ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Ή ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ;

φωτο επαγγελματος

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Ή ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ;

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τη σημασία του επαγγέλματος στη σύγχρονη κοινωνία, διερευνώντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι επηρεάζονται από αυτό, καθώς και με τα σωστά κριτήρια επιλογής του.

Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν να εργάζονται από τη νεαρή ηλικία, πολλές φορές και πριν ακόμη ενηλικιωθούν. Από την παρατήρηση αυτού του φαινομένου, γίνεται φανερό το πόσο μεγάλη σημασία έχει το επάγγελμα για αυτούς. Σκοπός του κάθε μέσου εργαζόμενου, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι μέσω της δουλειάς του να εξασφαλίσει την οικονομική ανεξαρτησία του. Βέβαια, στους εργαζόμενους που είναι μικροί ηλικιακά, η εργασία επιπλέον λειτουργεί ως μονοπάτι προς την αυτονομία τους και την ανεξαρτησία τους από τους γονείς. Εκτός των αναγκών τους αυτών, έχοντας ένα εισόδημα παύουν να νιώθουν οικονομικό «βάρος» στην οικογένειά τους. Για τους παραπάνω λόγους αναζητούν θέσεις εργασίας που προσφέρουν όσο το δυνατόν υψηλότερες αποδοχές.

Στους υγιείς χώρους εργασίας, δίνεται στους υπαλλήλους η ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, καθώς ανάλογα με τη θέση ενασχόλησής τους εντάσσονται σε διάφορες κοινωνικές ομάδες όπου έχουν τη δυνατότητα να συναναστραφούν και να γνωρίσουν καινούργιους ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να έχουν κοινά ενδιαφέροντα, ιδέες, ανησυχίες. Παράλληλα, τους ανοίγονται δρόμοι διερεύνησης των πνευματικών τους οριζόντων και ανάπτυξης του αναγνωστικού και μορφωτικού επιπέδου τους, λόγω της απαραίτητης συνεχούς ενημέρωσης σε κάθε τομέα που τους αφορά, για να ανταπεξέλθουν πλήρως στις απαιτήσεις του επαγγέλματός τους.

Με ποια όμως κριτήρια πρέπει να γίνεται η επιλογή του επαγγέλματος; Αρχικά, όταν κάποιος αναζητά ένα επάγγελμα, ειδικά σε νεαρές ηλικίες, θα πρέπει να λάβει υπόψη του και να συνειδητοποιήσει τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και ικανότητές του, ώστε να επιλέξει ένα επάγγελμα που τον αφορά. Έπειτα, οφείλει να κάνει μια έρευνα ελέγχοντας τα χαρακτηριστικά, τις απαιτήσεις και τις προοπτικές εξέλιξης κάθε πιθανόν επαγγέλματος, ώστε να διαπιστώσει τι ταιριάζει σε αυτόν καλύτερα. Απαραίτητο είναι να γνωρίζει και τα οικονομικά οφέλη των πιθανών επαγγελμάτων και να διαπιστώσει αν ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του, αλλά και αν είναι ισάξια της εργασίας που καλείται να προσφέρει. Τέλος δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η αναγκαιότητα ευχάριστων συνθηκών εργασίας, καθώς καθιστά αδύνατο για έναν εργαζόμενο να είναι αποδοτικός, όταν δεν δουλεύει σε ένα ισορροπημένο και ήρεμο περιβάλλον.

Κάθε άνθρωπος, θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος, να αναγνωρίζει το λόγο που δουλεύει, καθώς και να είναι σταθερός στις απόψεις του και να έχει αξιοπρέπεια και σεβασμό στον εαυτό του, ώστε να έχει μια δουλειά που να καλύπτει τις ανάγκες του. Στο χώρο εργασίας του περνάει μεγάλο μέρος της ημέρας οπότε για να είναι εκείνος υγιής θα πρέπει ο χώρος εργασίας του να είναι φιλόξενος. Σημαντικό όμως πάντα είναι να αγαπάει αυτό που κάνει για να μην επιβαρύνεται ψυχικά από το επάγγελμά του και να είναι ευτυχής.              M. Θ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης