William Shakespeare

Shakespeare

Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ήταν Άγγλος θεατρικός συγγραφέας. Έζησε από το 1564 μέχρι το 1616, περίπου πριν από μισό αιώνα δηλαδή. Η φήμη και η δόξα του ξεπέρασε τα σύνορα της πατρίδας του, της Αγγλίας και μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας ποιητής όλου του κόσμου, ο περισσότερο διαβασμένος θεατρικός συγγραφέας της εποχής του, και σίγουρα ο πιο πολυπαιγμένος στα θέατρα όλων των χωρών.

Γεννήθηκε στην πόλη Στράτφορντ της Αγγλίας, έμαθε εκεί τα πρώτα γράμματα, δε σπούδασε, γιατί παντρεύτηκε μικρός, μόλις 18 χρονών και ρίχτηκε στη βιοπάλη. Πέρασε τη ζωή του μέσα στους θιάσους, που την εποχή εκείνη ταξίδευαν από πόλη σε πόλη και διασκέδαζαν την ανώτερη κοινωνία, είτε στα θέατρα είτε στα μέγαρα, ακόμη και στη βασιλική αυλή. Ο ίδιος έπαιζε θέατρο, ήταν πολύ καλός ηθοποιός, μα το μεγάλο του μεράκι ήταν το γράψιμο.

Τα πρώτα του έργα είναι συναισθηματικού, ειδυλλιακού περιεχομένου, δροσερά κι ευχάριστα. Εκείνο όμως που έκανε το Σαίξπηρ το μεγαλύτερο ποιητή της νεότερης εποχής, είναι τα μεγάλα δραματικά θεατρικά του έργα, μέσα στα οποία συνδυάζεται η εμπειρία της ζωής, το σατιρικό ύφος, με τη βαθιά τραγικότητα της ανθρώπινης φύσης, το καλό και το μεγάλο με το σκοτεινό, το υποχθόνιο, το κακό, η καλοσύνη με την αδικία.

Η γνώση της ανθρώπινης φύσης, το πλούσιο λεξιλόγιό του και η βαθειά αντίληψη της δραματικής τέχνης, έδωσαν την ικανότητα στον Σαίξπηρ να γράψει θεατρικά έργα που είναι εξίσου επίκαιρα και συγκινητικά όπως και στην εποχή που γράφτηκαν.

Τα έργα του Σαίξπηρ έχουν παιχτεί και παίζονται στα θέατρα όλου του κόσμου, ενώ πολλά εξ αυτών έχουν μεταφερθεί και στη μικρή και μεγάλη οθόνη. Η πρώτη έκδοση του πλήρους έργου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ  χρονολογείται  στα 1623  και  διατηρείται  σήμερα  στην  βιβλιοθήκη  του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Αμερικής.

Τα έργα του κατά παράδοση διακρίνονται σε τραγωδίες, κωμωδίες και ιστορικά. Περίφημα είναι τα σονέτα του, 154 συνολικά, που έχουν τη σφραγίδα της λογοτεχνικής ιδιοφυΐας του ποιητή.

Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αποκαλείται εθνικός ποιητής της Αγγλίας και «Βάρδος του Έιβον». Έγραψε τα περισσότερα γνωστά έργα του μεταξύ του 1589 και 1613 και κατάφερε να χειριστεί με απόλυτη δεξιοτεχνία τόσο την κωμωδία όσο και το δράμα και την τραγωδία. Η επίδρασή του, ειδικότερα στην αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία, θεωρείται τεράστια.

Πολλοί λένε ότι ο Σαίξπηρ είχε μελετήσει βαθιά τον αρχαίο Έλληνα επικό ποιητή Όμηρο και άντλησε τα περισσότερα θέματα για τα έργα του από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες. Θα παρατηρήσετε ότι και στο έργο που θα σας παρουσιάσουμε οι περισσότεροι ήρωες έχουν αρχαία Ελληνικά ονόματα και η δράση δεν διαδραματίζεται σε κάποια Αγγλική πόλη αλλά στην πόλη των Αθηνών. Η επίδραση της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας μέσα από τα έργα που μελέτησε ο Σαίξπηρ άλλαξε σε μεγάλο βαθμό και την Αγγλική γλώσσα που μετά την εποχή του Σαίξπηρ άρχισε να εκλεπτύνεται και να παίρνει σιγά σιγά τη μορφή με την οποία την γνωρίζουμε σήμερα.

Το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, από τα πρώτα σχετικά έργα του συγγραφέα, γραμμένο περίπου στα 1595 με 1596 όπου ο δημιουργός του έχοντας γράψει ήδη κάποια αρκετά σημαντικά έργα, ανάμεσά του και το πιο γνωστό ίσως, το Ρωμαίος και Ιουλιέτα, αρκετά ιστορικά αλλά και κάποιες κωμωδίες, αποφασίζει να γράψει ένα κωμικό έργο που διαδραματίζεται σε δύο βασικές σκηνές, μια σκηνή στο παλάτι της πόλης της Αθήνας και μια σκηνή στο δάσος της Αθήνας.

Το έργο αυτό του Σαίξπηρ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο είναι σατιρικό, σατιρίζει το θέατρο και τους ηθοποιούς, τον έρωτα και τους ερωτευμένους, το παιχνίδι της εξουσίας που παίζεται σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα, τόσο στον πραγματικό όσο και στον εξωπραγματικό κόσμο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης