ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣΤΗΣ

Σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Δράμας υπάρχουν μνημεία τα οποία στήθηκαν στη μνήμη των αγωνιστών ηρώων που έχασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση και την ελευθερία της πατρίδας μας. Έτσι, σε κάθε εθνική γιορτή οι τοπικές αρχές, καθώς και οι μαθητές των σχολείων, καταθέτουν στεφάνια στα μνημεία, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τιμή και δόξα στους ήρωες συμπατριώτες μας.

Ένα από τα σημαντικά αυτά μνημεία είναι το μνημείο σφαγιασθέντων που βρίσκεται στο χωριό «Χωριστή» της Δράμας. Χτίστηκε από την Κοινότητα Χωριστής στις 30-9-1991 και αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στα ηρωικά παλικάρια που σκοτώθηκαν από τους Βουλγάρους κατά τη διάρκεια της 3ης Βουλγαρικής Κατοχής στις 30-9-1941.

Πολλοί από τους κατοίκους της Χωριστής έχουν συγγενείς που σφαγιάστηκαν εκείνη την μαύρη μέρα από τα Βουλγάρικα στρατεύματα και με καμάρι και συγκίνηση διαβάζουν τα ονόματά τους στις μαρμάρινες στήλες. Θυμούμενοι τα 50 χρόνια από την άγρια σφαγή των Χωριστιανών, το μνημείο αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία της φρίκης του πολέμου.

Φωτεινή Εμμανουηλίδου Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης