Μαρί Κιουρί: Η πρώτη γύναικα με δύο νόμπελ

μαρι

Ο κόσμος την γνωρίζει με το γαλλικό της όνομα, Μαρί Κιουρί, όμως η Μάνια Σαλώμη Σκλοντόβσκα, όπως ήταν το κανονικό της όνομα, ήταν κόρη Πολωνών πατριωτών που πίστευαν ότι η μάθηση ήταν το κλειδί για την ανεξαρτησία. Πολύ πριν η έρευνά της πάνω στο χημικό στοιχείο ράδιο και τη ραδιενέργεια φέρει την επανάσταση στην επιστήμη, η Κιουρί πάλεψε να εξασφαλίσει την εκπαίδευση που της άξιζε-ενάντια σε όποιον προσπαθούσε να την εμποδίσει.

Από νεαρή ηλικία η Μαρί Κιουρί αγαπούσε τη φυσική και τα μαθηματικά τα οποία ανέπτυξε σε μαθησιακό επίπεδο, δίνοντας της την ευκαιρία να γίνει η σπουδαιότερη γυναίκα επιστήμονας της εποχής της. Όταν έφτασε να πάει πανεπιστήμιο, η τότε ρώσικη πολιτική απαγόρευε στις γυναίκες να σπουδάσουν στα πολωνικά πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να πάει στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή Θετικών Επιστημών του πανεπιστιμίου της Σορβόνης. Εκεί πήρε δύο πτυχία κι άρχισε να χρησιμοποιεί την γαλλική εκδοχή του ονόματός της Μαρί. Από εκεί επίσης γνώρισε, τον Γάλλο φυσικό και μετέπειτα συζυγό της,  Πιερ Κιουρί με τον οποίο ήταν μαζί μέχρι τον πρόωρο θανατό του το 1906.

Μαζί έκαναν έρευνες πάνω σε εργασίες του Μπεκερέν, με αποτέλεσμα  την ανακάλυψη της ραδιενέργειας στης 26 Δεκεμβρίου του 1898 μιας πρωτοπόρας ανακάλυψης για τα δεδομένα της εποχής. Βραβεύτηκε το 1903 με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, γίνοντας έτσι η πρώτη γυναίκα με το συγκεκριμένο βραβείο. Τέλος η ανακάλυψη δύο νέων στοιχείων του ραδίου και του πολωνίου (που ονομάστηκε έτσι από την γενέτειρά της) της χάρισαν το 1911 το Νόμπελ Χημείας με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος άνθρωπος και γυναίκα με δύο βραβεία Νόμπελ , όπως επίσης ο πρώτος άνθρωπος με βραβεία Νόμπελ σε δύο διαφορετικές επιστήμες.

Το έργο και η ζωή της τερματίστηκε χάρη στην πολύχρονη έκθεσή της στην ραδιενέργεια χωρίς καμία προστασία αποκτώντας απλαστική αναιμία. Πέθανε στις 4 Ιουλίου 1934 αφήνοντας πίσω της μια τεράστια κληρονομιά στον κλάδο των θετικών επιστημών.

Τσερπάνης Κωνσταντίνος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης