Οι ανδριάντες στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών

Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών

Χρονογράφημα. 

Στέκονταν όπως πάντα. Οι ανδριάντες στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών λίγες μέρες μετά το τρομερό συμβάν. Μόνο που φαίνονταν κάπως ντροπιασμένοι, καθώς ήταν λερωμένοι με χρωματιστές μπογιές και συνθήματα. Στoν δρόμο μπροστά από το κτήριο του Μεγάλου Σχολείου, πηγαινοέρχονταν άνθρωποι βιαστικά. Ατέλειωτη η σειρά των αυτοκινήτων, το ένα πίσω από το άλλο, όπως κάθε μέρα, τα τελευταία… πόσα χρόνια; Ξαφνικά, μια ομίχλη θόλωσε την πόλη. Όλα κάτω συνέχισαν να κινούνται, βυθισμένα όμως σε μια απόκοσμη σιωπή. Τότε, θαρρώ, ήταν, που ζωντάνεψαν τα αγάλματα.

Μέσα στην απόλυτη σιωπή, σαν από τα βάθη των αιώνων, ακούστηκε η φωνή του Καποδίστρια: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι σύγχρονοι νέοι επιμένουν να ζωγραφίζουν κακόγουστα πάνω στα αγάλματα μας. Δεν μπορώ να το πιστέψω! Ήρθα σε αυτόν τον τόπο, εγκαταλείποντας ισχυρούς φίλους, χρήματα, τιμές και αξιώματα, για να βάλω τάξη στο χάος και να δημιουργήσω ένα νέο κράτος. Τους δημιούργησα από το μηδέν και αυτό είναι το ευχαριστώ της νέας γενιάς!»

Καποδίστριας??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

«Εγώ στα είχα πει!», πετάχτηκε ο Κοραής, με ένα εκδικητικό χαμόγελο. «Σε κάλεσαν οι Έλληνες να τους κυβερνήσεις και εσύ έγινες τύραννος, πήρες όλες τις εξουσίες δικές σου. Αδιαφόρησες για τους ανθρώπους που είχαν θυσιαστεί για την Πατρίδα και τους έβαλες στο περιθώριο, καταπατώντας τα δικαιώματά τους. Γι΄αυτό σε μουτζουρώνουν σήμερα. Και τι δουλειά έχεις, μου λες, μπροστά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών; Εσύ δεν έχτισες Πανεπιστήμιο! Αλλά οι νέοι σήμερα δεν γνωρίζουν την ιστορία. Και δεν διαβάζουν. Πολιτεία, όμως, που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Adamantios_Korais

«Ποια παιδεία όμως;» αντέδρασε ο Πατριάρχης, χτυπώντας τη ράβδο του, αγανακτισμένος. «Η παιδεία που στηρίζεται στα ιερά βιβλία της εκκλησίας! Αυτή δημιουργεί ενάρετους ανθρώπους. Όχι ριζοσπαστικές επαναστατικές ιδέες του Διαφωτισμού, που, ιδού, πού οδήγησαν τη σημερινή νεολαία. Να μη σέβεται ούτε τους πνευματικούς πατέρες του γένους, που θυσιάστηκαν γι΄αυτό» συμπλήρωσε τραβώντας από το πόδι του το σκοινί με το οποίο τον είχαν κρεμάσει οι Οθωμανοί. «Χάθηκε ο σεβασμός πια. Γέμισαν το σώμα μου με αναρχικά συνθήματα! Οι αντίχριστοι!»

«Εμ, άμα είχαν ακούσει εσένα, παπά μου, ακόμα σκλαβωμένο θα ήταν το γένος», αντιμίλησε ο Ρήγας. «Ευτυχώς που άκουσαν τον Θούριο οι σκλαβωμένοι και κατάλαβαν ότι δεν τους πρέπει να σκύβουν το κεφάλι. Έμαθες κι εσύ με τον χειρότερο τρόπο! Ποτέ δεν πρέπει να ερχόμαστε στη γνώμη των τυράννων. Μήτε να τους δουλεύουμε, μήτε να μας παραπλανούν με τα ταξίματά τους. Αν δεν το είχαν καταλάβει αυτό οι σκλαβωμένοι Έλληνες, δεν θα γινόταν το ΄21. Από την άλλη, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μουτζούρωσαν εμένα. Ίσως τα παιδιά δεν το ήθελαν, μπορεί να μην ήξεραν ότι κι εγώ επαναστάτης ήμουν. Αντιστάθηκα στην εξουσία μέχρι τέλους.  Μπορεί και να με μπέρδεψαν με κάποιον άλλον».

ρήγας

Ο Γλάδστων στράφηκε λίγο προς τη μεριά τους και τους κοίταξε ειρωνικά. «Ανόητοι ρομαντικοί Έλληνες. Τι θα ήσασταν χωρίς τη βοήθεια των Άγγλων; Επαναστάσεις και αηδίες! Εδώ χρειάζεται οργάνωση, δουλειά και λεφτά. Αν δεν ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα θα ήσασταν υπόδουλοι. Γιορτάζετε 200 χρόνια ελεύθερου βίου και ακόμα τη βοήθεια των ξένων ζητάτε. Και δεν έχετε μάθει στα παιδιά σας να σέβονται την προσφορά των φιλελλήνων και των ευεργετών σας. Παιδιά ανάξιων προγόνων!»

«Παιδιά ανάξιων προγόνων!» αναφώνησαν και οι πέντε μαζί.

«Να και σε κάτι που συμφωνούμε!», παραδέχτηκε ο Καποδίστριας.

«Εγώ εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω με ποια λογική σκέφτηκαν και μας βάλανε όλους μας μαζί εδώ να χαιρετάμε αιώνια τον κόσμο που περνά», απόρησε ο Κοραής.

«Κι εγώ είμαι καρφωμένος εδώ πέρα, ενώ ετοιμάζονται να ξεσπάσουν νέες επαναστάσεις!» αναφώνησε αγανακτισμένος ο Ρήγας.

«Ειρήνη ημιν, τέκνα μου», χαμήλωσε τους τόνους ο Πατριάρχης. «Είμαστε καταδικασμένοι να συμπαραστεκόμαστε αιώνια σε αυτόν τον λαό, που ψάχνει τον δρόμο του Θεού».

«Και του χρήματος!» συμπλήρωσε ο Γλάδστων.

Αέρας φύσηξε και η ομίχλη διαλύθηκε. Οι θόρυβοι του δρόμου ακούγονταν πάλι. Οι ανδριάντες σώπασαν και έμειναν μουτζουρωμένοι να κοιτούν τον κόσμο που περιφερόταν βιαστικά μπροστά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πηγές

http://www.interel.uoa.gr/fileadmin/interel.uoa.gr/uploads/ekdiloseis_ethimotypias/2018-2019/PROPYLAIA-EKPA.pdf

https://www.sansimera.gr/biographies/195

http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=461&t=613

https://el.wikipedia.org/

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2218/Keimena-Neoellinikis-Logotechnias_G-Gymnasiou

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης