«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»: μια αξέχαστη θεατρική εμπειρία!

Στo πλαίσιo της τριήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου μας στην Αθήνα, όλοι οι μαθητές είχαμε την τιμή να επισκεφτούμε το θέατρο Βρετάνια και να παρακολουθήσουμε μία εξαίρετη παράσταση, τον »Κύκλο των χαμένων ποιητών». Η συγκεκριμένη παράσταση είναι βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του 1989 και αφορά τους μαθητές ενός αυστηρού, παραδοσιακού κολλεγίου αρρένων, του Γουέλτον, και τις πρωτοποριακές ιδέες του νεαρού καθηγητή φιλολογίας τους Τζον Κίτινγκ. Μαθητές του κολλεγίου είναι παιδιά πλουσίων, συντηρητικών οικογενειών και  μέσω των αντικομφορμιστικών ιδεών του καθηγητή τους μαθαίνουν να έχουν θάρρος, τόλμη, να κυνηγούν τα δικά τους όνειρα και όχι αυτά που έκαναν οι γονείς τους για αυτούς. Κάποια στιγμή τα νεαρά αγόρια ανακαλύπτουν πως ο κύριος αυτός ήταν μέλος μίας πολύ παράξενης ομάδας που ονομαζόταν «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», στην οποία μαθητές πραγματοποιούσαν κρυφές συναντήσεις σε μία σπηλιά για να διαβάσουν και να εμπνευστούν από τη μαγεία της ποίησης. Έτσι, λοιπόν, αποφασίζουν να ανασυστήσουν αυτήν την ομάδα, κάνοντας την δική τους επανάσταση, αψηφώντας τις προκαταλήψεις και τις αυστηρές αρχές του κολλεγίου τους.

Με πρωταγωνιστές τους Άκη Σακελλαρίου, Τάσο Χαλκιά, Σπύρο Τσεκούρα και μία πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, η παράσταση αυτή  συγκίνησε και άγγιξε τις καρδιές όλων όσοι την παρακολούθησαν, μικρών και μεγάλων. «Άδραξε την μέρα» ήταν εξάλλου η φράση που υπενθύμιζε συνεχώς ο νέος αυτός πρωτοπόρος καθηγητής λογοτεχνίας στους έκπληκτους μαθητές του, οι οποίοι τον κατέκριναν, τον αγάπησαν, τον αποθέωσαν, τον πρόδωσαν και με βαθιά θλίψη και συγκίνηση τον αποχαιρέτησαν όταν ο ίδιος αποβλήθηκε από το σχολείο διότι κατηγορήθηκε πως διέφθειρε τους μαθητές του.

Για εμάς συγκλονιστική ήταν η σκηνή της αυτοκτονίας του μαθητή που δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με τις επιθυμίες του πατέρα του και την απόρριψη των δικών του ξεχωριστών ονείρων. Αυτή η παράσταση μας έκανε να δακρύσουμε και να συγκινηθούμε αλλά ταυτοχρόνως να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και να θέσουμε διάφορα ερωτήματα στον εαυτό μας και για αυτούς τους λόγους τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Επιμέλεια άρθρου:

Θεοδοσιάδη Νεφέλη

Καρατακίδου Βασιλική

Χωλίδου Σοφία