
«Όπως η γη, όσο γόνιμη και να είναι, δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς καλλιέργεια, έτσι και ο νους, χωρίς εκπαίδευση δεν μπορεί να δώσει καλό καρπό» είπε χαρακτηριστικά ο Πλούταρχος, υπογραμμίζοντας την σημασία της παιδείας, παρομοιάζοντας τον ακαλλιέργητο άνθρωπο με το ακαλλιέργητο έδαφος. Στην σημερινή εποχή, η μόρφωση είναι αναγκαία για την αποδοχή στην κοινωνία, καθώς είναι ένα απαραίτητο προσόν. Παρ’ όλα αυτά, συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του ιδίου του ατόμου. Όπως το απόφθεγμα, το παρόν άρθρο εξετάζει και επικεντρώνεται στην παιδεία και τα οφέλη της.
Η παιδεία αποτελεί το εργαλείο μέσω του οποίου ο άνθρωπος αποκτά τη δυνατότητα να εξερευνήσει, να μάθει και να αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής του. Μέσα από αυτήν την διαδικασία ανοίγουν προοπτικές για θέσεις εργασίας, καθώς εξειδικεύεται σε διάφορους τομείς, όπως οι επιστήμες, η επικοινωνία και πολλά άλλα. Έτσι, ευκαιρίες ξεδιπλώνονται και μπορεί κάποιος εύκολα να βρει μια ικανοποιητική και αξιόλογη εργασία, λαμβάνοντας όχι μόνο επαρκή χρήματα, αλλά και μία εσωτερική ηρεμία, αφού το άγχος εύρεσης δουλειάς έχει τελειώσει. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η ώρα που αφιερώνει ο μέσος άνθρωπος στην εργασία του είναι αρκετή για να επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία του και με μία αξιοπρεπή καριέρα μπορεί να είναι ικανοποιημένος και ευχαριστημένος με τα επιτεύγματά του. Εκτός από την επαγγελματική αποκατάσταση, ο ρόλος της παιδείας είναι να αντικαταστήσει το «κενό μυαλό» με ένα «ανοιχτό μυαλό», δηλαδή να καθοδηγήσει το ίδιο το άτομο στην διεύρυνση των οριζόντων του. Η παιδεία, λοιπόν, δεν περιορίζεται μόνο στην απόκτηση γνώσεων, αλλά προάγει και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, ενισχύοντας τη δυνατότητα του ατόμου να σκέφτεται πέρα από τα στενά όρια που έχει συνηθίσει. Μαθαίνει να αμφισβητεί, να κρίνει και πάνω από όλα να εκφράζεται δομημένα και σωστά. Επιπλέον, ο μορφωμένος άνθρωπος καλλιεργεί και αποδέχεται τις ηθικές αξίες, όπως την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση, την αποδοχή διαφορετικότητας, την δικαιοσύνη αλλά και την υπευθυνότητα, αντιλαμβάνοντας τις ευθύνες και τις αρμοδιότητές του.
Η παιδεία των πολιτών επηρεάζει άμεσα την κοινωνία και αντανακλά το επίπεδο των μελών της. Αν αναγνωρίζουν πράγματι τα κοινωνικά ιδεώδη, μπορούν να κρίνουν και να εκφράζονται φιλειρηνικά σχετικά με την γνώμη τους για δράσεις της Βουλής, ή άλλα σημαντικά ζητήματα της χώρας. Άρα, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την παιδεία ως πυλώνα της Δημοκρατίας. Επιπροσθέτως, όταν η πλειοψηφία των πολιτών έχει παιδεία και θαυμάζουν τον πολιτισμό της εποχής και των προηγούμενων, ενθαρρύνει τις τέχνες και τα γράμματα. Ως αποτέλεσμα, τα πεδία αυτά ακμάζουν σημαντικά, και βοηθούν με την σειρά τους και στην ανάπτυξη της οικονομίας, αφού η πρόσβαση σε χώρους έκθεσης πολιτισμού απαιτεί χρήματα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκληματικότητα μειώνεται, κάνοντας την χώρα πιο ασφαλή. Η μόρφωση των μελών της κοινωνίας τους καθιστά ικανούς να έχουν πιο σωστές πρωτοβουλίες, έτσι, αποφεύγουν στις περισσότερες περιπτώσεις να δράσουν παράνομα.
Συνοψίζοντας, το συγκεκριμένο άρθρο εξετάζει κάποιες πτυχές της προσφοράς της παιδείας τόσο στον άνθρωπο και στην εσωτερική ανάπτυξή του, αλλά και στον αντίκτυπό του στην κοινωνία. Αν υπήρχε μια κοινωνία στην οποία όλα τα μέλη της ήταν μορφωμένα και με θεμελιωμένη παιδεία, τότε ο κόσμος θα είχε τελείως διαφορετική τροπή, φυσικά καλύτερη από αυτήν που επικρατεί σήμερα.
Ιωάννα Μακρυπόδη