Η πανδημία και οι συνέπειές της

δημιουργία εικόνας: Γεωργία Σπυράτου

Τον Δεκέμβριο του 2019 εμφανίζεται στη Wuhan μία νέα αρρώστια η οποία άμεσα ταυτοποιήθηκε με έναν νέο κορονοϊό που ονομάστηκε Covid 19. Η ασθένεια προσβάλλει τους πνεύμονες και δημιουργεί σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο.

Η μετάδοση του ιού γίνεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μεταδίδεται πρώτα στην Ευρώπη, μέσω ανθρώπων που ταξιδεύουν, και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα χαρακτηρίζεται ως πανδημία με σοβαρές επιπτώσεις. Η νόσος δεν ελέγχεται και τα πρώτα κρούσματα ανακοινώνονται: αφορούν όχι μόνο ασθενείς, αλλά και ένα σημαντικό αριθμό θανάτων. Η πανδημία αρχίζει το καταστροφικό της έργο και μέσα σε δύο χρόνια γίνεται ανεξέλεγκτη.

Ο κόσμος γίνεται γνώστης νέων λέξεων, όπως: υποκείμενο νόσημα, ασυμπτωματικός και άλλες, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την πανδημία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει τη σοβαρότητα της πανδημίας και συμβουλευτικά προτρέπει σε όλους τους ανθρώπους τον εμβολιασμό, ως μέσο αντιμετώπισης. Τα νοσοκομεία και οι εντατικές δουλεύουν πυρετωδώς, για να συγκρατήσουν την αστραπιαία εξάπλωση του ιού και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που νοσούν.

Ο υπολογισμός των συνεπειών της πανδημίας είναι πολύ δύσκολος, καθώς πέρα από τον κατάλογο με ανθρώπινες απώλειες, οι καταστροφικές επιπτώσεις κινούνται προς την οικονομία, την παιδεία και την κοινωνικότητα.

Η Οικονομία ανά τον κόσμο έχει γονατίσει, η παιδεία αποδυναμώνεται και οι ανθρώπινες σχέσεις παγώνουν. Το ενεργειακό πρόβλημα κάνει την εμφάνισή του και φαίνεται σαν όλα να δοκιμάζονται εξαιτίας της πανδημίας. Το τραπεζικό σύστημα καταρρέει, τα μαγαζιά κλείνουν και το χειρότερο χάνεται η κοινωνικοποίηση των ανθρώπων, καθώς παραμένουν κλειδωμένοι μέσα στα σπίτια τους και αν χρειαστεί κάποιος να βγει έξω η μάσκα γίνεται απαραίτητο κομμάτι ένδυσης.

Η παιδεία χάνει τις ισορροπίες της και δάσκαλοι και μαθητές αγνοούν την συνέχεια της. Η ηλεκτρονική διδασκαλία αποξενώνει τα παιδιά, που στρέφονται στους υπολογιστές κάνοντας καθημερινά μαθήματα εξ αποστάσεως. Τέλος, η φυσική επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους είναι ανύπαρκτη, καθώς όλοι είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, με σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνικότητα του κάθε ανθρώπου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να σταματήσει αυτή η πανδημία θα πρέπει ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και σε όσους ασχολούνται με το τομέα της υγείας, οι οποίοι αναδεικνύονται σε πραγματικούς στην παρούσα κατάσταση.