ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «SCRATCH» ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ; της Μαριλίνας Μίχα

Πολλές φορές, οι dj-μουσικοί παραγωγοί κατά τη διάρκεια του set τους, δημιουργούν διάφορους ήχους με γρατζουνίσματα της βελόνας στον δίσκο, δημιουργώντας διάφορα εφέ. Είναι όμως όσο εύκολο όσο ακούγεται;

1)ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «SCRATCH» ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ;

Χρησιμοποιώντας τον όρο scratch (σκρατς) επικαλούμαστε μια τεχνική μουσικής παραγωγής (DJing) η οποία παραμορφώνει ένα συγκεκριμένο κομμάτι ήχου και δίνοντας του την ανάλογη ταχύτητα (pitch) κάθε φορά δημιουργείται μια νέα σύνθεση ήχων που ακολουθούν αρμονικά τον ρυθμό. Παρ” ότι το scratch πήρε το όνομα του λόγο του ξυσίματος (scratch) της βελόνας του πικ-απ πάνω στον δίσκο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι πλέον εφικτή η δημιουργία scratch και από την χρήση cd-player (συγκεκριμένων μοντέλων όμως) αλλά και μέσω προγραμμάτων δημιουργίας μουσικής για υπολογιστές.

Στη δεκαετία του 1960, η κουλτούρα της «Jamican» μουσικής, δημιούργησε νέα στυλ μουσικής με επαναλαμβανόμενους ρυθμούς. Οι καλλιτέχνες αυτής της κουλτούρας ήταν επίσης οι πρώτοι που έμπλεξαν τη μουσική και έτσι έθεσαν τα θεμέλια για τη σύγχρονη χορευτική μουσική. Κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν ο πρώτος DJ που το πήγε ένα βήμα παραπέρα και στην πραγματικότητα συνέδεσε δύο δίσκους με το ρυθμό (BPM) σε συγχρονισμό, αλλά γνωρίζουμε ότι θα είχε συνδεθεί με διάφορες βελτιώσεις που έγιναν στην τεχνολογία του πικάπ.

Ενώ το scratch συνδέεται περισσότερο με τη μουσική χιπ χοπ, όπου εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, από τη δεκαετία του 1990 έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα στυλ EDM (Electronic Dance Music) όπως techno, trip hop και house μουσική και ροκ μουσική, ραπ ροκ, ραπ μέταλ, ραπκόρ και nu metal. Άλλα είδη μουσικής όπως η τζαζ, η ποπ και η ροκ έχουν επίσης ενσωματώσει το scratch.

2)ΠΟΣΟ ΓΝΩΣΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ;

Στην κουλτούρα του hip hop, το scratch είναι ένα από τα μέτρα των ικανοτήτων ενός DJ. Οι DJ διαγωνίζονται σε διαγωνισμούς scratching στο DMC World DJ Championships και στο IDA (International DJ Association), παλαιότερα γνωστό ως ITF (International Turntablist Federation). Στους διαγωνισμούς scratching, οι DJ μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο εξοπλισμό προσανατολισμένο στο scratch (πικάπ, μίκτη DJ, ψηφιακά συστήματα βινυλίου ή δίσκους βινυλίου μόνο). Στα ηχογραφημένα τραγούδια χιπ χοπ, τα γδαρμένα «αγκίστρια» χρησιμοποιούν συχνά τμήματα άλλων τραγουδιών.

3)ΤΕΧΝΙΚΕΣ- ΕΙΔΗ ΣΚΡΑΤΣ:

  • Baby Scratch
  • Backspins
  • Breaks
  • Tears
  • Scribbles
  • Chops
  • Fader Scratching
  • Faderless Scratching
  • Drumming
  • Crabbing
  • Twiddling
  • Rubs
  • Beat Juggling
  • Combinations (Συνδιασμοί των ειδών)
  • Routines
  • Battles ανάμεσα στους μουσικούς παραγωγούς

4)ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ «ΣΚΡΑΤΣ»;

Ενώ το παραδοσιακό πικάπ περιλαμβάνει δίσκους βινυλίου, μπορείτε τώρα να εξασκήσετε αυτή τη μορφή τέχνης με διάφορους τρόπους. Τα Ψηφιακά Συστήματα Βινυλίου (Digital Vinyl Systems) σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε εγγραφές κωδικών χρόνου για να ελέγχετε κομμάτια σε λογισμικό DJ όπως «Serato», «Traktor» ή «Rekordbox» που χρησιμοποιούνται από πολλούς σύγχρονους Scratch DJ. Επιπλέον, υπάρχει μια τεράστια γκάμα εξοπλισμού κατασκευασμένου για scratch DJing, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλακετών και battle mixers.

