ερωτηματολόγια IQ

iq

iq = intelligence quotient

Το iq κάθε ατόμου μετράται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα.Σύμφωνα με τις σύγχρονες ψυχομετρικές αντιλήψεις, υπάρχει το IQ των ανηλίκων και το IQ των ενηλίκων :

-Το παιδικό IQ:  αποτελεί, έναν ποσοτικό δείκτη που αφορά το ίδιο το παιδί και την συγκριτική πνευματική ωρίμανσή του σε σχέση με την σωματική ηλικία του.Τα test IQ στα παιδιά χρησιμοποιούνται για την αξιολόγιση των παιδιών για να ανακάλυψη διαταραχών της ψυχικής υγείας, μαθησιακές δυσκολίες ή ταλαντούχες ικανότητες.

-Το ενήλικο IQ :  ορίζεται ως η σπανιότητα μιας πνευματικής επίδοσης ενός ενήλικα στον γενικό, μη επιλεγμένο πληθυσμό.

To 1905, ο Γάλλος ψυχολόγος Αλφρέντ Μπινέ  εξέδωσε το πρώτο μοντέρνο τεστ ευφυίας.. Ο πρωταρχικός του σκοπός ήταν να αναγνωρίσει ποιοι μαθητές είχαν δυσκολίες στο να αντεπεξέρχονται στα μαθήματα του σχολείου.

Τα μοντέρνα τεστ IQ δίνουν αποτελέσματα για διάφορα νοητικά πεδία, με το συνολικό αποτέλεσμα να υπολογίζεται από τις υποκατηγορίες.

Ο βαθμός  στον οποίο οι γενετικές τροποποιήσεις επιδρούν σε ένα παρατηρήσιμο χαρακτηριστικό είναι ένα στατιστικό μέγεθος το οποίο ονομάζεται κληρονομικότητα. Η κληρονομικότητα  μπορεί να εξηγηθεί ως το ποσοστό της ποικιλότητας που οφείλεται σε γενετικά αίτια.

 

Μαριλένα Μανουσάκη

Σχολιάστε

Top