Είναι γνωστό πως στη σημερινή εποχή με τη ραγδαία εξάπλωση της επιστήμης και την πρόοδο της τεχνολογίας των υπολογιστών έχουν βρει εφαρμογή οι νέες γνώσεις στην ιατρική. Αναλυτικότερα, έχει δοθεί μοναδική ώθηση στην ιατρική τεχνολογία τόσο στην άμεση επεξεργασία τεράστιου όγκου ιατρικών δεδομένων, όσο και στη χρήση <<έξυπνων>> συσκευών, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακές δυνατότητες και εισάγοντας νέες διαστάσεις στην ιατρική. Τι ακριβώς είναι η ιατρική τεχνολογία? Πρόκειται για όποια τεχνολογία χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων που πάσχουν από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.
Σε αντίθεση με τη φαρμακευτική τεχνολογία που εστιάζει κυρίως στη θεραπεία, η ιατρική τεχνολογία συμβάλλει αποτελεσματικά στη διάγνωση, την παρακολούθηση και τη θεραπεία σχεδόν κάθε νόσου ή πάθησης που επηρεάζει την υγεία μας. Με άλλα λόγια, στόχος της είναι να προλάβει, να διαγνώσει και να αντιμετώπισει τις ανθρώπινες νόσους που ταλανίζουν, δηλαδή τα χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα (όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, η οστεοπόρωση, το άγχος, η κατάθλιψη και ο καρκίνος). Χωρίς αμφιβολία, η επιστήμη είναι πολύ κοντά στη θεραπεία νόσων που ακόμη θεωρούνται ανίατες.
Έτσι λοιπόν, η ιατρική τεχνολογία λειτουργεί με βασικό σκοπό και αποστολή την καλή υγεία, ευημερία και ευτυχία του ανθρώπου. Ως εκ τούτου, έχει σκοπό να βελτιώσει ή να επεκτείνει τη ζωή του ανθρώπου, με κοινό παρανομαστή την ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα ζωής. Συμβάλλει, λοιπόν, καθοριστικά στην αύξηση του μέσου όρου προσδόκιμου ζωής που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Συμπερασματικά, η ιατρική τεχνολογία επαινείται για την πολυσήμαντη συνεισφορά της, ανοίγοντας νέους »δρόμους» στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.