Πινακοθήκη Ανατολικής Πλευράς του Βερολίνου, της Σοφίας Αλεξάκη

Πινακοθήκη Ανατολικής Πλευράς του Βερολίνο της  Σοφίας Αλεξάκη

 

Στο πλαίσιο εκδρομής που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από 15 -  18 Δεκεμβρίου 2022 Δήμητρα, επισκεφτήκαμε την πόλη της Δρέσδης του Πόντσταμ και του Βερολίνου.  Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα, ήταν η Πινακοθήκη της Ανατολικής Πλευράς του Βερολίνου κατά μήκος του Spree. Αυτή η πινακοθήκη είναι το μεγαλύτερο μέρος του Τείχους του Βερολίνου, που έχει σωθεί ως σήμερα Εκεί 118    καλλιτέχνες από 21 χώρες του κόσμου μαζεύτηκαν και έκαναν graffiti εκφράζοντας έτσι  τις σκέψεις και τις ιδέες τους σχετικά με πολιτικά, εννοιολογικά και ιδεαλιστικά θέματα. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν ένα μοναδικό αξιοθέατο μήκους 1.316 μέτρων που επισκέπτονται  καθημερινά  χιλιάδες τουρίστες. Λόγω του βανδαλισμού και της διάβρωσης έχουν καταστραφεί οι πίνακες, οπότε από το 2000 ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερώθηκε στην αποκατάσταση του Τείχους.

Ένα από τα πιο διάσημα graffiti είναι το  φιλί των αδελφών, όπου απεικονίζεται ο Λεωνίδας Μπρέζνιεφ και ο Εριχ Χόνκερ, επικεφαλής και κυβερνήτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Σε αυτήν την  εικόνα αναφέρεται η φράση «Θεέ μου, βοήθησέ με να επιβιώσω από αυτήν τη θνητή αγάπη» που γράφτηκε από τον Ρώσο Δημήτρη Vrubel, στη γλώσσα του.

Μια εξίσου πολύ γνωστή τοιχογραφία είναι αυτή της Birgit Kinder που απεικονίζει το  Trabant να διαπερνά το τείχος. Είναι μάλιστα από τις εικόνες που θυμίζουν την εποχή του διαχωρισμένου Βερολίνου καθώς παρουσιάζει το αμάξι που κατασκευαζόταν στην τότε Ανατολική Γερμανία να σπάει το τείχος που τόσο οι κάτοικοι της ανατολικής όσο και της δυτικής Γερμανίας μισούσαν και ήθελαν να πέσει.

Στη συνέχεια, άξια αναφοράς είναι και η τοιχογραφία του Gabriel Heimler με τίτλο “Wall Jumper”. Ένας άντρας που μοιάζει με καρικατούρα απεικονίζεται να περνάει το τείχος του Βερολίνου, ένα όνειρο το οποίο πολλοί κάτοικοι της τότε χωρισμένης σε Ανατολή και Δύση πόλης επεδίωξαν να πραγματοποιήσουν αλλά απέτυχαν.

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης