ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

Κουλουράκια λαδιού με σουσάμι.

 Τα λαδερά κουλουράκια είναι από τα πιο αγαπημένα βουτήματα σε όλη την Ελλάδα. Είναι νόστιμα, υγιεινά, διατηρούνται για εβδομάδες και συνοδεύουν το πρωινό και το απογευματινό μας καφεδάκι αλλά και τις λεμονάδες τις πορτοκαλάδες, τις βυσσινάδες και όλους τους χυμούς φρούτων που μας δροσίζουν αυτή την εποχή.

 Μυζηθρόπιτα Πάρου με μέλι μαστίχα και κανέλα ή μυζηθρομελόπιτα.

 Σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν κοιτάξετε θα δείτε ζεστούς ανθρώπους, σπουδαία ιστορία, πανέμορφα τοπία και νόστιμες τοπικές γεύσεις. Δοκιμάστε τη μυζηθρόπιτα Πάρου, μια εύκολη και νόστιμη συνταγή με έντονο άρωμα Κυκλάδων και παράδοσης.

Ζαχαρομπακλαβάς.

 Τα μικρά γευστικά θαύματα που δημιουργούσαν οι γιαγιάδες μας και εξακολουθούν να φτιάχνουν μέχρι σήμερα οι παραδοσιακές νοικοκυρές της Πάρου, ήταν ταυτόχρονα η επιτομή της απλότητας και η αποθέωση της μαγειρικής επινοητικότητας!

 Ραφιόλια.

 Πρόκειται για τηγανητά πιτάκια με ζύμη που πορτοκαλίζει αρωματικά και γέμιση από τυροβολιά. Τα πιτάκια σερβίρονται περιχυμένα με μέλι και πασπαλισμένα με κανελοζάχαρη και σουσάμι!

Μυζηθροπιτάκια Πάρου ή αλλιώς τυρόπιτες γλυκιές.

  Είναι πιτάκια τα οποία γίνονται με γλυκιά μυζήθρα που αρωματίζεται με κανέλα,τηγανίζονται και σερβίρονται με μέλι ή με άχνη ζάχαρη.

 Σκαλτσούνια

 Τα Καλιτσούνια είναι μικρά σνακ με τυρί ή βότανα που σχετίζονται με το ελληνικό νησί της Κρήτης. Μπορούν να περιγραφούν ως κέρασμα, με διαφορετικές παραλλαγές γέμισης και σερβιρίσματος.

Λουκουμάδες με καβουρδισμένο σουσάμι μέλι και κανέλα

Λουκουμάδες, έδεσμα παγκόσμιο. Οι περισσότερες εθνικές κουζίνες ανά τον πλανήτη έχουν να παρουσιάσουν ένα έδεσμα φτιαγμένο από απλή ζύμη αλευριού που ψήνεται σε καυτό λάδι και στη συνέχεια ενισχύεται με διάφορα σιρόπια, σάλτσες, αρωματικά και μπαχαρικά ώστε να αποκτήσει την τελική του μορφή.

 Κολοκυθόπιτα γλυκιά.

 Η γευστική και αρωματική κίτρινη κολοκύθα γίνεται πολύ νόστιμη γλυκιά πίτα. Θα την αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι, ενώ για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό υπάρχουν  2 παραλλαγές της κλασικής συνταγής.

 Ξεροτήγανα.

 Είναι ένα γλυκό με απλά υλικά αλλά περίτεχνο τρόπο κατασκευής. Γι αυτό τελευταία λίγες –παλιές- νοικοκυρές το φτιάχνουν στο σπίτι . Είναι γλύκισμα από μια εποχή που οι άνθρωποι αξιολογούσαν περισσότερο τη δαπάνη των υλικών ενός φαγητού ή γλυκού και λιγότερο τον κόπο και την τέχνη τους.

Αμυγδαλωτά της χαράς.

  Άσπρα και μυρωδάτα γλυκάκια όπως λέει το έθιμο για όλες τις χαρές της οικογένειας! Για αρραβώνες, γάμους , βαφτίσια και κάθε είδους γιορτή. Συνηθίζονται σ’ όλα τα νησιά –και όχι μόνο-   με διάφορες παραλλαγές .Αλλού προσθέτουν  καρύδα ή σοκολάτα (συνήθως λευκή) αλλά οι περισσότεροι τα προτιμούν με σκέτο αμύγδαλο και κάποιο αρωματικό υγρό όπως το ανθόνερο.

 

Εύα, Φίλιππος, Γκέισα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης