Σεβασμός στην τροφή – Βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων, από την Αράπη Κέλλυ Π.Γ.Α.Α

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΗ

 

Η διατροφή μας και η υγεία του πλανήτη έχουν στενή σχέση. Για την προστασία του περιβάλλοντος αναζητούνται τρόποι ώστε να εξοικονομούνται φυσικοί πόροι μέσω και ενός διαφορετικού τρόπου διατροφής. Ο πλανήτης μας δεν αντέχει πια την κατανάλωση κρέατος από ανθρώπους που ζούνε πολλά χρόνια. Μια αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κτηνοτροφία σπαταλά τους υδάτινους πόρους και συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι αριθμοί των ζώων που θανατώνονται ως τροφή είναι απίστευτοι: 600 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, 300 εκατομμύρια αγελάδες, 1,5 δισεκατομμύρια χοίροι και 1 δισεκατομμύρια αιγοπρόβατα ετησίως. Σήμερα υπάρχει ευαισθητοποίηση όσον αφορά την κακομεταχείριση των ζώων καθώς η σφαγή των ζώων θεωρείται απάνθρωπη.

Οι ειδικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ελαττώνοντας την ποσότητα κρέατος θα μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παράλληλα η μεγάλη κατανάλωση κρέατος έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία οδηγώντας σε καρδιαγγειακά  και άλλα νοσήματα. Το να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος φαίνεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη. Λόγω της αύξησης του πληθυσμού της γης τελειώνουν οι φυσικοί πόροι. Μια διατροφή με όσο το λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, κυρίως φυτικής προέλευσης, και με οικονομία στο νερό είναι ωφέλιμη για όλους. Και φυσικά η χρήση των μυών μας για την μετακίνηση μας, όποτε είναι δυνατό, αντί να χρησιμοποιούμε συνέχεια καύσιμα βοηθάει στην υγεία μας  και προστατεύει το περιβάλλον. Η διατροφή μας και η υγεία του πλανήτη μπορούν να συνδεθούν.

 

ΒΙΩΣΙΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Είναι γεγονός ότι το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων τρέφει 7,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ενώ απασχολεί το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, η γεωργική παραγωγή επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, δημιουργώντας πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες αποψίλωσης των δασών και εξαφάνισης 1 εκατομμυρίου ειδών.

Μπορούμε όμως να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα διατροφής. Μπορούμε να προωθήσουμε την αναγεννητική γεωργία. Οι εταιρείες τροφίμων και ποτών θα πρέπει να στηρίξουν τη μεταστροφή προς την αναγεννητική γεωργία, εντάσσοντας τη βιωσιμότητα στις πρακτικές προμηθειών και αγορών τους και παρέχοντας χρηματοδότηση και εκπαίδευση. Επιπλέον, οι εταιρείες τροφίμων και ποτών που επιδιώκουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους σε αναπτυσσόμενες αγορές, χρησιμοποιώντας τοπικές πηγές εφοδιασμού, θα πρέπει να επιδιώξουν συνεργασίες και να μπορούν να καλύψουν πιθανή αυξημένη ζήτηση σε τρόφιμα που παράγονται με βιώσιμο τρόπο. Τέλος, καινοτομίες όπως νέες μορφές γεωργίας, υποστηριζόμενες από την τεχνολογία (ελεγχόμενο περιβάλλον, προηγμένη υδατοκαλλιέργεια, αυτόματα τρακτέρ, ζύμωση ακριβείας, παραγωγή κρέατος κυτταροκαλλιέργειας, κλπ.), δημιουργούν πιο υγιεινές εκδοχές υπαρχόντων ή εντελώς νέων τροφίμων.

Συνεπώς, τα συστήματα τροφίμων θα είναι ποικιλόμορφα, καθώς λιγότερες χώρες θα εξαρτώνται από περιορισμένο αριθμό προμηθευτών, θα υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες καταστροφής των καλλιεργειών αλλά και πιο θρεπτικές δίαιτες και οι φυσικοί πόροι θα αντιμετωπίζονται ως σύμμαχοι για την προστασία των καταναλωτών από τις συνέπειες των καιρικών και κλιματικών αλλαγών. Ακόμη, οι άνθρωποι και οι κοινότητες που καλλιεργούν το φαγητό θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αξίας της καλλιέργειας και θα υιοθετήσουν νέες πρακτικές και τεχνολογίες για να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις κλιματικές και οικονομικές κρίσεις. Άρα, οι καταναλωτές, οπλισμένοι με τις πληροφορίες που χρειάζονται, θα έχουν και θα επιλέγουν άφθονες βιώσιμες και πιο υγιεινές επιλογές σε λογικές τιμές.

Αράπη Κέλλυ Π.Γ.Α.Α

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης