εμπειρία & η συμβολή των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Γέρακα στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024, μαθητές από τις Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις του 2ου ΓΕΛ ΓΕΡΑΚΑ αποφάσισαν να γίνουν εθελοντές και να προσφέρουν ανιδιοτελή εργασία. Με συνοδούς την κ. Πατρινέλλη, τον κ. Δεληγιάννη, τον κ. Σπηλιόπουλο, την κ. Παλούκου και τον κ. Αναστόπουλο, παρευρέθηκαν στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και συνέβαλλαν με την προσπάθεια και την παρουσία τους στην ικανοποίηση των αναγκών των Μαραθωνοδρόμων. Επίσης, οι μικροί εθελοντές βοήθησαν στην εμψύχωση των αθλητών. Ακόμα, οι μαθητές του σχολείου μας έδιναν στους αθλητές ενεργειακά ποτά, μπουκαλάκια με νερό, μπανάνες και αναψυκτικά.
Είναι αρκετά συγκινητική όλη η διαδικασία του αγώνα, καθώς μπορούσε κανείς να δει ανθρώπους άνω των 18 ετών μέχρι και ηλικιωμένους, να έχουν μία ζωή γεμάτη περιπέτειες και εμπειρίες και να συνεχίζουν να αγωνίζονται, χωρίς να τα παρατάνε, όσο κουρασμένοι και αν νιώθουν. Στους μαθητές του Λυκείου μας δόθηκε η ευκαιρία να αποκομίσουν αυτή την εμπειρία και να νιώσουν το αίσθημα της εθελοντικής και ανιδιοτελούς εργασίας.
Μαρινίκη-Ιωάννα Αγγιούς
Ανδριάννα Γαλάνη
Συμμετοχή του 2ου ΓΕΛ Γέρακα στην 7η Συνάντηση του Άνω Διαζωματος
Το 2ο Λύκειο Γέρακα είχε την τιμή να είναι ένα από τα τέσσερα σχολεία που παρουσίασαν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 τις δράσεις τους πάνω στο θέμα«Η προστασία των μνημείων μας από την κλιματική κρίση»στην 7η συνάντηση του Άνω Διαζώματος στον Πολυχώρο EcoZone.
Τη δράση συντόνισαν οι καθηγήτριες : Αλεξοπούλου Μαρία, Μπαλλάση Μαρία, Παπαλιώση Βασιλική και Τσαούση Ελένη. Παρουσίασαν οι καθηγήτριες Τσαούση Ελένη και Μπαλλάση Μαρία με τις μαθήτριες Πλατάνα Κυριακή, Σιαφάκα Βασιλική και Καστριώτη Χρύσα-Μαρία.
Η Συνάντηση του ΆΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ είχε στο επίκεντρό της το επίκαιρο θέμα της κλιματικής κρίσης και ειδικότερα την επίδρασή της στην πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά. Για το θέμα μίλησαν οι κκ Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, Μαρία Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ, και Πρόεδρος ΔΣ του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ και Γιάννης Ζηρίνης, Σύμβουλος Ανάπτυξης.
Μια ενότητα της εκδήλωσης αφιερώθηκε στη νέα εκπαιδευτική δράση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τίτλο: «Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – η περίπτωση των αρχαίων ελληνικών χώρων θέασης και ακρόασης».Για την εκπαιδευτική δράση μίλησαν οι κκ Μαίρη Μπελογιάννη, Φιλόλογος – Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και Μαρία Κουρασάνη, Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Σωματείου.
Αμέσως μετά οι μαθητές των σχολείων παρουσίασαν τις εργασίες τους.
Το σχολείο μας παρουσίασε με επιτυχία την εργασία του μετίτλο «Δήλος και Κλιματική κρίση» αποσπώνταςπολλά συγχαρητήρια και θετικά σχόλια από την κ. Μπελογιάννη υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων: «Εξαιρετική δουλειά. Με αρχή, μέση και τέλος. … Αποτελεί σταθμό σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα της προστασίας των μνημείων μας από την κλιματική αλλαγή, με τη ματιά των μαθητών. Και εσείς είστε μέσα σ΄αυτούς που δημιούργησαν αυτή την ιστορική στιγμή.»
Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριές μας Καστριώτη Χρύσμαρι, Πλατάνα Κορίνα και Σιαφάκα Βασιλική, οι οποίες παρουσίασαν την εργασίαμε μεγάλη ευφράδεια και άνεση λόγου μπροστά σε ένα κοινό επιστημόνων, φοιτητών, εκπαιδευτικών και άλλων ανθρώπων του πνεύματος, αποσπώντας δίκαια το θερμό χειροκρότημά τους.
Ευχαριστούμε ακόμη όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στη δράση για την πολύτιμη βοήθειά τους αλλά και για την άψογη συμπεριφορά και το ήθος που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Μύκονο και Δήλο.
(1ο μέρος – χαιρετισμοί και ομιλίες από τους ειδικούς)
(2ο μέρος – τα σχολεία)
Βράβευση του σχολείου μας – Δημιουργικός Διαγωνισμός «Αστέρι της Ευχής»
Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 το σχολείο μας είχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη χαρά να παρευρεθεί στην «Αστερομέρα», την τελετή βράβευσης όσων σχολείων έχουν διακριθεί στον ετήσιο Δημιουργικό Διαγωνισμό «Αστέρι της Ευχής» που διοργανώνει ο Οργανισμός Κάνε-μια-Ευχή (Make a wish) Ελλάδος.
Το Λύκειό μας φέτος έλαβε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Δημιουργική Κατασκευή» για Λύκεια Γενικής Αγωγής συμμετέχοντας με μια πρωτότυπη δημιουργία της μαθήτριας της Β’ Λυκείου Γ. Αβαρικιώτη. Το βραβείο παρέλαβαν εκ μέρους του σχολείου μαζί με τη μαθήτρια η υπεύθυνη για τη δράση εκπαιδευτικός κα Σ. Δημητροπούλου και η Λυκειάρχης κα Ν. Μουτάφη.