5)ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ DMC:

Τα DMC World DJ Championships ιδρύθηκαν το 1983. Θεωρούνται ως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του DJing και επικεντρώνονται σε ρουτίνες και τεχνικές του σκρατς που εκτελούνται από ανταγωνιστές DJ. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, υπάρχουν πολλά παιχνίδια σε διάφορες χώρες και στη συνέχεια ένας τελικός αγώνας σε μια διοργανώτρια χώρα. Τα πρωταθλήματα χρηματοδοτήθηκαν διεθνώς από την «Technics», αλλά το 2010 η «Technics» αντικαταστάθηκε από τους «Serato» και «Rane». Τα DMC βοήθησαν το πικάπ να γίνει μια αναγνωρισμένη πολιτιστική μορφή τέχνης και έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα που σχετίζονται με τη μουσική στον κόσμο.

6)ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΡΑΤΣ;

Ως, άτομο που ασχολείται με το σκρατς και την μουσική παραγωγή, θεωρώ πως όπως κάθε μουσικό όργανο χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση για να καταφέρεις να το μάθεις, έτσι ακριβώς λειτουργεί και η τεχνική του σκρατς. Υπάρχουν εύκολες τεχνικές, αλλά υπάρχουν και πιο δύσκολες που χρειάζονται αρκετή εξάσκηση για να γίνουν. Προτείνω λοιπόν, αν αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί με το σκρατς όπως κι εγώ, να ελέγξει πρώτα αν έχει τον ελεύθερο χρόνο που χρειάζεται για να το μάθει και να διαβάσει πάνω από τις κονσόλες και το πικάπ, ώστε να μην αφοσιωθεί μόνο εκεί και παραμελήσει τα μαθήματα ή τα καθήκοντά του. Προσωπικά, ως μαθήτρια λυκείου, με πολλές υποχρεώσεις, δεν βρίσκω πολύ ελεύθερο χρόνο να ασχοληθώ με αυτό, αλλά είναι μια απίστευτη εμπειρία και ένα ιδιαίτερο μουσικό όργανο που με χαλαρώνει και με βοηθάει να ηρεμώ από την καθημερινή κούραση του προγράμματός μου, όταν προλαβαίνω να το χρησιμοποιήσω. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Καταλήγοντας, θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απομυθοποιήσουμε την χιπ χοπ σκηνή ως κάτι απαραίτητα κακό. Πραγματικά υπάρχουν αρκετοί υποτιθέμενοι καλλιτέχνες που κάνουν την χιπ χοπ κουλτούρα να φαίνεται πολύ λάθος απ’ ότι είναι, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί! Επίσης, το σκρατς, χρησιμοποιείται άριστα και δημιουργεί ωραίους ήχους και σε άλλα μουσικά είδη που προανέφερα, όπως : Portishead Glory Box Live At Roseland NY ( Best Audio) .

Ντοκιμαντέρ και βίντεο που έχω δει σχετικά με το σκρατς:

“Scratch”-Doug Pray SCRATCH the movie by Doug Pray – YouTube

“Our Vinyl Weighs a Ton: This Is Stones Throw Records”- Jeff Broadway

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ:

https://en.wikipedia.org/wiki/Scratching

https://www.londonsoundacademy.com/blog/what-is-a-scratch-dj

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%82#:~:text=%CE%A7%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82%20%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CF%8C%CF%81%CE%BF%20scratch%20(%CF%83%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%82,%CF%80%CE%BF%CF%85%20%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD%20%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%81%CF%85%CE%B8%CE%BC%CF%8C.

 Μαριλίνα Μίχα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης