
Τα Βραβεία Νόμπελ είναι ετήσια διεθνή βραβεία που απονέμονται σε ανθρώπους των οποίων τα επιτεύγματα έχουν βοηθήσει την ανθρωπότητα και έχουν συμβάλλει με καταλυτικό τρόπο στην πολιτισμική και επιστημονική ανάπτυξη. Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν πάρει βραβεία νόμπελ υπάρχουν και τρεις Έλληνες νομπελίστες. Αυτοί είναι ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Ο Γιώργος Σεφέρης γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1900 αλλά αγαπούσε και σεβόταν πολύ την Ελλάδα. Έτσι, όλα τα έργα του απέδιδαν φόρο τιμής στην Ελλάδα και αναφέρονταν συχνά στην παράδοσή της. Ο Γιώργος Σεφέρης θαύμαζε σύγχρονους Έλληνες ποιητές όπως ο Κωστής Παλαμάς και ο Διονύσιος Σολομός. Έγραφε πολλά έργα και έγινε ο πρώτος Έλληνας στις 24 Οκτωβρίου του 1963 που πήρε βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας και τιμήθηκε για το υπέροχο λυρικό ύφος του εμπνευσμένο από το αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες. Παρόλο που πήρε Νόμπελ το 1963, το όνομά του είχε συζητηθεί για τα βραβεία από το 1955.
Ο Οδυσσέας Ελύτης, με πραγματικό όνομα Οδυσσέας Αλεπουδέλης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1911. Όπως και ο Γιώργος Σεφέρης, αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και έγραφε για αυτήν και τις παραδόσεις της. Ο Οδυσσέας Ελύτης στα ποιήματά του έγραφε και για την ελευθερία των ανθρώπων αφού ασχολήθηκε και με την πολιτική μέσω των ποιημάτων του. Ο Οδυσσέας Ελύτης προτάθηκε και τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως και ο Γιώργος Σεφέρης, το 1979.
Ο Ελληνοκύπριος Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1948. Είναι Regius Professor στο London School of Economics, καθηγητής ΕυρωπαϊκώνΣπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου. Ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών και εργασίας, στη μικροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι ο νεότερος Έλληνας νομπελίστας αφού τιμήθηκε το 2010 χάρη στη θεωρεία της αναζήτησης τριβών και μακροοικονομίας, μαζί με ακόμη δύο ξένους οικονομολόγους. Το έργο του είναι γνωστό ανά τον κόσμο, ενώ το βραβείο Νόμπελ που “κατέκτησε” δεν είναι το μοναδικό που του έχει δοθεί για την συμβολή του στον οικονομικό κλάδο. Υψίστης σπουδαιότητας θεωρείται το έργο του με τίτλο “Θεωρίας της Ανεργίας Ισορροπίας”.
ΜΑΡΙΛΙΑ & ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΓΕΡΟΥΛΑΚΗ